Sağlıklı Yaşam Merkezi büyük kazanım

Sağlıklı Yaşam Merkezi’nin Mart ayına kadar 2 bin 500 kişiye randevu verdiğini söyleyen Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lüfti Akgün, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’a, İGM Başkanı Salih Sel, meclis üyeleri, İl Encümeni üyelerine yer tahsisi nedeniyle teşekkür etti Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lüfti Akgün, 2012-2013 yılları arasını kapsayan faaliyet raporu hakkında İl Genel Meclisi üyelerine sunum [&hellip]

Sağlıklı Yaşam Merkezi büyük kazanım

Sağlıklı Yaşam Merkezi’nin Mart ayına kadar 2 bin 500 kişiye randevu verdiğini söyleyen Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lüfti Akgün, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’a, İGM Başkanı Salih Sel, meclis üyeleri, İl Encümeni üyelerine yer tahsisi nedeniyle teşekkür etti

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lüfti Akgün, 2012-2013 yılları arasını kapsayan faaliyet raporu hakkında İl Genel Meclisi üyelerine sunum yaptı.
HİZMET YELPAZESİ GENİŞ
Kurum Müdürü Dr. Lütfi Akgün, Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün 13 Nisan 2012 tarihinde kurulduğunu Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün kurumsallaşmasını tamamladığını söyledi. Dr. Akgün kurum bünyesinde; 9 entegre hastane, 18 Toplum Sağlığı Merkezi, 100 ASM’inde 205 Aile Hekimi, 1 Halk Sağlığı Laboratuvarı, 1 Verem Savaş Birimi, 1 AÇSAP Birimi, 1 Gezi Sağlık Merkezi, 1500 metreküplük Bölge Aşı Deposu, 1 Ketem, 2 Sağlıklı Yaşam Merkezi ve Annelik Okulu’nun hizmet verdiğini kaydetti.
ENTGERE HASTANE
HİZMETLERİ NET
Dokuz entegre hastanede verilen sağlık hizmetlerini ana başlıklarla özetleyen Dr. Lüfti Akgün bu hastanelerde; Koruyucu sağlık hizmetleri, acil sağlık hizmetleri, doğum, ana çocuk sağlığı hizmetleri, ayaktan ve yatarak tıbbi ve cerrahi müdahale, muayene, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri ile çevre sağlığı, adli tabiplik ve ağız diş sağlığı hizmetleri ile benzeri hizmetlerin verildiği söyledi.
KAYNAKLAR İLDE KALACAK
Bir Halk Sağlığı Laboratuvarının bulunduğunu kaydeden Dr. Akgün, L2 Tipi Halk Sağlığı Laboratuvarını yeni yerine taşıyarak, Türkiye’de fiziki ortam, teknik ve donanım olarak ilk 5 laboratuvardan biri yaptıklarını dile getirdi. Dr. Akgün; “İki ay içinde yeni yerine taşınması planlanan Halk Sağlığı Laboratuvarımızın yetkileri arttırılarak L1 Tipi Laboratuvar haline getirmek istemekteyiz. Termal çamur analizleri, havuz sularının analizleri, çevre köy ve kasabalarımızın içme sularının tam analizi gibi, arttırılmış yetkilerle ilimiz kaynakları ilimizde tutulacaktır.” dedi.
AŞI DEPOSU BÖLGEYE
HİTAP EDİYOR
Afyonkarahisar’da bir gezici sağlık merkezinin hizmet verdiğini dile getiren Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lütfi Akgün; “Sahil Hudutlar Genel Müdürlüğümüzün 20 ile vermiş olduğu Gezi Sağlık Merkezi Kurma yetkisi ile yurt dışı çıkışlarında başka illere gitmeden aşılar ilimizde yapılacak. Bin 500 metreküplük aşı depomuz tüm Ege bölgesinin aşı depolama merkezi olarak çalışacak, tüm bölgenin ihtiyacını biz karşılayacağız.”diye konuştu.
KETEM 43 KİŞİDE
KANSER BELİRLEDİ
KETEM’e 2013 yılı boyunca 11.949 kişi başvurduğunu belirten Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lütfi Akgün; “KETEM’de 4332 kişiye meme kanseri taraması, 8361 kişiye serviks kanseri taraması, 3227 kişiye kolon kanseri taraması, 1239 kişiye prostat kanser taraması yapılmıştır. Taramalar sonucunda 43 kişide kanser ve kanser öncül lezyonları tespit edilmiştir. Mobil Mamografi tarama aracı projesi ZEKA tarafından finase edilmektedir. Ülkemizde 1993 yılında 100 binde 24 kişi olan meme kanser sıklığı bugün 100 binde 50 kişiye çıktığı, son 10 yılda en hızlı artan sağlık sorunu olduğu vurgulanmıştır. 1999 Yılında 8.879 olan meme kanseri 2003 yılında 12.772’ye yükselmiştir. Ayrıca meme kanseri ülkemizde görülen tüm kanserlerin yüzde 24,1’ini oluşturmaktadır.” şeklinde konuştu.
İKİ BİN 500 RANDEVU VERİLDİ
Dr. Lütfi Akgün, Türkiye’de sadece Afyonkarahisar’da hizmete başlamış olan Annelik Okulu ve Sağlıklı Yaşam Merkezi’nin 10 Ekim 2013 tarihinde hasta kabulüne başlayıp günlük başvuru sayısının 60 olduğunu kaydetti. Dr. Akgün; “Şu ana kadar başvuru sayıları 2600 olup, sadece Afyonkarahisar ve çevre iller değil Türkiye’nin her yerinden başvurular olmaktadır. Sağlıklı Yaşam Merkezimiz de Mart ayına kadar tüm randevular dolarken, 2 bin 500 kişiye randevu verilmiştir. Merkezimizde; Egzersiz Polikliniğinde üçü aktif çalışan 6 adet doktor, beslenme polikliniğinde 2 diyetisyen, 2 Psikolog, 1 Çocuk Gelişim Uzmanı, beş hemşire bir ebe, bir hizmetli olmak üzere toplam 18 personel hizmet vermektedir.” ifadelerini kullandı.
EGZERSİZ 18 BİN KİŞİYE
UYGULANIYOR
Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde 2008 yılından günümüze kadar yapılan çalışmaların eseri olduğunu belirten Dr. Akgün şöyle konuştu: “Merkezde 18.000 kişiye uygulanan bilimsel egzersiz ve beslenme programları sağlıklı yaşam merkezimizde uygulanmaktadır. Afyonkarahisar’ın tüm ilçelerinde bu faaliyetin başlatılmasını hedefliyoruz. Sağlıklı Yaşam Merkezimizde Halk Sağlığı Müdürlüğümüze bağlı ve ücretsiz hizmet veren merkezimiz, başta kilo sorunu olanlar olmak üzere, ben sağlıklı kalmak için ne yapmalıyım? diyen herkese uygun egzersiz ve beslenme programları oluşturmak ve bunların devamını sağlamak amacıyla psiko-sosyal destekte bulunuyoruz. Ayrıca kilolu çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimlerini takip ederek, ailelerini bilgilendirme görevini yürütüyoruz. Merkezimizin kuruluşunda emeği geçen, bize destek veren ve gerekli kaynağı ayıran İGM Başkanımız ve tüm üyelerine, yer tahsisi ile yine bize destek veren Belediye Başkanımıza ve tüm İl Encümen üyelerine buradan hizmet alan tüm halkımız adına şükranlarımı sunuyorum.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme