Şahin: Adli tatil 20 Temmuz'da başlıyor

Adli tatil 20 Temmuz Cumartesi günü başlayıp 31 Ağustos 2013 tarihine kadar devam edecek ADLİ TATİL 40 GÜN SÜRECEK Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, 27 Haziran 2013 tarihli yasal düzenleme ile adli tatilin 20 Temmuz'dan 31 Ağustos tarihinin sonuna kadar devam edeceğini söyledi. Yasanın çok yeni olduğunu kaydeden Şahin 'Adli tatil süresi yaklaşık 40 [&hellip]

Şahin: Adli tatil 20 Temmuz’da başlıyor

Adli tatil 20 Temmuz Cumartesi günü başlayıp 31 Ağustos 2013 tarihine kadar devam edecek

ADLİ TATİL 40 GÜN SÜRECEK
Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, 27 Haziran 2013 tarihli yasal düzenleme ile adli tatilin 20 Temmuz’dan 31 Ağustos tarihinin sonuna kadar devam edeceğini söyledi. Yasanın çok yeni olduğunu kaydeden Şahin; “Adli tatil süresi yaklaşık 40 gün kadar. Eskiden adli tatil süresi daha uzundu. Sonra süre kısaltılıp bir aya kadar düştü. Meslek hayatıma başladığım günden bugüne kadar adli tatil hep tartışmalı olmuştur. Bir kısım adli tatilin tamamen kaldırılması taraftarı. Adli tatilin çağdaş bir ülkede özellikle yargı hizmetlerinin bilgisayar UYAP ortamında planlanabildiği bir dönemde çokta gerekli olmadığı savunuluyor. Bir kısmı bunun çok uzun olduğunu kısaltılabileceğini savunuyor. Avukat arkadaşlarımız, Baroların ve yargının büyük bir kısmı da adli tatilin devamından yanalar. Adli tatil bir ara kısaltıldı. Sonra kanun hükmünde kararname ile yeniden düzenlendi. Anayasa Mahkemesi adli yargıya ilişkin hükmün kanun hükmünde kararname ile düzenlenemeyeceğini, ancak bunun bir yasa ile çözümlenmesi gerektiği gerekçesiyle bunu iptal etti. Meclis tatile girmeden önceki yoğun çalışma döneminde de bir yargı hizmetleri tasarısı olarak kamuoyunda bilinen bir tasarının ilk bölümünde şu anki halini aldı. Artık 20 Temmuz-31 Ağustos tarihleri arasında adli tatil yapılacak.” dedi.
TATİLE RAĞMEN YAPILACAK İŞLER VAR
Adli tatilden; İdari yargı, adli yargı ve yüksek yargının yararlanacağını belirten Av. Turgay Şahin, önceden olmayan idari yargının da adli tatile dâhil edildiğini ifade etti. Şahin; “İki ayrı sahada yargılama yapılır. Bunlar; hukuk yargılaması ve ceza yargılamasıdır. Ayrı kanunları, usulleri vardır. Her iki kanunda da adli tatilde nelerin yapılıp nelerin yapılamayacağı belirtilmiştir. Adli tatile girmemize rağmen ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz gibi talepler devam edecek. Her çeşit nafaka davası, soy bağı, velayet ve vesayete ilişkin dava ya da işler devam edecek. Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi işleri ve davaları devam edecek. Hizmet akdi ve iş sözleşmesi nedeniyle işçilerin açtığı davalar da sürmektedir. Ticari defterlerin kaybından dolayı kayıp belgesi verilmesi, kıymetli evrakın kaybından doğan iptal davaları devam ediyor. İflas ve konkordato sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma suretiyle yeniden yapılandırılmasına devam eden keşifler. Adli tatilde yapılmasına karar verilen keşif varsa ona gidilecek. Bu işler adli tatil olmasına rağmen sürdürülecek.” diye konuştu.
BAZI İŞLER TATİL EDİLİYOR
Av. Turgay Şahin, adli tatilde ceza davalarında soruşturmaların devam edeceğini belirtti. Tutuklu işlere yönelik kovuşturmaların sürdüğünü kaydeden Şahin; “Yüksek yargı içinde bu durum acil işler olarak tanımlanmış. Adli tatil denildiğinde bilinenin aksine kapısına kilit vurmadan birçok sahada çalışmalara devam ediyor. İcra Müdürlükleri, Savcılıklar, mahkemelerin bir kısmında sayılan bazı işler sürdürülüyor. Dolayısıyla tamamen bir adli yargıya ara verme değil ama bazı işlerin tatili söz konusudur. Bu aradan yararlanarak hâkim ve savcılar yıllık izinlerini kullanıyorlar. Böylece bu dönemde Adliye’de izin problemi aşılmış oluyor. Teorik olarak bu dönemde izinler kullanıldığından adli tatil dönemi dışında kalan dönemlerde yargılamanın hız kesmeden devamı amaçlanıyor. Ama bu ne yazık ki böyle değil. Ülkemizde Haziran ayı başından itibaren eylül ayı başına kadar yargı faaliyetleri fiilen bitiyor. Araya tayin dönemi giriyor. Dün girdiğimiz duruşmalar için gün Kasım ayına verildi.” şeklinde konuştu.
YARGI HALA HIZLANAMADI
Yargının hızlandırılması başlığı adı altında dört tane paket hazırlandığını belirten Şahin sözlerine şöyle devam etti: “Aslında son hazırlananı eklenmiş 5’nci paket olarak sayabiliriz. Ne yazık ki yargıdaki yavaşlama ve gecikme çözülemedi. Hala 6 aydan 6 aya duruşma günleri veriliyor. Hala olması gerekenden çok daha uzun sürüyor. Tüm bunları yan yana koyduğumuzda bütün bu yasama çalışmalarına rağmen yargı hala hızlanmadı. Yargı hala eski yargı diyebiliriz.”
Burcu AYDIN

Bakmadan Geçme