Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

SAKARYA ZAFERİ – Kocatepe Gazetesi

Eyüp İMİR 13 Eylül 2017 Çarşamba 13:32:25
 

Sakarya Savaşı, Kurtuluş Savaşımızın önemli dönüm noktalarından biridir. Kütahya ve Eskişehir yenilgisinden sonra bütün ordular Sakarya Irmağı’nın doğusuna çekilmişti.
Sakarya Irmağı’nın doğusunda başlayan direniş 100 km genişliğinde bir cepheydi.
23 Ağustos -13 Eylül arası yani 22 gün 22 gece süren savaş 900 yıllık Türkiye tarihi açısından en kanlı, en inatçı direniştir.
Arnold Toynbee 1924’te Sakarya’nın 20. yüzyılın en büyük savaşlarından biri olduğunu yazar. Clair Price ise Sakarya Savaşı’nın tarihin akışını değiştirdiğini yazar. Sakarya savaşında silah ve cephane, özellikle motorlu araç ve uçak sayısında Yunan kuvvetleri çok üstündür.
Savaşın en şiddetli zamanlarında atından düşen Mustafa Kemal yaralı olarak sedye üzerinden hareketleri idare ediyordu.
İsmet İnönü batı cephesi komutanı olarak büyük sorumluluk üstleniyordu.
Kazım Özalp, Fahrettin Altay, İzzettin Çalışlar ve Derviş Paşalar büyük yararlılıklar gösterdiler. Buna rağmen Türk savunma hattı bazı noktalarda parçalandı.
 Bunun üzerine Mustafa Kemal’in o ünlü savaş stratejisi devreye girdi. Başkomutan “Hattı müdafa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış, toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunmaz” günlük emri üzerine Türk ordusu daha büyük bir direnişle savaştı. 6 Eylül’de Yunanlıların hareket kabiliyetlerini büyük ölçüde kaybettikleri görüldü. Bunun üzerine 10 Eylül’de bütün cephelerde taarruza geçildi. Bu taarruzlar başarıyla sonuçlandı. Yunanlılar top ve tüfeklerini bırakarak 12 Eylül 1922’de Sakarya’nın batısına atıldılar. 22 gün 22 gece süren Sakarya Meydan Muharebesi tam bir Türk Zaferiyle sonuçlanmıştır. Bu zafer tüm yurtta sevinçle karşılandı. Her tarafta sevinç gözyaşları içinde zafer şenlikleri yapıldı. Büyük Millet Meclisi Türk Milletinin orduya şükranlarını belirtmek için Mustafa Kemal’e Gazilik ünvanıyla, müşirlik (Mareşal) rütbesini verdi.
Diğer komutanların da rütbeleri yükseltildi.
Sakarya Meydan Muharebesi 1683’te Viyana önünde başlamış olan Türk çekilişinin son noktası oldu. Sakarya zaferi ile Türk topraklarının paylaşılması projesi iflas etmiştir.
Sakarya zaferi sırlarından en önemlisi fedakar Türk ordusunun yeni bir ülkü ile savaşmasıydı. Bu ülkü vatan ve millet ülküsüydü.
Sakarya zaferinden sonra Sovyet Rusya, Fransa gibi ülkelerin tutumları değişmiş, Türk Hükümetini ve Türk ordusunu daha çok desteklemişlerdir.
Bu zaferin en önemli tarafı 30 Ağustos’taki büyük zafere en önemli basamak oluşturmasıdır.
Sakarya Zaferinin 96. Yıldönümü Ulusumuza Kutlu Olsun.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER