Sağlıkta grev kapıda – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Tabip Odası, Sağlık Bakanlığı’nın teşkilat yapısını değiştiren Kanun Hükmünde Kararname hakkında kamuoyuna bilinçlendirmek için AK Parti’den sonra CHP ve MHP’yi de ziyaret etti. Afyonkarahisar Tabip Odası Başkanı Kemal Demirkırkan, bu düzenlemenin sağlıkta özelleştirmelerin yolunu açtığını, Tabip Odaları’ndan bazı yetkileri aldığını hatırlatarak, sağlık alanında genel bir grev hazırlığı yapıldığını söyledi Afyonkarahisar Tabip Odası Başkanı Kemal [&hellip]

Sağlıkta grev kapıda

Afyonkarahisar Tabip Odası, Sağlık Bakanlığı’nın teşkilat yapısını değiştiren Kanun Hükmünde Kararname hakkında kamuoyuna bilinçlendirmek için AK Parti’den sonra CHP ve MHP’yi de ziyaret etti. Afyonkarahisar Tabip Odası Başkanı Kemal Demirkırkan, bu düzenlemenin sağlıkta özelleştirmelerin yolunu açtığını, Tabip Odaları’ndan bazı yetkileri aldığını hatırlatarak, sağlık alanında genel bir grev hazırlığı yapıldığını söyledi

Afyonkarahisar Tabip Odası Başkanı Kemal Demirkırkan ile Yönetim Kurulu Üyeleri Berna Bozca ve Hafize Çobanoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Nevzat Ercan ile Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Ahmet Zeki Ertürk’ü ziyaret etti. Ziyaretlerde Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi ile ilgili bilgiler veren Afyonkarahisar Tabip Odası Başkanı Kemal Demirkırkan, Kurban Bayramı öncesinde, Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin çıkarıldığını söyledi. Bu Kanun Hükmünde Kararname’nin sivil toplum örgütlerine, Tabip Odaları’na ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki milletvekillerine danışılmadan hazırlandığını belirten Kemal Demirkırkan, “Türk Tabipler Birliği Genel Merkezi süresiz bir grevi yapabilir miyiz düşüncesinde. Bizim açımızdan da artık bu son nokta. Artık sağlıkta oluşacak olumlu ve olumsuz sonuçlar şu anki Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve sağlık politikalarına ait olacak. İnşallah biz yanılırız” dedi.
Toplumun her kesimini ilgilendiriyor
Yeni düzenleme ile sağlıkta özelleştirmelerin önünün açılacağını hatırlatan Demirkırkan, “Sağlık çalışanlarını ve 74 milyon kişiyi ilgilendiriyor. Bu kararname, herkesin çalışma şartlarını yeniden düzenliyor. Hastanelerde özelleştirmeye giden yolun açılmasını öngörüyor. Biz bununla ilgili eleştirileri-mizi anlatmaya çalışıyoruz. Herkesi ilgilendiren bir kanunun tartışılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu kararname çıkarılırken sivil toplum örgütlerinin, üniversitelerin, sendikaların görüşleri alınmadı, seçerek gönderdiğimiz milletvekillerinin de görüşleri alınmadı. Bu yasa vatandaşlarımızı ilgilendiriyor. Her gün hastaneye giden 1 milyon 200 bin vatandaşımızın sağlığı söz konusu. Bu kararname ile ilgili özelleştirmelerin önü açılı-yor. Tıp Fakülteleri’ndeki hocalar ayrılmak istiyor” diye konuştu.
“Meslekten men” için hukuk süreci beklenmeyecek
Demirkırkan, sağlık sistemini temelden değiştireceği belirtilen Kanun Hükmünde Kararname hakkında şu ifadeleri kullandı:
“Kararname’nin gündeme gelişi ithal hekimle oldu. Bizim üniversitelerimizden 7500 hekim mezun oluyor. Dışarıdan gelecek hekim hiçbir şeye çözüm olma-yacak. Çok daha ucuza çalışacak insanlar var mesajı verilmeye çalışılıyor. Öğrenciler, hoca bulamıyor. Eğitim-araştırma hastanelerinin müfredatı tamamen değiştiriliyor. Hastaneyi kâr ettirecek bir müdür ve bunun altında sağlık hizmeti vermeye çalışan hocalar göreceğiz. Şirket gibi görünecek hastaneler. Önümüzdeki yıllarda sağlık çıtamızın aşağıya indiği, yetkin olmayan hekimlerin yetiştiğini göreceğiz., bu 10-15 yıl içinde ortaya çıkacak. Tıp Fakültesi öğrencilerinin eğitiminde de ciddi sıkıntılar yaşanacaktır. Sağlığın sözleşmeli olamayacağını biz gördük Afyonkarahisar’da. Hekimlerin meslekten mennine Sağlık Bakanlığı’nın oluşturacağı bir heyet karar verecek. Bunun şartları vardır, bu olabilir. Yeni kanunda adli süreç beklenmeden hekimlikten men edilmesine, suçlu ya da suçsuz olduğu belirlenmeden bakanlık sizin hakkınızda karar verebiliyor.”
Afyonkarahisar Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hafize Çobanoğlu da “Türk Tabipler Birliği Kanunun’nun birinci maddesinde TTB’nin amaçları arasında sayılan tabipliğin kamu ve kişi yararına uygulanıp geliştirilmesini sağlamak ibaresi kaldırılıyor. Tabip Odası’nın yeterlilik saikini ortadan kaldırmaya çalışıyorlar” dedi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme