• Haberler
  • Genel
  • Şahin: “Avukat Hayran’ın şehit olduğuna inanıyoruz”

Şahin: “Avukat Hayran’ın şehit olduğuna inanıyoruz”

Baro Başkanı Turgay Şahin, bürosunda uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Av. H. Bürhan Hayran’ında yakın zamanda Doğubeyazıt’ta şehit edilen Cumhuriyet Savcısı gibi haksız yere öldürülerek şehit edildiğine inandıklarını söyledi Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, baro üyesi meslektaşlarının da yer aldığı basın toplantısında bürosunda öldürülen Av. Hüseyin Bürhan Hayran’a Allah’tan rahmet dilerken avukatlar olarak [&hellip]

Şahin: "Avukat Hayran'ın şehit olduğuna inanıyoruz"

Baro Başkanı Turgay Şahin, bürosunda uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Av. H. Bürhan Hayran’ında yakın zamanda Doğubeyazıt’ta şehit edilen Cumhuriyet Savcısı gibi haksız yere öldürülerek şehit edildiğine inandıklarını söyledi

Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, baro üyesi meslektaşlarının da yer aldığı basın toplantısında bürosunda öldürülen Av. Hüseyin Bürhan Hayran’a Allah’tan rahmet dilerken avukatlar olarak korunmasız hedef olma sıkıntısını her zaman yaşadıklarını söyledi.
Yargı tehdit altında
Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, merhum Av. Hüseyin Bürhan Hayran’ın dün bürosunda uğradığı silahlı saldırı sonucu vefat etmesi nedeniyle büyük üzüntü duyduklarını belirtti. Baro’ya kayıtlı pek çok avukatın katıldığı toplantıda bürolarında saldırıya uğrayan Avukatlar Ömer Susuz ve Fatma Gül Yetere’de hazır bulundu. Bugün saat 11.00’de öldürülen Av. Hüseyin Bürhan Hayran için Adliye bahçesinde tören düzenlenecek. Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, üzüntülerinin büyük olduğunu, konuşurken kelimeleri seçmekte zorlandığını söyledi. Avukatlar Osman Özdemir, Raşit Koçak, Ömer Susuz, Fatma Gül Yetere gibi birçok meslektaşlarının sırf yaptıkları iş nedeniyle saldırıya uğradıklarını hatırlatan Şahin; “Meslektaşlarımız sadece avukatlık mesleğinin gereği olan savunma işini yapmaktan dolayı saldırıya uğradılar, yaralandılar ölümle burun buruna geldiler. Ne yazık ki bugüne kadar feryadımız karşılık bulmadı. Bundan öncede birçok meslektaşımızın uğradığı saldırıya ilişkin protesto açıklaması yaptık. Şunu ifade ettik; avukatlık yargı mesleğinin hücre zarı mesafesindedir. Biz vatandaşın en kolay ulaşıp saldırabildiği bir durumdayız. Eğer hücre zarı aşılırsa hücrenin çekirdeğine kadar gidecektir. Bugün yargı gerçekten bu anlamda tehdit altındadır. Çünkü bugün ülkemizde sadece kadına yönelik şiddet değil her türlü şiddetin baş döndürücü bir hızla arttığına şahit oluyoruz.” dedi.
Merhum insanlık abidesiydi
Yargının da artan şiddetten nasibini fazlasıyla aldığını dile getiren Av. Turgay Şahin, şiddetten en büyük payı avukatların aldığının altını çizdi. Avukatların yaptıkları iş icabı husumet ve çekişmenin tam ortasında yer aldıklarına dikkat çeken Şahin; “Yaptığımız işten dolayı taraflardan birinin mutlaka eleştirisini, nefretini, düşmanlığını, husumetini kazanıyoruz. Görevimizin taraflardan birinin yanında yer almak olduğunu anlatamadık, anlatamıyoruz. Bu anlamda son derece korunaksız olduğumuzu, korunmaya ihtiyaç duyulan bir pozisyonda olduğumuzu da çok sık ifade ettik. Ama bir türlü anlaşılmadı. Bu basın açıklamamı Ömer Susuz ve Fatma Gül Yetere meslektaşlarımla birlikte yapıyoruz. Çünkü çok kısa bir süre önce arkadaşlarımızda bürolarında benzeri bir saldırıya maruz kaldılar. Pekala aynı şey onlarında benimde başıma gelebilirdi. Kısa zaman önce biten bir davanın icra takibinden dolayı bende şahsen tehdit aldım. Bunu pek çok meslektaşım biliyor. Öldürmek üzere olan birisinden bahsedildi. ‘Durduramıyorum tedbirinizi alın.’ denildi. Bunu çok fazla paylaşmadım. Bıçak kemiğe dayandı, artık dur demeli. Bir meslektaşımız daha kaybettik. Av Hüseyin Bürhan Hayran ağabeyimiz, gerçekten baromuzun çok kıymetli bir mensubuydu. Merhum insanlık abidesiydi. Çelebi tabiatlı birisiydi. Baromuzda ne zaman bir avukat ihtiyacı olsa aklımıza ilk gelen isim kendisiydi. PMYO’da düzenlenen derslere girer, ücret kabul etmez, Staj Komisyonunun tertip ettiği derslerde bulunur çok faydalı bilgileri aktarırdı. Dergi çalışmamızda yer alırdı. Sadece işini değil ama bu mesleğe borcunu ödemek için elinden gelenin fazlasını yapan bir ağabeyimizdi. Allah, rahmet eylesin. Allah, mekânını cennet etsin. Ama sadece arkasından dua etmekle ona karşı görevimizi yerine getirmiş olmayacağız.” diye konuştu.
“Ağırımıza gidiyor
ama korkuyoruz”
“Bugüne kadar gelinmesinde yargı camiasında hepimiz suçluyuz. Ben geliyorum diyen saldırılara karşı tedbir alınmadı. Bürosunda saldırıya maruz kalan meslektaşlarımız ile ilgili yargılamalarda benzer olaylarda tutuklama olayları ya kısa süreli oldu ya da suçlu serbest bırakıldı.” diyen Turgay Şahin, yakın zamanda bir avukatın duruşmasını beklerken 25 kadar meslektaşıyla beraber dosyanın alındığını, saldırgana verilen cezanın ertelendiğini öğrendiklerini açıkladı. Şahin; “Başka bir olay da avukata saldırıda bulunan şahıs beraat etti. Pek çok olayda olayın üzerine ciddi anlamda gidilmediğini gördük. Adeta gözden çıkarıldığımızı düşünüyorum. Biz yargının bir parçası olarak görevimiz ifa ediyoruz. Bizi aştıklarında hedef doğrudan hücrenin kalbi, hücrenin çekirdeği yani yargıdır. Geçtiğimiz dönemde Doğubeyazıt’ta bir savcımız şehit edildi. Av. H. Bürhan Hayran ağabeyimiz hiç kuşku duymuyoruz, haksız yere öldürüldü. Şehit olduğuna inanıyoruz. Bunlar şunu gösteriyor ki, duyarsızlık, tedbirsizlik, olayın ciddiyetin farkında olmama hali hadisenin hazırlanmasına vesile oldu benzer olayların yaşanmasında vesile oldu. Bugün yaşadıkları olayları şikâyet konusu yapmaktan çekinen birçok arkadaşımızı biliyoruz. İsminin olaya karışmasından çekiniyor, yada meselenin takipsiz kalacağını düşünerek şikâyet etmek istemiyor. Av. H. Bürhan Hayran ağabeyimiz hepimizin gerçekten tanıdığı bir isim. En ön sıralarda gösterebileceğimiz biriydi, yardımsever, kibar, kötü sözü olmayan, hakaret etmesi asla mümkün olmayan, bu olayda en küçük bir hata payının bulunmadığına kesinlikle emin olduğumuz bir meslektaşımızdı. Bir dosyada tesadüfen vekaletnamesi olduğu, davacı vekili olduğu için bu saldırıya maruz kaldı. Her birimizin yüzlerce dosyası var. Artık hepimiz endişe içindeyiz, saldırıların başımıza gelmesinden endişe duyuyoruz. Bunu ifade etmek ağırımıza gidiyor; evet korkuyoruz.” şeklinde konuştu.
Katliam savunmaya da işlendi
Adliye içinde bile güvenli durumda olmadıklarını, asıl korkuttuklarının; avukata, hakime, savcıya bu tür eylemleri kafasına koymuş kişilere karşı caydırıcı bir güç olmaması olarak tanımlayan Baro Başkanı Av. Turgay Şahin şöyle konuştu: “İnsanlar, avukatı yaralarsam belki birkaç gün yatarım, birkaç gün tutuklanırım fakat cezam azalır ya beraat ederim rahatlığı içinde. Gerçekten Afyon için büyük bir kayıp. Av. Hayran çok daha önemli işlerde akademik kadrolarda vazife alması gereken bir insandı. Yayınlanmış birçok kitabı birçok makalesi vardı. Bu işi hakkıyla yapan bir bilim adamı titizliği ile yapan, örnek alınan ve bizden birisi idi. Hepimizin başına benzer hadiseler gelebilir. Bu tür hadiselerin başlangıcını hepimiz yaşadık belki bu aşamaya gelineceğini düşünmüyorduk. Ama bu olay gösterdi ki çok ciddi tedbirlerin alınması gerekiyor. Yargı camiası olarak artık çok ciddi olmanın lüzumunu görmeliyiz. Sadece bir avukatın, hakimin, savcının öldürülmesini beklememeliyiz. Fiili saldırlar yaralamalar en sert karşılığı görmeli. Bu insanlığa karşı işlenmiş bir suç. İnsanlığın ortak değerlerinden bir tanesi savunma hakkı. Savunma hakkının kutsallığı. Önce müvekkilini öldürecek, ellerini kollarını sallayarak buraya gelecek. Bürosunda meslektaşımızı katledecek. Bu savunma hakkına karşı işlenmiş katliamdır. Türkiye’de görev yapan 74 bin meslektaşımız korumayı bekliyor. Emniyet tedbirlerinden tutun yargıdaki ciddiyete kadar en üst düzeyde hassasiyet bekliyoruz. Umarım bu konuşma birilerinin gücüne gitmez. Gerçekten bu konuda ihmali olan birleri varsa bunun sorumluluğunun yerine getirilmesini ceremesini çekmesini istiyoruz. Bu davanın takipçisi olacağız. Biz bundan sonra artık avukata karşı yönelmiş olaylara karşı oldu bitti gözü ile bakmayacağız. Önümüzde Avukatlar Haftası var. Ne yazık ki acı bir olayla birleşti. Türkiye’nin her yerinde bunun hatırlanması anılması, kısa bir eylem duruşmaya girmeme faaliyeti ile hatırlatma yapacağız.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme