Sanayi devlerinde yokuz – Kocatepe Gazetesi

Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu bu yıl da açıklandı. Her yıl olduğu gibi listede Afyonkarahisar’dan tek bir firma bile yer alamadı. Komşu illerin hepsinden sanayi kuruluşları listede kendine yer bulurken, bu durum “Afyonkarahisar’ın sanayi gelişimindeki göstergesi” olarak yorumlandı Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu belirlendi. Her yıl belirlenen listede önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl [&hellip]

Sanayi devlerinde yokuz

Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu bu yıl da açıklandı. Her yıl olduğu gibi listede Afyonkarahisar’dan tek bir firma bile yer alamadı. Komşu illerin hepsinden sanayi kuruluşları listede kendine yer bulurken, bu durum “Afyonkarahisar’ın sanayi gelişimindeki göstergesi” olarak yorumlandı

Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu belirlendi. Her yıl belirlenen listede önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da Afyonkarahisar’dan hiç bir firma giremedi. Afyonkarahisar’ın komşusu olan tüm illerden değişik firmalar 500 büyük sanayi kuruluşu listesinde kendisine yer bulurken, bu durum Afyonkarahisar’ın sanayi ve ticaret olarak içinde bulunduğu durumun göstergesi olarak yorumlandı.
EKONOMİNİN ÖNEMLİ
KRİTERLERİ ELE ALINIYOR
İstanbul Sanayi odası tarafından 1968 yılında 100 Büyük Sanayi Kuruluşu olarak başlatılan ve her yıl geliştirilerek sürdürülen Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu çalışması, Türkiye ekonomisine tutulan güçlü bir ayna niteliği taşıyor.
500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırması ile sanayinin hiçbir yerde bulunmayan gerçek röntgeni çekiliyor. Bunun için sanayi sektörü şirketleri baz alınarak, sıralamada temel kriter, üretimden satışlar olarak ele alınıyor. Yani sonuçlar, kuruluşların kendi üretmiş olduğu ürünlerden yaptığı satışları kapsıyor.
Bunun yanı sıra çalışma kapsamında satış hasılatı, brüt katma değer, özkaynak, aktif toplamı, vergi öncesi dönem kâr ve zarar toplamı, ihracat ve ortalama çalışan sayısı büyüklükleri gibi, istatistiki değerleri eşsiz verilerle yapılmış analizlere de yer veriliyor.
Ayrıca finansal oranlar, kaynak yapısı, karlılık oranları, ekonomik karlılık, varlık devir hızları, net katma değerinin faktör gelirleri (fonksiyonel) dağılımı, üretim faaliyeti dışı gelirler, istihdam ve brüt katma değer dağılımı ile işgücü verimliliği konularında da çeşitli değerlendirmeler yapılıyor.
AFYON’DAN TEK BİR FİRMA BİLE YOK
Afyonkarahisar ne yazık ki yıllardır bu listede kendisine yer bulamıyor. Afyonkarahisar’ın komşusu olan illerden Denizli 11 firma ile, Konya 9 firma ile, Eskişehir 4 firma ile, Kütahya 2 firma ile, Isparta ve Burdur ise 1’er firma ile “500 Dev” sıralamasında kendilerine yer bulurlerken, Afyonkarahisa’dan hiç bir firma bu listede yer almıyor. Bölge illeri arasında sıralamaya giremeyen tek il olarak Afyonkarahisar dikkat çekiyor.
Afyonkarahisar’da yatırımı bulunan Türkiye Şeker Fabrikaları, Çimsa, Özdilek gibi firmalar listenin değişik sıralarında boy gösterirken, Afyonkarahisarlı merhum asım Kocabıyık’ın kurup geliştirdiği Borusan da listede dikkat çekiyor.
KOMŞULARIN HEPSİ LİSTEDE
Komşu illerimizden “500 dev” sıralamasına giren firmalardan bazıları şunlar: Denizli’den Er-Bakır, Abalıoğlu Yem, Kocaer Hadde, Aynes Gıda, Menderes Tekstil, Kardemir Haddecilik, Dentaş ambalaj, Pamukkale Kablo, Seval Kablo, Atom Kablo, Denizli Çimento
Konya: Konya Şeker, Tümosan Motor, Pakpen Plastik, Eti Aliminyum, Konya Çimento, Akova Süt, Ova Un, Helvacızade Gıda, Hekimoğlu Un
Eskişehir: Eti Gıda, Tusaş Motor, Sarar Giyim, Peyman Kuruyemiş
Kütahya: Kümaş Manyezit, Eti Gümüş
Isparta’dan Göltaş Çimento, Uşak’dan Gedik Piliç, Burdur’dan As Çimento

Bakmadan Geçme