Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Şair Yaşar Kemal – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 3 Mart 2015 Salı 02:00:00
  Türk Edebiyatı, önemli bir değerini kaybetti. Kemal Sadık Gökçeli, yani Cumhuriyet Gazetesi’nde başladığı edebiyat yolculuğunda kullandığı isimle bilinen Yaşar Kemal, dün toprağa verildi. Allah rahmet eylesin. Yaşar Kemal, roman, öykü ve röportaj alanlarında birçok esere imza attı. Ancak ben bugün, Yaşar Kemal’in 1, evet sadece 1 adet olan şiir kitabından bahsedeceğim.
Bugünlerde Bahar İndi, Yaşar Kemal’in şiirlerinden oluşan bir kitap. 1941 ile 1963 arasında yazdığı şiirlerden bir seçki sunmayı isteyen Yaşar Kemal, kitabını 2010 yılında, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkardı. 20 ve 40’lı yaşlardaki fikirlerini, topluma bütün olarak 87 yaşında sundu. Belki bu da bir tercihti; ancak keşke yakın dostları Yaşar Kemal’in daha çok şiir kitabının olması için bu ünlü yazarı teşvik etseydi. Yaşar Kemal, “sadece yazarlık”la değil; şairlikle de yâd edilseydi.

İsterseniz, kitaba ismini veren “Bugünlerde Bahar İndi”den başlayalım:
Bugünlerde bahar indi Çukurova’nın düzüne
Donandı ağaçlar
Donandı yeşilinden alından
Sarısından
Donandı delicesine
Bir ışık fışkırır topraktan yağmur gibi
Bir güneş doldurur ortalığı
Bire canım
Tüter
Açıldı apaydınlık terütaze
Devedikeni çiçekleri koskocaman
Mosmor açıldı
Nennilendi dağlar

Yaşar Kemal’in “Bugünlerde Bahar İndi” kitabında şiirseverlerin ilgiyle ve birkaç kez okuyacağına inandığım şiirler bulunuyor.
Müsaadenizle bir şiiri daha paylaşmak isterim:
MASAL
Köy çocukları,
Diz dize vererek
Koyu söğüt gölgelerinde
Peri masalları söyler
Peri masalları dinlerdik…
Söğüt dallarında
Peri kanatları asılıydı…
Samanyollarında,
Peri mezarları vardı.
Hepsini görürdük
Bir damla kan
Ve bin damla gözyaşı
Var sanırdık…
Kanı alnımıza sürer
Göz yaşiyle yıkanırdık
Ekmeğimizi dürer,
Kan kuruyunca alnımızda
Ağaç matramız yanımızda
Köye dönerdik…

AFYON’UN YAZI DÜNYASI

Edebiyat, sadece İstanbul, Ankara ve İzmir’den ibaret değil. Afyonkarahisar’da da bir hareketlilik var. Meselâ Sinada Dergisi. Afyonkarahisar’dan yola çıkarak ülke geneline yayılan, 3 ayda bir yayınlanan Sinada Dergisi. 7’nci sayısına ulaştı. Emek emek işlenen, ilmek ilmek dokunan, aynı zamanda okunan bir dergi. Böyle bir yayın, Afyonkarahisar için müthiş bir tanıtım.
Sinada Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni Hasan Başdemir meselâ… “Aşk Dedikleri”, “Sözcüklerin Ötesinde”, “Şair İstasyonu”, “Evvel Zaman Olur Ki” kitaplarının yazarı/şairi. Son saydığım haricindekiler şiir olduğu için böyle tarif ettim kendisini. Sürekli üretiyor.
Nail Azbay meselâ. Genç ve başarılı bir muhabir. Aynı zamanda Anahaber ve Gazete 3’te köşe yazarlığı yaptı. Şimdi, “Çırağın Kalemi” isimli bir kitap çıkarıyor. Heyecanla bekliyoruz.
Yazıdan bahsetmişken, Afet Bilinci Derneği Başkanı Murad Tiryakioğlu Hoca’nın da güzel bir kitap hazırlığında olduğunu yazıp merak uyandıralım.
Türker Göksel Hoca’nın 4 kitabı bulunduğunu; yeni bir, hatta birkaç kitap için çalışma içinde olduğunu müjdeleyelim.
Bir müjde daha verelim: Afyonkarahisar Yazarlar ve Şairler Derneği kuruldu. Mustafa Çetin Karagöz’ün öncülük ettiği bu derneğin ismini önümüzdeki günlerde daha çok duyacağız.
Taşpınar Dergisi’ni, AKSAM yayınlarını, Afyonkarahisar Belediyesi’nin çıkardığı kitapları, Galip Leblebicioğlu ustamızı, Ahmet Semih Tulay’ı da ilerleyen yazılarda incelemek ve duyurmak isterim.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti