Sağlık için anne sütü vazgeçilemez

Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Lüfti Akgün, anne sütünün sağlıklı bebekler ve sağlıklı bireylerden oluşacak toplum için vazgeçilemez öneme sahip olduğunu hatırlattı Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Lüfti Akgün, anne sütünün önemini vurgulamak ve emzirmeyi teşvik etmek amacıyla, dünyanın bir çok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de 1-7 Ekim tarihinin Emzirme Haftası olarak kutlandığını belirtti.HASTALIKLARI ÖNLÜYOR Dr. [&hellip]

Sağlık için anne sütü vazgeçilemez

Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Lüfti Akgün, anne sütünün sağlıklı bebekler ve sağlıklı bireylerden oluşacak toplum için vazgeçilemez öneme sahip olduğunu hatırlattı

Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Lüfti Akgün, anne sütünün önemini vurgulamak ve emzirmeyi teşvik etmek amacıyla, dünyanın bir çok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de 1-7 Ekim tarihinin Emzirme Haftası olarak kutlandığını belirtti.
HASTALIKLARI ÖNLÜYOR
Dr. Lütfi Akgün, bebeğin ilk besini olan anne sütünün aynı zaman da bebeğin ilk aşısı olduğunu, ilk altı ay su da dahil olmak üzere ek hiçbir besin almadan sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin daha az hastalandığını çok sayıda araştırmanın ortaya koyduğunu kaydetti. Dr. Akgün; “Pek çok araştırma ortaya koymuştur. Anne sütü ile beslenen bebeklerin sadece bebeklik döneminde değil çocukluk çağında da daha az hastalandıkları, hastalandıklarında daha çabuk iyileştikleri ortadadır. Anne sütü ile beslenen bebekler anne sütü almayanlara göre daha çabuk ve kolay öğrenirler. Yetişkinlik döneminde de bazı hastalıkların bebekken anne sütünü yeterince almış olan kişilerde daha az görüldüğü yine çeşitli sağlık araştırmaları sonucu ortaya çıkmıştır. Örneğin yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon bebeklik döneminde yeterince anne sütü almış olan kişilerde daha az görülmekte; yine Tip-2 diyabet ve obeziteye anne sütü ile beslenenlerde daha rastlanmaktadır” dedi.
MUCİZEVİ
MALİYETİ DÜŞÜK
Anne sütünün bebeğe olan faydaları yanında, emzirmenin de anneye pek çok faydası bulunduğunu belirten Dr. Lütfi Akgün, annenin doğum öncesi aldığı fazla kiloların emzirmeyle daha çabuk verileceğini kaydetti. Dr. Akgün; “Emziren annelerde yumurtalık ve meme kanserlerinin oluşumu azalmakta; bebekle anne arasında sosyal ve duygusal bağın gelişmesi sağlanacağı için annede oluşabilecek doğum sonrası psikolojik rahatsızlıkların görülme oranı azalmaktadır. Anne sütünün tıbbi yararları yanında sosyo-ekonomik yararları da göz ardı edilemez. Her zaman hazır bir besindir; ek bir maliyet gerektirmez. Bebeğin gelişimine göre ihtiyacı olan bütün besin ögelerini içermektedir. Bu kadar mucizevi, ulaşılabilirlik ve maliyet açısından üstün bir besin olan anne sütü ile beslenmek bütün bebeklerin en doğal hakkıdır. Ülkemizde emzirme oranı giderek artmakla birlikte ne yazık ki bazı yanlış uygulamalar da hala devam etmekte bu yüzden bazı bebekler anne sütünden mahrum kalmaktadır” ifadelerini kullandı.
AFYON BEBEK
DOSTU ALTIN İL
Biberonla beslenmeye başlayan bebeklerde emzirme oranının azalıp bir süre sonra da emmenin tamamen bırakıldığını dile getiren Dr. Akgün sözlerine şöyle devam etti: “Anne sütünün yetmemesi çok nadir görülen bir durumdur. Bazı özel durumlar haricinde her anne bebeğine yetecek kadar süt üretmektedir. Doğru emzirme olmazsa bebek anne sütünü tam olarak alamayacağı için ağlar ve bu durumda anneler sütünün yetersiz olduğu endişesine kapılır. Bu yüzden anneler hamilelik döneminden itibaren emzirme konusunda bilinçlendirilmeli ve desteklenmelidir. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen, anne sütü ve emzirmeye teşvik etmek amacı taşıyan uygulamalar çerçevesinde İlimiz Bebek Dostu Altın İl unvanını korumaktadır. Bebek Dostu Hastaneler yanında ilimizdeki aile sağlığı merkezlerinin yüzde 90’ı bu konuda yaptıkları örnek uygulamalar ile Bebek Dostu ASM olmuştur.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme