• Haberler
  • Gündem
  • Şampiyon deve Check-Up'tan geçti – Kocatepe Gazetesi

Şampiyon deve Check-Up'tan geçti – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü'ne (Hayvan Hastanesi) getirilen iki güreş devesi sağlık kontrolünden geçirildi. Muayene için biri Muğla'nın Milas ilçesinden diğeri ise Marmaris ilçesinden getirilen develerin filmi çekildi. Kan örnekleri de alınan develerin, film sonuçlarına göre kemik ve eklemlerine bakıldı. Develerinden biri muayene olurken, atların beklediği ve muayene [&hellip]

Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü’ne (Hayvan Hastanesi) getirilen iki güreş devesi sağlık kontrolünden geçirildi. Muayene için biri Muğla’nın Milas ilçesinden diğeri ise Marmaris ilçesinden getirilen develerin filmi çekildi. Kan örnekleri de alınan develerin, film sonuçlarına göre kemik ve eklemlerine bakıldı. Develerinden biri muayene olurken, atların beklediği ve muayene edildiği bölümde bekleyen diğer deve, veteriner fakültesi öğrencilerinden büyük ilgi gördü. Ağzından köpükler çıkmasına rağmen sakin sakin etrafını izleyen deve, zaman zaman yanına gelen öğrencilere dönerek baktı.
Milas’tan deveyi kontrol için Afyonkarahisar’a getiren deve sahibi İsmail Kurt, develeri güreşler için yetiştirdiklerini anlattı. Kasım ayının 20’sinde yeni bir güreş müsabakası yapılacağına değinen Kurt, güreşler öncesi develere genel bir chek-up yaptırmak istediklerini belirtti. Develerin hem sağlıklı olması hem de güreşlerde daha verimli hale gelmesi için sağlıklarını kontrol ettirmeyi uygun gördüklerini vurgulayan Kurt, “Milas’tan gelen devemizin ismi Tsunami Armiyas. Güreşlerde iyi derece almış ender develerin içerisinde yer almıştır. Diğer deve ise, Marmaris’ten gelen Bay Bora. O da iyi dereceleri almış özel bir devedir. Check-Up’tan geçecek bu iki deve, aynı arabada kardeş kardeş geldiler. Her ikisi de ender pehlivan devler arasında yer almaktadır. Geçen 6 Aralık’ta bu iki deve İzmir’in Harmandalı ilçesinde seyircilere çok güzel bir kupa güreşi sergilemişti” dedi.
Güreş develerinin fiyatlarının güçlerine ve yeteneklerine göre değiştiğini de vurgulayan deve sahibi İsmail Kurt, bir güreş devesinin fiyatının 30 Bin TL’den başlayıp 400 Bin TL’ye kadar ulaştığı ifade etti. Afyonkarahisar’a kontrol için getirilen Tsunami Armiyas ve Bay Bora’nın yaklaşık değerlerinin her bir deve için 200-250 bin TL olduğunu da aktaran Kurt, develerin kazandığı güreşlerin de fiyatın artmasında etkili olduğunu kaydetti.
Develeri sağlık kontrolünden geçiren Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Demirkan, güreş devlerinde sıklıkla görülen kemik, eklem ve kas sorunlarını incelediklerini söyledi. Tüm güreş develerinin sağlık kontrolünden geçmesini tavsiye ettiklerini vurgulayan Prof. Dr. Demirkan şu ifadeleri kullandı: “Kliniğimize iki pehlivan deve getirildi. Genel kontrolleri yapılıyor. Sürekli olarak güreş yapan, Türkiye genelinde derece yapmış develere,  check-up yaparak sağlığı yönünde rapor vereceğiz. Güreş develerinde genellikle ve sıklıkla karşılaşılan sorunların başında kemikle ilgili sorunların geliyor. Ayrıca eklem, kas ve hareket sistemiyle ilgili sorunlar da ortaya çıkmaktadır. Bunların düzenli olarak kontrollerinin yapılması hayvanın hem sağlığını hem refahını olumlu yönde etkileyecektir.  Deve güreşi yaptıran vatandaşlarımıza develerini en az 6 ayda bir genel sağlık kontrolünden geçirmelerini ve yem düzenlemesi yaptırmalarını şiddetle tavsiye ediyoruz.”
Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ne ilk kez deve hastalar geldiğini vurgulayan Prof. Dr. İbrahim Demirkan; develerin üniversitede kontrolden geçmesinin veteriner hekim adayı öğrencilerin eğitimi açısından da oldukça yararlı olduğunu, öğrencilerin farklı bir hayvanı tanıma fırsatı bulduğunu belirtti. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme