Sağlıkta detaylı sunum – Kocatepe Gazetesi

Sağlık hizmetleri hakkında bilgi veren Dr. Necip Yemenici, 2003 yılından itibaren uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında dünden bugüne yapılanları hatırlattı İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, İGM üyelerine yaklaşık bir saati geçen detaylı bir sunum yaparak Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında Afyonkarahisar genelinde yürütülen sağlık çalışma ve yatırımlarını anlattı. Dr. Yemenici, sorulan sorularıda cevaplandırdı.Kayıtlar sürekli güncelleniyor [&hellip]

Sağlıkta detaylı sunum

Sağlık hizmetleri hakkında bilgi veren Dr. Necip Yemenici, 2003 yılından itibaren uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında dünden bugüne yapılanları hatırlattı

İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, İGM üyelerine yaklaşık bir saati geçen detaylı bir sunum yaparak Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında Afyonkarahisar genelinde yürütülen sağlık çalışma ve yatırımlarını anlattı. Dr. Yemenici, sorulan sorularıda cevaplandırdı.
Kayıtlar sürekli güncelleniyor
Afyonkarahisar genel nüfusuna bakıldığında Aile Hekimliği hizmeti kapsamında 680 bin 450 adet nüfus görüldüğünü bildiren İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, adrese dayalı nüfus sisteminde rakamın 698 bin 626 adet nüfusun mevcut olduğunu kaydetti. Kendilerinin kayıtları sürekli güncellediklerinden söz eden Dr. Yemenici; “Aile hekimliği uygulamasına geçtiğimiz tarihten bu tarafa kadar 10 bin kadar kayıt yapmış durumdayız. En son güncellenen aile hekimliği hizmeti kapsamında 680 bin adet nüfusumuz var. İlçelerinde hem adrese dayalı hemde aile hekimliğindeki nüfus oranları kayıt altındadır. Merkezde aile hekimliği oranında biraz artış var. Sinanpaşa aynı görülüyor, Bolvadin’de aşağı yukarı aynı görülmektedir. Emirdağ’da biraz farklılık var. Birde Sandıklı ilçemizde farklıkı var. Yurt dışında çalışan insanlarımızdan dolayı böyle bir sorun yaşıyoruz. Ama bizdeki kayıtlı nüfus aktif nüfus. Aile hekimliğinde ücretlendirme nüfus oranına göre değişiyor.” dedi.
184 hattı çok işe yarıyor
2003 yılından itibaren Sağlık Bakanlığı’nın Sağlıkta Dönüşüm Programı uyguladığını anlatan İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, bu çerçevede bütün hastane eczanelerinin herkese açıldığını belirtti. Devlete ait hastanelerin tek çatı altında birleştirildiğini hatırlatan Dr. Necip Yemenici; “Özel sağlık tesislerinden yararlanabilme imkanı verildi. Bütün hastanelerde hekim seçme hakkı verildi. Her hastanede hasta hakları birimi kuruldu. Vatandaşımızın bize rahat ulaşabilmesi için 184 numaralı ücretsiz telefon hattı devrede. Bu hat işimize çok yarıyor. Bu hatta gelen iletileri Bakan Bey bizzat görüp gerektiğinde direk dönüş yapıyor. Biz görüp bilemediğimiz bir çok şeyi buradan öğreniyoruz. 184 Bakanlığımızın çok iyi bir uygulamasıdır. Personele açık bir hatlada internet vasıtasıyla personel takibini Bakanlığımız yapıyor. Anne çocuk sağlığına yönelik bir takım çalışmalarımız var. Bunlar Afyon ili-mizde de en iyi şekilde uygulanıyor. Aile hekimleri bütün köylere gezici sağlık hizmeti götürü-yor.” diye konuştu.
193 aile hekimi var
İl Bilgi Sistemi çalışması ile hasta bilgilerine internet üzerinden rahatça ulaşılabileceğini anlatan İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, çalışmanın sürdürüldüğünü açıkladı. Afyonkarahisar’da artık film basma döneminin bittiğini kaydeden Dr. Yemenici sözlerine şöyle devam etti: “Şimdi herşey dijital ve internet ortamında yapılıyor. Hastanın T.C kimlik numarası girilerek hastanın film ve tomografisine ulaşılabiliyor. Dijital görüntüleme sistemi 16 hastanemizde kullanıyor. Tüm aile hekimlerimiz bu sisteme dahiller. 1070 Yatalak hastayı tespit ettik. Yerinde tetkik ve tedavisini yapıyo-ruz. Rutin aralıklarla ziyaretler yapılıyor. Hedefimiz rakamca 1400’e çıkmak. Evde Sağlık Hizmetlerinden yararlanmak isteyen vatandaşlarımız 444 38 33’ü arayarak bize ulaşabili-yor. Aile Merkezi Sağlığı sayımız 98, 193 aile hekimimiz var. ” şeklinde konuştu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme