Sağlık için vatandaşa sağlıklı su verin

'Türkiye Belediyeler Birliği'nin Afyonkarahisar'da düzenlenen '7'inci Su ve Kanalizasyon İdareleri İstişare Toplantısı'na katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, vatandaşlara sağlıklı su sağlanmasının en önemli görev olduğunu söyledi. Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre salgın hastalıkların yüzde 90'nın sudan geçen hastalıklar olduğunu belirten Eroğlu, sağlık açısından sağlıklı su verilmesi gerektiğini belirtti Afyonkarahisar'da Güral Termal Otel'de [&hellip]

Sağlık için vatandaşa sağlıklı su verin

‘Türkiye Belediyeler Birliği’nin Afyonkarahisar’da düzenlenen “7’inci Su ve Kanalizasyon İdareleri İstişare Toplantısı”na katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, vatandaşlara sağlıklı su sağlanmasının en önemli görev olduğunu söyledi. Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre salgın hastalıkların yüzde 90’nın sudan geçen hastalıklar olduğunu belirten Eroğlu, sağlık açısından sağlıklı su verilmesi gerektiğini belirtti

Afyonkarahisar’da Güral Termal Otel’de gerçekleştirilen ‘Türkiye Belediyeler Birliği 7’inci Su ve Kanalizasyon İdareleri İstişare Toplantısı’na katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, su kaynakları, sağlıklı su dağıtımı ve vatandaşa sağlıklı su tüketimi için yapılması gerekenleri anlattı. Türkiye’nin her yerine sağlıklı su vermeyi amaçlayarak, eylem planları hazırladıklarına değinen Eroğlu, “2008 yılının başında yıldırım hızıyla 81 şehrimizle alakalı bir eylem planı hazırladık. Planlamada 76 şehrimizin kısa vadede su problemi olduğunu gördük. Çok sıkı bir çalışmayla mevcut kaynakları, mevcut nüfusu, gelecekteki 40 yıl sonraki nüfusu, gelecekteki su ihtiyaçlarını ve gelecekteki su kaynakları hepsini dikkate aldık. Hangi şehirlerde acil ihtiyaç var diye baktık. Yatırımları baraj, ishale hatlarını bu ihtiyaca göre yapıp şehirlerimize su getirmeye gayret ettik. Şehirlerimize sağlıklı ve kesintisiz su vermek için önlem aldık dedi.”
76 ŞEHRE SAĞLIKLI
SU VERDİK
Eylem planıyla yapılan çalışmalar kapsamında 76 şehre su verildiğini açıklayan Bakan Veysel Eroğlu, sağlıklı su temininin hastalıkların da önüne geçtiğini aktardı. Mardin’in Kızıltepe İlçesi’nde susuzluk nedeniyle yaz mevsiminde salgın hastalıklar olduğunu hatırlatan Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü, “Su olmadığı zaman çok büyük problemler oluyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre salgın hastalıkların yüzde 90’nı sudan geçen hastalıklar. Dolayısı ile sağlıklı su verilmesi çok önemli. Sağlıklı su verilmezse hastalık ortaya çıkar. Bunu önlemekte fevkalade zordur. Bu yüzden hep sağlıklı su vermemiz gerekiyor. İşte biz bunu gerçekleştirdik. Türkiye’de 70-76 şehre sağlıklı su verecek sistemleri kurduk. Yerleşim yerlerini susuz bırakmak kadar kötü bir şey yoktu. İstanbul’da kuraklık vardı. Eğer B ve C planlarını uygulamasaydık geçen Mayıs ayından itibaren İstanbul susuzdu. Ciddi ve güzel bir çalışma yaparak İstanbul’a susuzluk sıkıntısı çektirmedik. Yalova’da da su sıkıntısı olacaktı. Yıldırım hızıyla oradan bir dereyi Gökçe Barajı’na aktararak Yalova’nın suyu bitmeden suyu tekrar Yalova’ya teslim ettik.”
SU İLE İLGİLİ
BAKANLIĞI BİZ KURDUK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hem belediye başkanlığı hem de başbakanlığı döneminde su konusuna büyük önem verdiğini ifade eden Bakan Veysel Eroğlu, bu nedenle su konusundaki bir bakanlığın da AK Parti döneminde kurulduğunu hatırlattı. Bakanlığın yapısının da 2011 yılında değiştiğini hatırlatan Eroğlu, “Daha önce ‘su bakanlığı’ diye bir bakanlık yoktu. DSİ vardı ama ‘su bakanlığı’ diye bakanlık yoktu. İlk defa ‘Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ diye bir bakanlık kurduk. Bu bakanlığın yapısında DSİ gibi yatırımcı kurumlar yanında planlamayı yapan ve birtakım havza esaslı çalışmalar yürüten, ‘Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’ adı altında bir Genel Müdürlük tesis ettik. Türkiye Su Enstitüsü kurdum. Merkezi İstanbul’daki bu enstitü ile maksadımız dünyadaki bütün suyla ilgili politikaları takip etmek” diye konuştu.
BELED��YELER İLK İŞ KAYIP KAÇAĞI AZALTMALI
Kayıp kaçak oranlarının azaltılması gerektiğini de hatırlatan Bakan Eroğlu, belediyelerden kayıp kaçağı önlemelerini istedi. Türkiye’nin kayıp kaçak ortalamasının yüzde 43 olduğunu ifade eden Eroğlu şu ifadeleri kullandı, “Ortalama yüzde 43’lük bir kayıp, kaçak oranı var. Bu şebekelerin gerçekten çok çok eski olmasından ve su yönetiminin iyi işletilmemesinden kaynaklanıyor. Bizim İstanbul’da başlattığımızın en önemli iş şebekeleri yenilemek oldu. 1994’te İSKİ’de göreve geldiğimde kayıp oranı yüzde 95’ti. Suyun önemini anlayarak, kayıp ve kaçağın azaltılması gerekiyor. Bu yüzden belediyelerimiz ilk iş kayıp, kaçağı azaltmalı.”
SÖYLENTİLERE
İTİBAR ETMEYİN
Toplantı sonrası bir basın mensubunun sosyal medya paylaşım sitesinde “fuatavni” isimli hesaptan paylaştığı Türkiye’de yaklaşık 400 kişinin gözaltına alınacağı iddiaları hatırlatılan Eroğlu, “Söylentilere itibar etmeyin. Bu konuda İçişleri Bakanı gerekli açıklamayı yapacak. Su işleyen varsa gereken olur. Suçsuz insanların herhangi bir endişe etmesine gerek yok” şeklinde konuştu.
14 Aralık tarihine kadar devam edecek olan toplantıya Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner ve Belediye Başkanı Burhanettin Çoban da katıldı. Eroğlu ve beraberindekiler toplantı sonrası Cuma Namazı için Ulu Camii’ye gitti. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme