ŞAMPİYON ARJANTİN

1930 yılında Uruguay'da başlayan FIFA Dünya Kupası mücadelesi 92 yıldır devam ediyor. Daha önce 21 kez düzenlenen bu organizasyon tarihinde ilk defa Orta Doğu coğrafyasında oynandı. 20 Kasım Pazar günü başlayan 2022 FIFA Dünya Kupası,18 Aralık Pazar günü gece geç saatlerde bitti.. Atılan son penaltı Fransız kalesinin ağlarını havalandırdığında maçların oynandığı Doha'dan dünyanın öteki ucuna [&hellip]

1930 yılında Uruguay’da başlayan FIFA Dünya Kupası mücadelesi 92 yıldır devam ediyor. Daha önce 21 kez düzenlenen bu organizasyon tarihinde ilk defa Orta Doğu coğrafyasında oynandı.
20 Kasım Pazar günü başlayan 2022 FIFA Dünya Kupası,18 Aralık Pazar günü gece geç saatlerde bitti.. Atılan son penaltı Fransız kalesinin ağlarını havalandırdığında maçların oynandığı Doha’dan dünyanın öteki ucuna kadar yayıldı sevinç dalgaları.. Arjantin milli takımı, Lionel Messi’nin şefliğinde tam 36 yıl sonra tekrar kaldırdı “KUPA”yı.. 3’üncü yıldızı taktı: Dünyanın en iyisi Arjantin.
Dünya kupalarında şimdiye kadar görülmeyen bir gol düellosu yaşandı. Tangocular ilk yarısını 2-0 önde tamamladığı maçta üstünlüğünü koruyamayınca 90 dakika 2-2 tamamlandı. Uzatma devreleri 3-3 sona eren maçı, penaltılarda kazandı Arjantin.
Arjantin, o kadar kararlı o kadar baskın çıkıyor ki sahaya rakibinin istediği futbolu oynamasına izin vermiyor. Nitekim yapılan baskı sonrası penaltı kazanıyorlar. Messi de 23. dakikada ilk golü imzalıyor. 36. dakikadaysa kusursuz bir organizasyonla Angel’di, Maria ikinci golü atıyor. Özetle “Aradığımız Fransa’ya ulaşılamıyor!”. Kupanın en değerli oyuncusu Mbappe’ye rağmen! Hem onu hem de Fransa’yı görmek içinse 80. dakikayı beklemek geriyor.
Bu, Mbappe’nin çalınan penaltıyı ağlara yolladığı dakika. Zaten adeta derin bir hipnozdan uyanmış gibi 81’de de şık ve zor bir şutla ikinci golünü imzalayarak skoru eşitliyor. Dünya Kupası finali böylece bir anda temize çekiliyor! Zira iki takım da gerçek bütün hırslarını ve hünerlerini kalan 9 dakikada ve eklenen 8 dakikada sergiliyor. Maçın uzatma dakikaları heyecan fırtınası Arjantin daha yakın görünüyor kupaya.. 109. dakikada Messi’nin golü ve golüyle “bitti maç” derken bir penaltı daha.. Ve ağları sarsan futbolcu yine Mbappe. Öyle bir final ki, bu sönük kupa, kusursuz bir final haline geliyor. Penaltılara giden muhteşem finalde, Martinez yıldızlaşıyor. Arjantin çok istediği kupayı hem Messi’ye hem de Maradona’ya hediye ediyor.
Maçın gidip geldiği sürece bakarsak; 2-0 üstünlüğü korumak amacıyla orta sahada top çeviren ve taraftarlarının “oley” çektiği sıralarda topu kaptıran Arjantin, rakip futbolcuyu faulle durdurunca hakem penaltıyı gösterdi… Emvappe müthiş vurdu. 2-1 ..Dakika geçmeden Messi topu boş alana uzun vurup koşmak yerine diriplingi tercih edince yine kaptı Fransızlar. Ceza alanı civarında harika bir ver-kaç ve yine olağanüstü bir vuruş 2-2..
Arjantin’in 2. golü antrenör kurslarında gösterilen “hızlı hücum “ aksiyonu, örnek bir akıcılıkta gelişti ve sonuçlandı.
Daha hızlı, daha çevik, topa daha iyi hükmeden, daha ateşli ve istekli oynayan ve takımda MESSİ’si olan Arjantin kazandı kupayı… İşin ilginç yanı ilk maçta Arabistan’a yenilmişti Arjantin..
Lionel Messi, kariyerindeki eksik parçayı tamamladı 5. kez yarıştığı Dünya Kupası’nı ilk kez kaldırdı.
Arjantin, 1986 yılından sonra Dünya Kupası’nı bir daha kazanamamıştı. Messi’nin ustası ve ilham kaynağı Diego Armando Maradona’nın liderliğinde kazanılan 86 Dünya Kupası’ndan tam 36 yıl sonra, Tangocular bir kez daha zafere ulaştı. Bu kez ise lider, Lionel Andres Messi idi.
Bu kupa ile ilgili ilginç ayrıntılar var pek çok.. Örneğin Ronaldo.. Unutuldu adeta.. “Brezilya ! Noldu sana ?” Japonlar, Güney Kore, Fas, Hırvatistan çıta yükseltmiş.. Biz niye yokuz?” dedik …

Bakmadan Geçme