Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Sağlıklı Yaşam Merkezi’ne gidiyorum – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 1 Ağustos 2015 Cumartesi 03:00:00
  İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nin karşısında Sağlıklı Yaşam Merkezi ve Annelik Okulu açıldı. Sağlıklı Yaşam Merkezi, 1 yılda 12 binin üzerinde başvuruyla ilgilendi, fazla kilolara çare oldu.
Ben de birkaç kez Sağlıklı Yaşam Merkezi’nin haberini yapmıştım. Merkez ilk açıldığı sırada il protokolünün ziyaretinde basın mensupları da yer almıştı. Ardından çeşitli vesilelerle Sağlıklı Yaşam Merkezi’ni haberlerimizde konu edindik.
2008’de Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde başlayan serüven, artık kendine özgü bir binada devam ediyordu.
Bugüne kadar Sağlıklı Yaşam Merkezi ile ilgili yazdığım metinler arasında en dikkatimi çeken kişi, 12 yaşındaki Kemal Aksu oldu. 8 ayda 38 kilo veren Kemal Aksu, hem sağlıklı günlere doğru yelken açtı, hem de hekim ve danışmanları için moral kaynağı oldu.
Son zamanlar da ben de kilolu olduğumu hissetmeye başladım. “İyice pehlivan gibi oldun” diyen “mahalle”nin yanı sıra, merdivenleri çıkarken, yolda yürürken vücudumun ağırlaştığını fark ediyordum. Benimle aynı yaşta olan normal kilolu arkadaşlarımın zorlanmadan yürüdükleri mesafeyi ben “oflaya puflaya” yürüyordum.
Çarenin Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde olduğunu biliyordum, ama bazı bahaneler uydurup gitmiyordum.
Sonunda karar verdim ve randevu aldım.
Erkekler için sadece Perşembe günleri randevu veriliyormuş. Zira diğer günlerde kadınlar yoğun bir şekilde geliyorlarmış Sağlıklı Yaşam Merkezi’ne.
18 Haziran 2015’te başladı kilo verme harekâtım. Tam sırasını hatırlamıyorum, ama kaydoldum; kan verdim, kilom, boyum, bel çevrem ölçüldü.
Benimle birlikte müracaat edenlerin de aynı işlemlere tabi tutulmasının ardından yapmamız gereken 15 egzersiz gösterildi bize.
Evet, sadece 15 egzersizin herbirini 10 defa tekrarlayarak kilo verebilecektik.
Tek tek uzmanların kapısını çaldık sonra.
Uzmanlar, neyi nasıl yapmamız gerektiğini, bizi telâşlandırmadan söyledi. Görüşmeler sırasında kaç kilodan kaç kiloya düşeceğimizi taahhüt ettik. Meselâ ben, “105’ten kilodan 85 kiloya düşeceğime söz veriyorum” dedim.
Herbirini 10 kez yapacağım egzersizler bütününü günde 5 kez tekrarlamam gerektiğine karar verildi.
Üstüne bir de 2000 kalorilik diyet listesi…
Her şey iyi güzel de şu diyet olmasaydı…
Böyle dediğime bakmayın. Rahatsız edici, bitirici bir diyet değil verilen. Anlatıldığı gibi uygulandığında sonuç alınacak, aynı zamanda vücudu daha iyi çalıştıracak bir diyet bu.
Tabii bana verilen diyete ne kadar sadık kalırım, bilinmez.
Şimdilik su içme oranımı artırdım, en azından çaylara kattığım şekeri azalttım.
Sağlıklı Yaşam Merkezi’ne ilk kez kayıt olduktan sonra her ay kontrole gitmeniz öneriliyor. Ben birinci aydan biraz daha gecikmeli gittim, araya Ramazan Bayramı girdi.
İlk kontrole göre fena bir sonuç elde etmemişim. 105 kilodan 102 kiloya düşmüşüm, belimde de bir incelme başlamış.
Ramazan ayının bereketi diyelim. Zira “Diyete harfiyen uydum” desem yalan olur; egzersizler bütününü de ihmal ettiğim günler oldu.
Fakat azimliyim, hemen değilse bile bir gün mutlaka 85 kilo olacağım.

HİÇBİR EGZERSİZ
ZOR DEĞİL

Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde önerilen hareketlerin hiçbiri, zorlayıcı değil. Hareketleri kısaca özetleyelim: Sırtınıza ve belinize destek alacak şekilde uzanıyorsunuz. Size verilen çizelgedeki sıraya göre bacaklarınızı hareket ettiriyorsunuz. Bu hareket grubundan sonra sağ ve sol bacaklarınızın sırasıyla ve yine o çizelgeye göre hareketini sağlıyorsunuz. Bu hareketlerin ardından ayağa kalkıp parmak uçlarınız üzerinde yükselerek kollarınızı, omuzlarınızı ve belinizin üstünü çalıştırıyorsunuz.
Egzersizlerin telif hakkı İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne ait. Aslında bu egzersizler bütününü çeşitli araştırmalar neticesinde bir araya getiren kişi İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün.
Akgün, kilo sorunu olanlara önerdiği egzersiz bütününün, şimdiye kadar herhangi bir hastalığa neden olduğu şikayetiyle karşılaşmadığını söylüyor. Akgün, Sağlıklı Yaşam Merkezi ve Annelik Okulu ile ilgili sunumlar yapıyor, ödüller kazanıyor. Bir taraftan da Sağlıklı Yaşam Merkezi ve Annelik Okulu’nu Afyonkarahisar’ın tüm ilçelerine yaymak için gayret gösteriyor. Akgün, hareketli hayatın diyabetten astıma kadar pek çok hastalığın tedavisinde kontrolün sağlanması için önemli olduğuna dikkat çekiyor. Akgün, şöyle diyor:
“Hareket etme özelliğini kaybeden canlılar kolay av olup, hayatta kalamazlar. Sanayileşme ve şehirleşme günümüzde insanların hareketini azaltmakta, hareketsizlik sonrasında ise birçok hastalık ortaya çıkmaktadır. Kemik erimesi, şeker hastalığı, kalp ve tansiyon hastalıkları, şişmanlık, kireçlenme, kas kayıpları, denge bozukluğu, sakarlıklar ve sakatlanmalar ve birçok kanserin nedenidir. Egzersiz hem ruh hem de beden sağlığını koruyan doğal bir araçtır.
Egzersiz yukarıda sayılan tüm hastalıkları tedavi etme gücüne sahip, Allah’ın insana verdiği muhteşem bir ilaçtır. Egzersize başlandıktan sonra sırasıyla 3 günde rüyalar değişir, 20 günde kilo verme başlar, tansiyonu normale gelir, kan yağları düşer, 1 yılda hayatı değiştirir.”

YENİ HEDEF OBEZİTE HASTANESİ

İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün’ün Sağlıklı Yaşam Merkezi ve Annelik Okulu projesiyle birlikte hedef büyüttüğünü söyleyebiliriz. Akgün’ün yeni hedefi, obezitenin yataklı tedavi ile takip edilmesi. Obezite Hastanesi’ne uygun birkaç bina tespit edildi bile. Yetkili makamlardan gerekli izinlerin gelmesi hâlinde altyapısı hazır olan bu hastanenin açılması kolaylaşacak. Sağlıklı Yaşam Merkezi ve Annelik Okulu’na yurtiçi ve yurtdışından yönelen talep göz önünde bulundurulduğunda, Obezite Hastanesi’nin başarı çıtasını biraz daha yükselteceğini söylemek mümkün.

ANNELİK OKULU YARARLI

Sağlıklı Yaşam Merkezi ve Annelik Okulu’nun “Sağlıklı Yaşam Merkezi” tarafını anlattık, fakat Annelik Okulu’ndaki faaliyetler de mühim.
Annelik Okulu’nu eşim Elif Arısoy vasıtasıyla biliyorum. Annelik Okulu’nda toplam 9 saatlik ders veriliyor. Bu derslerde anne olmaya hazırlanan bireyler, bebeklerine ilişkin en ince ayrıntıyı bile öğreniyor. Böylelikle anne adayları, doğumun korkulacak bir durum olmadığına, aksine 9 ay 10 gülük bir sürecin mutlu sonu olduğuna kanaat getiriyor. Derslerde, bebekle nasıl iletişim kurulacağı, nelere dikkat edilmesi gerektiği, hangi davranışlardan sakınılması gerektiği tek tek anlatılıyor. Ayrıca anne adaylarının soruları da tane tane cevaplandırılıyor.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER