Sağlıklı yapı geleceği kurtarır – Kocatepe Gazetesi
Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Temsilcisi Davut Körlek, Van depreminde yaşamını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dilerken sağlıklı yapıların olası depremlerde insanların geleceğini kurtaracağını söyledi Türkiye’nin Marmara depreminden sonra bir kez daha depremin yıkıcı etkileriyle sallandığnı belirten Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Temsilcisi Davut Körlek, Van il merkezi ve başta Erciş ilçesi olmak üzere civar ilçe [&hellip]
Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Temsilcisi Davut Körlek, Van depreminde yaşamını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dilerken sağlıklı yapıların olası depremlerde insanların geleceğini kurtaracağını söyledi
Türkiye’nin Marmara depreminden sonra bir kez daha depremin yıkıcı etkileriyle sallandığnı belirten Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Temsilcisi Davut Körlek, Van il merkezi ve başta Erciş ilçesi olmak üzere civar ilçe ve köyleri etkileyen depremin 7.2 büyüklüğünde olduğu, artçı sarsıntıların devam ettiği ve felaketin bilançosunun gittikçe ağırlaştığının görüldüğünü kaydetti.
Kaçak yapılaşma yüzde 40
Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Temsilcisi Davut Körlek, 17 Ağustos 1999 depreminin ardından neredeyse 12 yıl geçmiş olmasına rağmen, bir doğa olayı olan depremin yine bir felakete dönüştüğünü belirtti. Körlek; “Gecikerek te olsa Yapı Denetim Kanunun ülkemizin tamamında da 01 Ocak 2011 tarihinden sonra uygulamaya geçmiş olması bile bundan sonrası için bir umut olmaktadır. Başta İstanbul olmak üzere ülke geneline baktığımızda, son bilimsel verilere göre; kaçak yapılaşma oranı yüzde 40 civarındadır. Yapı kullanma izin belgesi olmayan yapılar ise yüzde 60 civarındadır. Mevcut binaların neredeyse yarısına yakını ‘Mühendislik Hizmetlerinden’ yoksun olarak üretilmişlerdir. Bu binaların olası depremlerde yıkılması ve can kayıplarının olması kaçınılmazdır. Halbuki Japonya örneğinde gördüğümüz üzere; mühendislik hizmetlerinin eksiksiz olarak sunulduğu yapılarda 9.0 şiddetindeki depremlerde bile can ve mal kaybı yaşanmıyor. Onun içindir ki; başta hastaneler ve okullar olmak üzere mevcut tüm yapıların incelenmesi, yıkılması zorunlu olan yapıların yıktırılması, onarılacak yapıların ise onarım ve güçlendirme projelerinin hazırlanarak hayata geçirilmesi, başta hükümetimiz olmak üzere hepimizin görevidir. Vatandaşın en temel hakkı olan ‘barınma hakkı’ nı, güvenli yapılarda sağlamak için taraflar görevlerini noksansız yeri-ne getirmelidirler.” dedi.
“Üzerimize düşeni yapacağız”
“Bilhassa yeni kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından güçlendirme ve kentsel dönüşüm projeleri vakit kaybetmeden hayata geçirilmelidir. Ülkemizin ve özellikle hükümetimizin en büyük proje-lerden biri, bu olmalıdır.” diyen Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Temsilcisi Davut Körlek sözlerine şöyle devam etti: “1999 Depremleri ve son olarak Van depremi göstermiştir ki; ülkemizde yapım süreci denetimden yoksun olarak süregelmiştir. Sağlıklı ve etkin bir yapı denetim sistemi; geleceğimizi kurtaracak, güvenli ve sağlıklı binalar üretilmesini sağlayacaktır. Gerek can ve mal güvenliğinin sağlanması, gerekse çağdaş, nitelikli, yaşanabilir bir çevreye uygun bir yapı üretiminin gerçekleştirilmesi için, kapsamlı bir yapı denetime ihtiyaç vardır. Etkin bir denetim için, Hükümetin yürürlükteki Yapı Denetim Yasasındaki eksiklikleri ,aksaklıkları ivedilikle gidermeli,özellikle müteahhitle yapı denetim kuruluşu arasındaki bağı koparmalıdır. Yani müteahhidin kendisini denetleyecek Yapı Denetim Kuruluşunu seçmesi önlenmelidir. Kamu yapıları başta olmak üzere bütün yapılar yapı denetim sistemine acilen dâhil edilmelidir.
Bizler üzerimize düşen sorumluluğu ye-rine getirmeye devam edeceğiz. Genel başkanımız ve TMMOB başkanı, bağlı odaların temsilcileri ile birlikte bir heyet halinde deprem bölgesini ziyaret edecek ve gerek teknik gerekse insani açıdan üzerimi-ze düşenleri yapmaya çalışacağız. Bu vesile ile Van depreminde yaşamını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet, yaralılara acil şifalar dileriz.” (Kocatepe)