• Haberler
  • Genel
  • Sanatseverlerin arşivinde bulunması gereken iki albüm

Sanatseverlerin arşivinde bulunması gereken iki albüm

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı, iki yeni müzik albümü hazırladı. Albümlerden birisi, Dinar'lı şair Süleyman Uysal'ın şiirlerinin bestelenmesiyle oluşturuldu diğerinde ise Mevlevi Ayini, iki Dinar Türküsü ve Cihat Aşkın'ın bestelediği Kocatepe adlı eser yer aldı Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, müzik çalışmalarının arşivlerde de yer almasını sağlayacak iki albüm daha üretti. Daha önce Türk [&hellip]

Sanatseverlerin arşivinde bulunması gereken iki albüm

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı, iki yeni müzik albümü hazırladı. Albümlerden birisi, Dinar’lı şair Süleyman Uysal’ın şiirlerinin bestelenmesiyle oluşturuldu; diğerinde ise Mevlevi Ayini, iki Dinar Türküsü ve Cihat Aşkın’ın bestelediği Kocatepe adlı eser yer aldı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, müzik çalışmalarının arşivlerde de yer almasını sağlayacak iki albüm daha üretti. Daha önce Türk Sanat Müziği’nin unutulan makamlarının bulunduğu Saklı Musiki adlı albüm yayınlayan AKÜ Devlet Konservatuvarı, farklı tarzlarda iki albüm daha üretti. Albümler, “Gül Kokusu Var” ve “Su, Savaş ve Sema” adlarını taşıyor. Dinarlı Halk Şairi Süleyman Uysal’ın 10 şiirinden bestelenen Gül Kokusu Var albümü, Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği tarzlarındaki şarkılardan oluştu. Su, Savaş, Sema’da ise Abdülbaki Nasır Dede Efendi’nin Acembuselik Mevlevi Ayini, iki Dinar Türküsü ve Kocatepe bestelerine yer verildi. Afyon Kocatepe Üniversitesi, Dinar Belediyesi ve işadamı İbrahim Alimoğlu’nun desteğiyle hazırlanan albümler, 1500’er adet basıldı.
HALK ŞAİRİNİN
ŞİİRLERİ BESTELENDİ
Albümler hakkında bilgi veren AKÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Uğur Türkmen, “Gül Kokusu Var, Dinarlı halk şairi, Süleyman Uysal Bey’in şiirlerinin bestelenmesiyle oluştu. Tüm besteler bana ait. Ana sponsorumuz İbrahim Alimoğlu ve Alimoğlu Kültür ve Sanat Merkezi. Dinar Belediyesi’nin de katkısı bulunuyor. İçinde 10 tane şiirin bestelenmiş hali var. Düzenlemelerini Türkiye’nin en önemli aranjörlerinden Ahmet Özgül yaptı. Şarkılar, Halk Müziği ve Sanat Müziği tarzında yazıldı. 75 yaşındaki bir halk şairinin şiirlerinin bestelenmesi açısından çok önemli. Kendisi geldi, şiirleri için yapılan besteleri gözyaşları içinde dinledi. Besteleri duyduktan sonra ‘Daha çok şiir yazıyorum’ dedi.
MEVLEVİ AYİNİ İLE BATI ÇALGILARI BULUŞTU
Su, Savaş ve Sema’nın da farklı bir özelliği olduğuna dikkat çeken Türkmen, “Su, Savaş ve Sema da Dinar Belediyesi, Üniversitemiz ve İbrahim Alimoğlu projesi. İçinde Acembuselik Mevlevi Ayini var. Mevlevi Ayini’ni Batı orkestrasında yer alan sazlarla birlikte, ney, ud, kudümle birlikte yaptık. Kültür Bakanlığı sanatçısı Timuçin Çevikoğlu, solistliği üstlendi. Cihat Aşkın başkanlığındaki bir akademik orkestra ile Öğretim Elemanı arkadaşlarımız Ömer Bildik, Burak Kaynarca. İki Dinar Türküsü, orkestrasyon hâlinde yapıldı. Seçkin yaylı çalgılar orkestrasındaki insanların toplandığı bir topluluk olan Orkestra Akademik Başkent ile üniversitemizin de ismini aldığı Kocatepe adlı eseri seslendirildi. Saatlerce stüdyoda kayıt yapılmadı. Millet Hamamı’nda kayıt yapıldı, girdiler, çaldılar ve çıktılar” diye konuştu.
FESTİVAL’İN
SOMUT ÜRÜNLERİ
Konservatuvar olarak, Üniversite ve Dinar Belediyesi ile işbirliği yaparak dünyanın ilk müzik yarışması yapılan Dinar’da Marsyas Festivali düzenlediklerini, hatırlatan Türkmen, “Bu iki CD’nin özelliği şu: Marsyas sadece konser etkinliğiyle kalmıyor. Artık Festival’de kitaplar ve CD’ler yayınlanıyor. Bu konuda Dinar Belediye Başkanı Saffet Acar, Üniversitemiz Rektörü Mustafa Solak, İbrahim Alimoğlu isimlerini de zikretmek gerekiyor. Tüm Türkiye’deki Güzel Sanatlar Fakülteleri’ne, sanatçılara, akademisyenlere gönderiliyor. Bu tip CD’lerin çıkması bizi çok mutlu ediyor. Konservatuvar’daki arkadaşlarımızın bu CD’lerde görev alması da bizi ayrıca mutlu ediyor” ifadelerini kullandı.
Murat ARISOY

Bakmadan Geçme