“Sağlık hizmetinde para talep edilemez!”

Sağlık Müdürü net şekilde açıkladı Acil vakalarda ve diğer sağlık hizmetlerinde hiçbir sağlık kurumunda para talep edilemediğinin altını çizen İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenci, buna rağmen bu tür iddia sahiplerinin şikayetlerini Sağlık Müdürlüğüne yapmaları yönünde uyarıda bulunduİncelenip gereği yapılıyorİl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, acil servislerde muayene olan hastalardan olası bir ücret talebi halinde [&hellip]

"Sağlık hizmetinde para talep edilemez!"

Sağlık Müdürü net şekilde açıkladı;

Acil vakalarda ve diğer sağlık hizmetlerinde hiçbir sağlık kurumunda para talep edilemediğinin altını çizen İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenci, buna rağmen bu tür iddia sahiplerinin şikayetlerini Sağlık Müdürlüğüne yapmaları yönünde uyarıda bulundu
İncelenip gereği yapılıyor
İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, acil servislerde muayene olan hastalardan olası bir ücret talebi halinde direk Sağlık Müdürlüğüne dilekçe ile başvurmalarını istedi. Sağlık Bakanlığı ve Başbakanlık genelgelerinde acil servislere başvuran vakalardan hiçbir şekil ve ad altında para istenmeyeceğinin altını çizen Dr. Yemenici, başvu sahibinin iş ve işlemlerinin o anda tamamlanacağını kaydetti. Kişinin sosyal güvencesi olması halinde geriye dönük olarak sürecin işleyeceğini aktaran Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici; “Trafik kazası gibi acil durumlarda hiç kimsenin sağlık güvencesi olup olmadığına bakılmamaktadır. Çünkü kişiye ait bütün sağlık giderlerinin ödemesini sigorta şirketleri gerçekleştiriyor. Normal türde ki acil vakalarda da hiçbir şekilde para talep edilmemektedir. Şu anda acil servislerde para alınıyor ya da hastaya bakılmıyor şeklinde gelen bir şikayet yok. Sadece diğer poliklinik hizmetinde veya sevklerde hasta ile ilgilenilmediği yönünde bir şikayet söz konusu oldu. Böylesi durumlarda da anında gerekli inceleme ve araştırma sonucu gereği yapılıyor.” dedi.
Bilgilendirme formu dolduruluyor
Dr. Necip Yemenici, gerek Başbakanlık gerekse Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgelere rağmen acil serviste para talep etme durumunun vuku bulması halinde gerekli yasal işlemin disiplin ve Türk Ceza Kanu’nun ilgili maddelerinden yapılacağını vurguladı. Hiçbir sağlık personelinin acil servis hizmetinde para talebinde bulunmadığına değinen İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici şöyle konuştu:
“Tüm bunlara rağmen acil serviste para talebi olduğu yönünde iddiası olan vatandaş dilekçe ile bize başvursun. Bizim hiçbir şekilde tavizimiz olamaz. Bunlar çok hassas konulardır. Geçtiğimiz günlerde yerel bir televizyon kanalında hastalara senet imzalattırıldığı yönünde bir iddia ortaya atlıdı. Halbuki imzalanan senet değil. 16 Ekim 2009 tarihinde Bakanlığımız tarafından 27378 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan bir tebliğin sonucu hasta bilgilendirilmektedir. Yani bilgi formu doldurulmaktadır. Hiçbir sosyal güvencesi olmayan hastaya gerekli olan herşey yapılmaktadır. Söz konusu bilgilendirme formunda hastaya yapılan iş ve işlemler yazılı olarak açıklanmaktadır. Katıldığım televizyon programında bir gazeteci arkadaş ısrarla dedi ki ‘Hastalara senet imzalattırılıyor.’ Daha sonra da ‘taahhütname’ imzalattırıldığını öne sürdü. Biz kesinlikle senet ya da taahhütname imzalattırmıyoruz. Tüm bunlara rağmen böylesi bir durumla karşı karşıya kalan kişi ya da kişiler bize başvursun gereği derhal yapılır.”
“Parayla işimiz yok”
Hükümetin 72 milyon kişiyi sağlık güvencesi altına alma planını hatırlatan İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, hastaneye giden kişinin sosyal güvencesi olmaması halinde resmi kurumlar tarafından gerekli yardımın sağlandığına işaret etti. Sosyal güvencesi olmayan kişiye gerekli sağlık hizmetini sunduklarını aktaran Dr. Yemenici, ücretlendirmenin sağlık kurumu ille ilgilisi olmadığını Maliye kanalıyla kişi arasında bir sorun olduğunu kaydetti. Verilen sağlık hizmeti karşılığında para alma gibi hakka sahip olmadıklarına değinen Yemenici sözlerine şöyle devam etti: “Parası, sosyal güvencesi ve acil vaka olup olmayan herkesin sağlık sorunuyla ilgileniyoruz. Verilen sağlık hizmetinin açıklandığı bilgilendirme formu doldurulup ilgili kişiye imzalatılıyor. Belli bir süre sonra biz bunları Maliye’ye gönderiyoruz. Onlar hazine avukatları vasıtasıyla gerekli girişimlerde bulunuyorlar. Bu durum vatandaşla Maliye arasında olan bir durumdur. Bizim asla para ile işimiz yok olamazda. Bilgilendirme formu doldurulması sağlık personelinin icra ettiği görevin gereklerinden bir tanesidir.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme