Şahin, köy hayatını inceledi – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Naci Şahin’in 'Tanzimat'tan Cumhuriyet'e Osmanlı'da Köy Hayatı, Yozgat (Bozok), Yahyalı Köyü Tarihi Örneği' isimli yeni kitabı yayımlandı.Tanzimat sonrası bir Osmanlı köyünde yaşanan hayata yer verilen kitap geçmişten bugüne bağlantı kurarak, hayatın önemli bir parçası haline gelmiş olan köy yaşamının canlı bir varlık gibi [&hellip]

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Naci Şahin’in “Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Osmanlı’da Köy Hayatı, Yozgat (Bozok), Yahyalı Köyü Tarihi Örneği” isimli yeni kitabı yayımlandı.
Tanzimat sonrası bir Osmanlı köyünde yaşanan hayata yer verilen kitap; geçmişten bugüne bağlantı kurarak, hayatın önemli bir parçası haline gelmiş olan köy yaşamının canlı bir varlık gibi sürekli gelişim içerisinde olduğunu anlatıyor. Şahin, kitabında şehir insanları tarafından küçük görülen ve “taşralı” diye tabir edilen köylülerin aslında içlerinde duygusal anlamda büyük bir dünya barındırdıklarını ve köylerinde bütün insanların özlemle yaşamak istedikleri dünyayı yaşadıklarını ifade ediyor.
ARŞİVLERDEN YARARLANILDI
Arşiv belgelerinin ışığı altında, Tanzimat sonrası getirilen yeni düzenlemelerin köye yansıması, üretim araçlarının niteliği, sosyal ve ekonomik yaşam ve bir bütün anlamda köy kültürü, Şahin’in 20 yıllık çalışması ile can buluyor. 447 sayfalık kitabını Türkiye’de yayımlanmış en kapsamlı Osmanlı köy tarihi çalışması olarak nitelendiren ve köylerin büyük bir toplumsal hafızaya sahip olduğunu söyleyen Şahin, “Kendi kendisine üreten, iş bölümü ile her şeyin emek karşılığı elde edildiği, kimi zaman askere çağrıldığı ve kimi zaman da vergilerin toplandığı, yoğun duyguların iç içe yaşandığı ayrı bir dünyadır köyler. Köy bir milletin çocukluğudur. Onu özlemle anar. Toplum, hafızasına geri dönmek istediğinde köyüne döner” ifadelerini kullanarak köylerin toplum içerisindeki önemini belirtiyor.(Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme