Şairin ruhunda etik ilkeler bulunmalı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Afyon Meslek Yüksekokulu Pazarlama Bölümü Öğretim Görevlisi Türker Göksel koordinatörlüğünde gerçekleştirdikleri 'Gölgesi Yaşadığı Topraklara Uzun Düşen İnsanlar' projesi çerçevesinde tıp doktoru, şair ve yazar Prof. Dr. Hüsrev Hatemi, gençlerin sorularını yanıtladı.Hüsrev Hatemi, 'Şairin bu topraklarda görevi nedir' sorusuna şu karşılığı verdi:'Şairin bu topraklardaki görevi bütün, dünyadaki görevi aynı. Şair içinde bazı etik [&hellip]

Afyon Kocatepe Üniversitesi Afyon Meslek Yüksekokulu Pazarlama Bölümü Öğretim Görevlisi Türker Göksel koordinatörlüğünde gerçekleştirdikleri “Gölgesi Yaşadığı Topraklara Uzun Düşen İnsanlar” projesi çerçevesinde tıp doktoru, şair ve yazar Prof. Dr. Hüsrev Hatemi, gençlerin sorularını yanıtladı.
Hüsrev Hatemi, “Şairin bu topraklarda görevi nedir” sorusuna şu karşılığı verdi:
“Şairin bu topraklardaki görevi bütün, dünyadaki görevi aynı. Şair içinde bazı etik ilkeler duyuyorsam etik ilkeleri ruhunda varsa illa kendini sorumlu sayar. Mesela dini inanışı yoksa bile kendini toplum karşısında etik ilkelere bağlı sayar Nazım Hikmet gibi. Nazım Hikmet’in hiç dini inanışı yok. Biri de değil üstelik zamanında varmış muhakkak o beyin hücrelerinde büyük babası Nazım Paşa’nın verdiği terbiyede gelen inançta vardı. Mehmet Akif hem dini sorumluluğu birinci derece yüksek hem de ayrıcada kendine bağlı bulunduğu politik görüşleri getirdiği etik ilkelerde vardır. Demek ki şairlerde iki türlüdür. Yapılarında etik sorumluluk varsa ya kendi toplumları için ya bağlı bulundukları din için destekleyici şiirler yazarlar ama tek görevleri bu değildir. Bir kısım ilkesiz şairlerde bazen karşısındaki veya bir dini görüşü alçaltıcı şeyleri yazmayı marifet sayarlar. Ben yalnız onlara antipati duyuyorum. Mesela Tevfik Fikret de çok sevdiğim bir şairdir. Mehmet Akif’le kavga etmiş diye taraf tutmaya kendimi mecbur hissetmem. Ama Abdülhamid’e bomba koyan teröriste şanlı avcı demesi de yanlış. Benim de bir ilkem var. Tevfik Fikret’i sevmeye mecbur değilim. O şiire sıra gelince Tevfik Fikret’i mahkûm ediyorum ama ilkeli bir insan olduğu için beğeniyorum.”
Prof. Dr. Hüsrev Hatemi, “Düşüncelerini ve fikirlerini önemsediğiniz kitaplarını severek okuduğunuz yazarlar kimlerdir?” sorusuna “Baştan başlarsak ben en çok Yunus Emre sonra Mehmet Akif, Namık Kemal, Sadi, Hafız Şiirazi, Fuzili, Mevlana çok fazla tesir altında kaldım. Muhammed İkbal üniversiteyi bitirirken tanıyıp halen de resmen bırakmadım eski kitaplarını da okuyorum. Muhammed İkbal çok etkiledi” karşılığını verdi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme