Sahada ekipler dinamik denetim yapacak

İl Hıfzıssıhha Kurulu İçişleri Bakanlığı genelgesi doğrultusunda tematik konulu 'Dinamik Denetim Modeli' kapsamında ekiplerin planlı ve sürekli denetimler yapmasına karar verdi   Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek’in Başkanlığında toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulu üyeleri bir dizi kararlara imza koydu. DİNAMİK DENETİM MODELİ HAYATA GEÇTİ Kovid-19 salgının Türkiye de görüldüğü günden bugüne kadar Sağlık Bakanlığı Koranavirüs Bilim Kurulunun [&hellip]

İl Hıfzıssıhha Kurulu İçişleri Bakanlığı genelgesi doğrultusunda tematik konulu “Dinamik Denetim Modeli” kapsamında ekiplerin planlı ve sürekli denetimler yapmasına karar verdi

Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek’in Başkanlığında toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulu üyeleri bir dizi kararlara imza koydu.
DİNAMİK DENETİM
MODELİ HAYATA GEÇTİ
Kovid-19 salgının Türkiye de görüldüğü günden bugüne kadar Sağlık Bakanlığı Koranavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı kabinesinde salgının seyriyle orantılı tedbirlerin kararlaştırılarak uygulamaya geçildiği kaydedildi. Bu doğrultuda İçişleri Bakanlığı’nca yayınlanan genelge ile Mart ayı içerisinde bulunan risk grubuna bağlı olarak uygulanacak tedbirler Afyonkarahisar Valiliğine bildirildiği açıklanıldı. Bu kapsamnda İçişleri Bakanlığı’nca 3 Mart 2021 tarihinde yayınlanan genelge ile mevcut denetim yapısı daha etkin ve sonuç alıcı olmasını amaçlayan Dinamik Denetim Modeli’nin hayata geçirildiği ifade edildi.
SÜREKLİ VE ETKİN
DENETİMLER ÖNEM TAŞIYOR
Risk grubuna göre il genelinde tedbirlerin uygulanacağı, kontrollü normalleşme döneminin sürdürülebilirliği ve bir an önce tam anlamıyla normalleşmenin sağlanabilmesi için, aziz milletin bugüne kadar sergilediği sağduyulu ve fedekarca yaklaşımını sürdürmesi önem taşıyor. Bununla birlikte maske, mesafe, temizlik prensiplerinin yanı sıra hayatın her alanını kapsayacak şekilde belirlenen kurallara, tedbirlere toplumun tüm kesimlerince azami derecede uyulması büyük önem taşıyor. Beraberinde yürütülecek denetim faaliyetlerinin etkinlik ve sürekliliği de büyük bir etken olarak görülüyor.
DENETİMLER HAFTALIK YAPILACAK
Salgınla mücadele de alınan tedbirlerin denetlenmesinde de denetimin sürekliliği, planlı icrası ve tematik şekilde 7/24 esasına göre süreklilik taşıyacak şekilde uygulanarak, bu kapsamdaki tüm alanların ihmal edilmeden denetlenmesinin büyük önem taşıdığı dile getirildi. Bu çerçevede; İl bazında yumuşatılan tedbirlerden ötürü salgın boyutuyla yeni olumsuzlukların ve vaka artışlarının yaşanmaması için denetim ekipleri marifetiyle yapılacak çalışmalar haftalık bir program dahilinde icra edilecek. Denetim programları oluşturulurken hiçbir alanın denetim dışı kalmamasına müsaade edilmeksizin haftalık faaliyet planlamaları yapılacak. 6 Mart 2021 Cumartesi günü itibariyle hazırlanan bir haftalık konu bazlı genel tematik genel denetim faaliyeti ve gerçekleştirilecek günler belirlendi.
KONU BAZLI DENETLEME
PROGRAMI NET
6 Mart Cumartesi günü restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane gibi yeme içme yerleri, kahvehane, çay bahçesi, dernek lokali gibi umuma açık yerler denetlendi. 7 Mart Pazar günü ise otel, konaklama, kayak tesislerinin denetimleri gerçekleştirildi. Dün 8 Mart Pazartesi günü itibariyle de şehir içi ve şehir dışı her türlü toplu taşıma yapan araçların tümü okul servislerinin denetimleri yapıldı. 9 Mart Salı günü; (bugün) berberler, kuaförler, güzellik merkezleri, hamamlar, saunalar, masaj salonları denetlenecek. Yarın 10 Mart Çarşamba günü internet kafeler, düğün ve nikah salonları, lunaparklar, tematik parklar, ganyan, iddia ve milli piyango bayileri denetlenecek. 11 Mart Perşembe günü ise cadde, sokak, meydan gibi yerlerde maske denetimi yanı sıra hala sahalar, spor tesisleri, cami ve mescitlerde denetim yapılacak. 12 Mart Cuma günü AVM’ler, marketler, bakkallar, manavlar, kasaplar, kuru yemişçiler denetlenecek.
İHLALDE ISRAR VE TEKERRÜR HALİNDE İŞLEM YAPILACAK
Kurulma ve faaliyette bulunma süreleri farklılık gösteren pazar yeri, semt pazarlarının denetimleri kurulu ve faaliyette olduğu günlerde yapılacak. Denetim faaliyetlerinde kolluk kuvvetlerinin yanı sıra tüm kamu kurum ve kuruluşlarından teşekkül ettirilen ekiplerde aktif görev yapacaklar. Sahada denetim faaliyeti yürüten ekiplerin çalışmalarına günün belli saatlerinde valiler, vali yardımcıları, kaymakamlar, il ve ilçe müdürleri de nezaret ederek kamuoyunda denetim faaliyetlerinin görünürlüğüne önem verilecek. Denetimlerde başta Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Odası, Ziraat Odası ve Şoförler Odası gibi meslek kuruluşlarının katılımlarına önem verilerek bu kurumların rehberlik edici ve otokontrolü sağlayıcı yönünden azami istifade edilecek. Ekipler sahada yapılacak denetimlerde rehberlik edici ve vatandaşla işyerlerini kurallara uymaya davet eden bir yaklaşım sergileyecek. Ancak kurallara aykırılıkta ısrar, tekerrür, kurallarn esaslı ihlali gibi tutum ve davranışlarla karşılaşılması halinde gerekli idari işlem yapılacak. Kurallara uyulması için anons ve duyurular devam edecek. Denetim faaliyetlerine dair veriler İSDEM’e anlık olarak girilecek. Alınan karantina kurallarına uymayanlara TCK’nın 195. maddesi gereğince işlemler başlatılacak. Gerçeğe aykırı, yanıltıcı beyanlarda bulunanlar hakkında TCK’nın 206. maddesi kapsamında adli işlemler yapılacak. Alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. maddesi gereği idari para cezası verilecek.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme