'Sandıklı'da Patates Tarlada Çürümeye Başladı'
Sandıklı MHP İGM Üyesi Ali Açıkgöz, ilçede yüzde 80 oranda ekimi yapılan patatesin tarlada çürümeye başladığını belirterek çiftçiye destek talep etti.
Sandıklı MHP İGM Üyesi Ali Açıkgöz, patates üreticisinin yaşadığı sorunlar hakkında bilgiler verdi.
“SANDIKLI ÇİFTÇİ TRAKTÖRÜNÜ SATACAK POZİSYONDA”
Sandıklı İlçesinde üretilen patates ile ülkeye büyük katkı sağlandığına dikkat çeken Açıkgöz, “Sandıklı İlçemiz de üretilen patatesle ülke ekonomisine büyük farkı sağlamaktır. Çiftçilerimiz büyük miktarlarda yaklaşık yüzde 80 oranda patates ekiyorlar. Şu anda hasat dönemindeyiz. Köylerimizde ve ilçelerimizin genelinde patates hasadıyla, satışıyla ilgili çok büyük sıkıntılarımız var. Çiftçimizin mahsulü tarlada kaldı ve ederi 3-4 lira civarında kaldı. Satabilenler de bu fiyatlardan satıyorlar. Ama satış durmuş vaziyette. Mahsul tarlada çürüme pozisyonuna geçti. Bu da sağlık ve ülke ekonomisi için ciddi bir sıkıntı anlamına geliyor. Patatesin şöyle bir durumu da söz konusudur. Diğer ürünlerinin belki zarar etme noktasında bakımları, masrafları içinde genel olarak ülkede belki ekonomik bir sıkıntı söz konusudur. Ama patatesi gerçekten hem sulamak gereği hem gübreleme, tohum bakımından, para etmediği, değerini bulmadığı zaman çiftçimizi batırma pozisyonuna geçiyor. Şu anda pek çok çiftçimiz Sandıklı bölgesinde traktörlerini satışa çıkaracak pozisyonda ve çok ciddi sorunlar var. Ben bir gündem oluşturmak için burada bunu dile getirmek istiyorum. Tarım ve Orman Bakanlığımızın, devlet büyüklerimizin acilen konuya müdahale etmesi gerektiğini düşünüyorum.” dedi.
“İHTİYACA GÖRE EKİLECEK ÜRÜNLER KOTALANDIRILMALI”
Ali Açıkgöz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Genel anlamda ürün ekiminde ifade etmek istediğim bir şey var. Ekilen ürünleri Tarım ve Orman Bakanlığımız gerçekten denetlemeli. Çünkü papatya falı misali bir yıl ekilen ürün ertesi yıl para etmeyebiliyor. Bu noktada çiftçimiz çok tedirgin. İthalatta ve ihracatta ülkenin genel ihtiyacına binaen bir kota konulabilir. Bir ekim sınırlaması geçirebilir. Bu bölgeler ekilecek, bu bölgeler ekilmeyecek. Çiftçimiz bu konuda bilinçlendirilip, Ziraat Odalarımız tarafından yönlendirme yapılmalıdır. Biz tabii ki her şeyi devletten beklemiyoruz. Mutlaka çiftçilerimizin de burada ders alması gereken noktalar vardır. Ama patates noktasında Sandıklı İlçemiz de gerçekten büyük bir sıkıntı var. Maalesef bu kış hem Sandıklımız hem de çiftçimiz için çok zor geçecek. Çiftçilerimiz Eylül ayı itibariyle bankalardan aldıkları borçları geri ödemek durumunda kalacaklar. Acilen bu konunun millileştirilip gübrelemenin, ekimin her şeyin daha planlı programlı yapılması gerektiğini ifade ediyorum.”