'Sağlıklı yaşam denge ile sağlanır'

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Serhat Korkmaz, 4 Mart Obezite Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, sağlıklı bir yaşam sürdürmek için, alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulması gerektiğini belirtti   İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Serhat Korkmaz, 4 Mart Dünya Obezite Günü nedeniyle açıklama yaptı. 'OBİZİTE VÜCUT AĞIRLIĞININ NORMALİN ÜZERİNE ÇIKMASIDIR' Dr. Serhat Korkmaz, toplumda [&hellip]

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Serhat Korkmaz, 4 Mart Obezite Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, sağlıklı bir yaşam sürdürmek için, alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulması gerektiğini belirtti

İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Serhat Korkmaz, 4 Mart Dünya Obezite Günü nedeniyle açıklama yaptı.
“OBİZİTE VÜCUT AĞIRLIĞININ NORMALİN ÜZERİNE ÇIKMASIDIR”
Dr. Serhat Korkmaz, toplumda sağlıklı yaşam tarzını oluşturabilmek ve obezitenin önlenmesi amacıyla Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı Yetişkin ve Çocukluk Çağı Obezitesinin Önlenmesi ve Fiziksel Aktivite Eylem Planının Sağlık Bakanlığı tarafından uygulandığını bildirdi. Obeziteyi tanımlayan Korkmaz, “Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır. Günlük yaşamda bireylerin gebe, emzikli, bebek, okul çocuğu, genç, yaşlı, işçi, sporcu, kalp-damar, şeker, yüksek tansiyon hastalığı, solunum yolu bozuklukları vb. yaşa, cinsiyete, yaptığı işe, genetik ve fizyolojik özelliklerine ve hastalık durumuna göre değişen günlük enerjiye ihtiyacı vardır. Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için, alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulması gerekmektedir. Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının yüzde 15-18’i, kadınlarda ise yüzde 20-25’ini yağ dokusu oluşturmaktadır. Bu oranın erkeklerde yüzde 25, kadınlarda ise yüzde 30’un üstüne çıkması obeziteyi oluşturmaktadır. Günlük alınan enejjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerji vucutta yağ olarak depolanmakta ve obezite oluşumuna neden olmaktadır. Buna paralel olarak, günümüz teknolojisindeki gelişmeler, yaşamı kolaylaştırmakla birlikte, günlük hareketleri önemli ölçüde sınırlamıştır.” ifadelerine yer verdi.
“FAZLA ENERJİ VÜCUTTA YAĞ OLARAK DEPOLANIR”
Obezitenin; besinlerle alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması ve fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanması olduğunu belirten Korkmaz, “Yüzde 20 veya daha fazla sonucu ortaya çıkan, yaşam kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından da obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır. Obezitenin nedenleri; Aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları, yetersiz fiziksel aktivite, yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, sosyo – kültürel etmenler, gelir durumu, hormonal ve metabolik etmenlerdir. Genetik etmenler, psikolojik problemlerdir. Sık aralıklarla çok düşük enerjili diyetler uygulamadır. Sigara- alkol kullanma durumu, kullanılan bazı ilaçlar antideprasanlar vb. Doğum sayısı ve doğumlar arası süre etken faktörlerdir.” ifadelerini kullandı.
“OBEZİTE ÇEŞİTLİ SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇIYOR”
Obezite tedavisinde kullanılan yöntemlerin 5 grup altında toplandığını dile getiren Korkmaz, “Tedavi biçimleri; Tıbbi Beslenme diyet tedavisi. Egzersiz tedavisi, davranış değişikliği tedavisi, farmakolojik tedavi, cerrahi tedavisidir. Obezitenin yol açtığı sağlık problemleri vardır. Risk faktörleri arasında insülin direnci yani Hiperinsülinemidir. Tip 2 Diabetes Mellitus şeker hastalığı, yüksek tansiyon, koroner arter hastalığı, kan yağlarının yükselmesi, metabolik sendrom, safra kesesi hastalıklarıdır. Bazı kanser türleri kadınlarda safra kesesi, endometriyum, yumurtalık ve meme kanserleri, erkeklerde ise kolon ve prostat kanserleridir. Osteoartrit, felç, uyku apnesi, karaciğer yağlanması, astım, solunum zorluğu, gebelik komplikasyonları, menstruasyon düzensizlikleri, aşırı kıllanmadır. Ameliyat risklerinin artması ruhsal sorunlar yemek yememe veya kusarak yediği besinlerden yararlanmama, tıkınırcasına yeme, gece yeme sendromu gibi ortaya çıkabilir veya bir şeyi daha fazla yiyerek psikolojik doyum sağlamaya çalışma. Toplumsal uyumsuzluklar özellikle sık aralıklarla ağırlık kaybetme ve kazanma sonucunda deri altı yağ dokusunun fazla olması nedeniyle deri enfeksiyonları, kasıklarda ve ayaklarda mantar enfeksiyonları, kas-iskelet sistemi problemleridir.” dedi.
>> Burak AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme