• Haberler
  • Siyaset
  • Şahin: Çiftçi sırtından vuruldu – Kocatepe Gazetesi

Şahin: Çiftçi sırtından vuruldu – Kocatepe Gazetesi

Vatan Partisi Afyonkarahisar İl Başkanı Halil Şahin yaptığı yazılı açıklamada hububat ürünlerinin ithalat gümrük vergileri düşürüldüğünü belirtirken, “Ülke insanımız, 2017 üretim desteklerinin Resmi Gazete’de yayınlanmasını beklerken, 27 Haziran 2017 günlü Resmi Gazete’de yayınlanan kararla Canlı hayvan, karkas et, buğday, mısır, arpa gibi hububat ürünlerinin ithalat gümrük vergileri düşürüldü. Üreten Çiftçi hasat yaparken, besici hayvanlarını umutla [&hellip]

Vatan Partisi Afyonkarahisar İl Başkanı Halil Şahin yaptığı yazılı açıklamada hububat ürünlerinin ithalat gümrük vergileri düşürüldüğünü belirtirken, “Ülke insanımız, 2017 üretim desteklerinin Resmi Gazete’de yayınlanmasını beklerken, 27 Haziran 2017 günlü Resmi Gazete’de yayınlanan kararla; Canlı hayvan, karkas et, buğday, mısır, arpa gibi hububat ürünlerinin ithalat gümrük vergileri düşürüldü. Üreten Çiftçi hasat yaparken, besici hayvanlarını umutla yetiştirirken sırtından vuruldu. Karkas et ithalatında yüzde 100 ile yüzde 225 arasında olan gümrük vergisi yüzde 40’a indirildi. Buğdayın ithalat gümrük vergisi yüzde 130’dan yüzde 45’e, Arpada yüzde 130’dan yüzde 35’e, Mısırda ise vergi yüzde 130’dan yüzde 25’e düşürüldü” dedi.
KARARNAME İPTAL EDİLMELİ
Kararnamenin hemen iptal edilerek üretime dönülmesi gerektiğini ifade eden Şahin, “Kararname ile Kahramankazan İlçesi’nin Ahi Köyü’nden seslenerek “Tarım alanında da ülkemizi tarladan sofraya kadar tüm aşamalarıyla en ileri seviyeye çıkarmadan kendimizi güvende hissedemeyiz” diyen Recep Tayyip Erdoğan’ın söylemleri de çelişiyor. Oysa bu karara ilave olarak, yakın zamanda küçükbaş hayvan ithalatı için de kararname çıkarılması bekleniyor. Demek ki; hayvancılık sektöründe büyük bir çöküş yaşanacak. Milli Hayvancılık Politikası hayal olacak. Özetlersek, çiftçisi hasat yaparken gümrük vergisi düşürülerek ürünü değersizleştirilen, kasaplık, besilik, damızlık canlı hayvan ve karkas et ithalat vergileri düşürülerek korumasız bırakılan ülkenin gıda güvenliği tehlikededir. Gümrük vergisi ile et, ekmek ve yumurta fiyatını kontrol altına alamazsınız. Üretimi bitirirsiniz. Üretim biterse fiyatlar bugünkünden daha yüksek olur. Bu kararname hemen iptal edilmeli ve üretime dönülmeli” diye konuştu.
HERKES TARIM POLİTİKASINA
MÜDAHALE EDİYOR
Şahin açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:
“Bugüne değin alınan ithalat kararları ile ucuza ithal edilen ürünler tüketiciye ucuza satılmadı. Kazanan ithalatçı oluyor. Bunu; Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker defalarca söyledi. O halde salt çiftçi, yani üretici değil, tüketici de cezalandırılıyor demektir. “Yerelde Kalkınma Modeli” adıyla uygulanan ve Tunceli, Bursa, Burdur, Muğla, Antalya, Balıkesir, Ankara gibi  bazı belediyelerin uyguladığı “tarım ve kırsalda kooperatifler üzerinden kalkınmayı, büyümeyi gerçekleştiren bir model” var.  Kırsalda üretim yapan küçük ölçekli aile işletmelerinin üretime devam etmesini sağlayan, “Sözleşmeli Üretim” modeli; üreticinin ürününe alım garantisi sağlarken, kooperatiflerin alt yapılarını ve üretim tekniklerini geliştirip üretim kapasitelerini de artırıyor.
Geldiğimiz noktada herkes tarım politikasına müdahale ediyor. İthalat lobisi tarımda istediği gibi at koşturuyor. Üreten Türkiye, ithal eden Türkiye oldu. İktidarda “tüketici odaklı tarım politikası” uygulayacak irade ve kadro yok.
Tarımın tüm alanı stratejik olmak üzere öncelik sıralaması yapılmalı. Toprak ve su korunmalı. Süt hayvancılığında yeterlilik (kırmızı et dahil) sağlanmalı. Arz açığı olması durumunda yeterliliğin sağlanması için geçecek sürenin en az 10 yıl olacağı dikkate alınmalıdır. Çok yıllık yetiştiriciliğe (meyveciliğin) önem verilmeli. Tek yıllık bitkilerde mukayeseli üstünlüğün göz önünde bulundurularak, ülke tarım arazisine göre ekim planlaması yapılmalı. Dünya fiyatının üzerinde maliyetli üretim alanlarında buğday üretimi yerine yem bitkisi, bakliyat ve tıbbi aromatik bitki ekimi teşvik edilmeli, talepte eksik kalan kısım stoklanmalıdır. Politika yapıcıların, uygulayıcıların farklı görüş ve önerilerini dikkate almalı, yararlanmalıdır.”

Bakmadan Geçme