Sahur da iftar kadar önemli

Gün FM'de yayınlanan Sağlık Olsun programına Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'nden Diyetisyen Tülin Toksoy Yalvaç konuk olarak katıldı. Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir'in sorularını yanıtlayan Yalvaç Ramazan ayında beslenme konusunda bilgiler verdi.Ramazan ayında öğün sayısının azalması nedeniyle mutlaka sahura kalkılması gerektiğini belirten Diyetisyen Tülin Toksoy Yalvaç, 'İnsan metabolizması normal zamanda 5-6 öğüne uygun beslenirken Ramazan [&hellip]

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programına Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nden Diyetisyen Tülin Toksoy Yalvaç konuk olarak katıldı. Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sorularını yanıtlayan Yalvaç Ramazan ayında beslenme konusunda bilgiler verdi.
Ramazan ayında öğün sayısının azalması nedeniyle mutlaka sahura kalkılması gerektiğini belirten Diyetisyen Tülin Toksoy Yalvaç, “İnsan metabolizması normal zamanda 5-6 öğüne uygun beslenirken Ramazan ayında öğün sayısının iftar ve sahur olmak üzere 2 öğüne düştüğünü görüyoruz. Metabolizmanın dengesini de çok fazla bozmamak için iftar ile sahura kadar olan zaman dilimi içerisine 1,5-2 saat arayla iki ara öğün eklersek daha sağlıklı bir beslenmeyi sağlarken metabolizmamızı da yavaşlatmamış oluruz. Oruç tutan vatandaşlarımız uyku problemleri veya sahura kalkamama endişesiyle yemek yiyip uyumayı tercih ediyorlar. Bu uygulama da sağlık anlamında ciddi zararlar doğurabilir. Oruç tutmak için 17 saat süren bir açlık süreci geçiriyoruz. Sahura da kalkmadığımız takdirde bu zaman dilimi biraz daha uzuyor. Vatandaşlarımıza mutlaka sahura kalkmalarını öneriyorum” şeklinde konuştu.
10 DAKİKA BEKLEYELİM
İftar saatinde iştahla yenen yemeklerin mideyi yorduğuna değinen Yalvaç, “İftar saatinde öncelikle bir bardak su, birkaç hurma ve zeytin ile orucumuzu açalım ve 10 dakika bekleyelim. 10 dakika sonra bir parça pide ve bir kase çorba tüketelim. Bunun sonrasında ana yemek olarak et yemeklerimizi tüketelim. Et yemeklerimizi kızartma yerine haşlama, fırında veya ızgara olarak tüketelim. Ana yemeğe ek olarak bir salata, yoğurt veya tuzsuz ayran tüketebiliriz. Bunların yerine yemekten sonra meyve de olabilir. Yemeğin yanında da az miktarda pirinç, bulgur pilavı veya makarna tercih edebiliriz. Eğer ana yemek ile de doymamış isek meyve ve tarçınlı yoğurt ile devam edebiliriz. Tatlı yemek istiyorsak hamur tatlıları yerine sütlü tatlıları tercih edebiliriz. Güllaç iyi bir seçenektir” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme