Şah İsmail’in Çaldıran Savaşına Katılan Eşi Kimdir?

İran Şahı İsmail'i, Çaldıran Savaşı'nda yalnız bırakmayan eşinin kim olduğu da araştırılan konular arasında.

Taçlı Begüm veya Şah Bigi Hanım, Azerbaycan Türkçesi ile Taclı Bayim, Safevî Devleti Şahı I. İsmail’in eşi ve Elkas Mirza’nın annesidir.

TAÇLI BEGÜM OLARAKTA ANILIR

Asıl ismi Bigi Hanım olan Taçlı Begüm, Şamlu Türkmenlerinden Abidin Han’ın kızı ya da Musullu Türkmenlerinden Hamza Bey Bektaşlı’nın oğlu Mihmad Bey’in kızıdır. Şah İsmail’ in 1504 yılında gerçekleştirdiği seferde ele geçirdiği Asta kalesinde bulunan Bigi Hanım daha sonra Şah’ın haremine girdi. Şah’ın nikâhlı eşi olarak sarayda önemli bir konuma yükseldi. Şah İsmail’le evlendikten sonra Şah Bigi Hanım, Taçlı Begüm olarak anılmaya başlandı.

TAÇLI BEGÜM OSMANLI’YA ESİR DÜŞTÜ MÜ?

Taçlı Begüm’ün özellikle Çaldıran Savaşı sonrasındaki hayatı hakkında çeşitli görüşler vardır. Bazı Osmanlı kaynaklarında Şah İsmail’ le birlikte savaş meydanında bulunan Taçlı Begüm’ün şahın tacı ve diğer değerli eşyalarıyla birlikte ele geçirildiği, daha sonra da Kazasker Tacizade Cafer Çelebi ile evlendirildiği belirtilmektedir. 1515 yılında yeniçerilerin Amasya dolaylarında çıkarttığı isyanda suçlu görülen Cafer Çelebi’nin idam edilmesiyle Yavuz Sultan Selim’in Taçlı Begüm’ e gerekli maddi yardımı yaptığı belirtilmekle birlikte daha sonraki hayatı hakkında herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

ESARETLE İLGİLİ FARKLI RİVAYETLERDE VARDIR

Diğer Osmanlı kaynaklarında ise Taçlı Begüm’ ün Vidin Sancakbeyi Mesih Bey’in ya da Mesih Paşazade’nin adamları tarafından yakalandığı, onun değerli mücevherlerini Mesih Paşa’ya vererek ertesi günü serbest bırakıldığı ve Tebriz’e gittiği belirtilir. Safevi kaynakları ve günümüz bazı Batılı tarihçiler ise Taçlı Begüm’ün esir alınma olayının gerçekleşmediği, Şah İsmail’in ölümüne kadar yanında olduğunu belirtir. Şah İsmail’in ölümünden sonra da etkinliğini sürdüren Taçlı Begüm I. Tahmasb’ın tahta geçmesinde de önemli rol oynadığı bilinmektedir. Safevi yönetiminde etkin rol alan Taçlı Begüm, Tahmasb’ın saltanatının 16. yılında haremdeki bir dedikoduya göre Şah Tahmasb’ın annesini zehirlemek istemiş ve bunun üzerine Şah Tahmasb, Taçlı Begüm’ü haremden çıkarıp Şiraz’a gönderdi. Uzun bir yolculuktan sonra Şiraz’a varan Taçlı Hanım burada hastalanarak 1540 yılında vefat etti. Şiraz’ da bulunan Bibi Duhteran mezarlığına defnedildi.

Bakmadan Geçme