Sağlıklı böbrekler için su için

Dünya Böbrek Günü dolayısıyla Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Gün FM işbirliğinde böbrek sağlığıyla ilgili bilgilendirme programı yapıldı. Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir'in sunduğu yayına Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Avşin İbiş konuk olarak katıldı.TEDBİRLER ALINMALIKronik böbrek hastalığının önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Doç. [&hellip]

Dünya Böbrek Günü dolayısıyla Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Gün FM işbirliğinde böbrek sağlığıyla ilgili bilgilendirme programı yapıldı. Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sunduğu yayına Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Avşin İbiş konuk olarak katıldı.
TEDBİRLER ALINMALI
Kronik böbrek hastalığının önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Avşin İbiş, “Tüm dünyada erişkinlerin yaklaşık yüzde 10’unda böbrek hastalığı bulunduğu tahmin edilmektedir. Türk Nefroloji Derneği’nin gerçekleştirdiği çalışmaya göre ülkemizde erişkinlerin yüzde 15.7’sinde çeşitli evrelerde böbrek hastalığı bulunduğu bilgisi mevcuttur. Bu nedenle kronik böbrek hastalığının önlenmesi için tedbirler alınmalıdır. Bu bağlamda sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerinin toplum tarafından benimsenmesi ve uygulanması hastalığın büyük oranda kontrolünü sağlayacaktır. Bunun için düzenli egzersiz yapmalıyız. Sağlıklı beslenmeli ve ideal vücut ağırlığımızı korumalıyız. Tuzu azaltmalı ve yeterli miktarda su içmeliyiz. Sigaradan ve alkol tüketiminden kaçınmalıyız” diye konuştu.
ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ
Her yıl Mart ayının ikinci Perşembe gününün Dünya Böbrek Günü olduğunu belirten İbiş, “Kronik böbrek hastalığı için risk altındaki kişilere yönelik düzenli tarama ve etkin tedavi ile hastalığın gelişimi önlenebilir veya ilerlemesi engellenebilir. Kronik böbrek hastalığı için en yüksek risk faktörleri şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği, kalp-damar hastalıkları, obezite, ileri yaş ve ailede böbrek hastalığı varlığıdır. Böbrek sağlığı ve hastalıkları konusunda toplum bilincinin arttırılması önemlidir. Erken tanının ne kadar önemli olduğunun altını sıklıkla çizmekte fayda vardır” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Bakmadan Geçme