• Haberler
  • Gündem
  • 'Sağlık Endüstri Bölgesi İle Yarış Pistinin Başına Geçeceğiz'

'Sağlık Endüstri Bölgesi İle Yarış Pistinin Başına Geçeceğiz'

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Afyonkarahisar'da kanuni altyapısı tamamlanan Sağlık Endüstri Bölgesi ile sağlık alanındaki yarışta öne geçileceğini belirtti

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Gazeteniz Kocatepe’ye Afyonkarahisar Sağlık Endüstri Bölgesi hakkındaki çalışmaları değerlendirdi. Okumuş, Sağlık Endüstri Bölgesi’nin önemine dikkat çekerek, bu alanda önemli bir yarış olduğunu belirtti. Afyonkarahisar Sağlık Endüstri Bölgesi’nin Yönetici Şirketi’nin kurulduğunu, yatırımcılara davet için Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin beklendiğini kaydeden Okumuş, “Afyonkarahisar’ın en büyük avantajı sağlık turizmi için önemli bir faktör olan termal su gibi önemli bir kaynağa sahip olması. Rehabilitasyon ihtiyacı olan hastaların tedavisi, engelli ve yaşlı bakım hizmetleri önemli bir konu; ama bunların tamamı termalle birleştirilmelidir. Sağlık Endüstri Bölgesi’nde planlanmış, programlanmış, reçete edilmiş rehabilitasyon hizmetlerinin, fizik tedavi hizmetlerinin, bakım hizmetlerinin termalle birleştirerek verilmesi planı aslında sağlık endüstri bölgesi ile bir anlamda hayat bulacak. Hem turizm hem de sağlık iç içe geçmiş olacak. O bizim için avantaj. Endüstri Bölgemiz için bir avantaj. Uşak’ta kurulsun, Sivas’ta kurulsun, Trabzon’da kurulsun, bunların sayıları artsın. Hiç korkmayalım” dedi.

BÜYÜKŞEHİRLERE YAKIN BİR CAZİBE MERKEZİ

Rektör Prof. Dr. Okumuş, Sağlık Endüstri Bölgesi’nin Afyonkarahisar’a sağlayacağı katma değerin tahminlerin ötesinde olabileceğinin altını çizerek “Sağlık Endüstri Bölgesi kurulduktan sonra buraya birçok şirket yatırım yapacak. Bunlardan bir tanesi bir biyoteknolojik ürün geliştirir ve burada üretmeye başlar; bazen bir tane ilacın veya geliştirilmiş bir biyoteknolojik ürünün değeri bile Türkiye’deki 10 tane sağlık yönetim bölgesinin gelirinden daha fazla gelir elde edebilir. Böyle bir ufkumuz var. Ufuk açık ve Afyonkarahisar, Sağlık Endüstri Bölgesi ile bir üst lige çıkabilir. Hatta dünyada önemli bir şehir haline de gelebilir sağlık teknolojisi ve ilaç üretiminde. İlk olmamız büyük bir avantaj. Kolay ulaşılabilir bir şehir olmamız, kavşak noktasında olmamız çok büyük bir avantaj. Bu şirketler için cezbedici bir nokta. İzmir’e, Antalya’ya, İstanbul’a baktığın zaman, Ankara’ya baktığın zaman hepsinin ortasında bir yer. Bu açıdan da bir cazibe merkezi. Termal ve turizmin desteklediği, tarihin desteklediği bir yer. Hızlı gelişen bir şehir. Günümüze baktığımız zaman şirketler şunu da istiyor artık. Şirketler maliyet hesaplarını yaptıklarında, giderek artan maliyetler nedeniyle daha çok büyükşehir dışındaki diğer şehirleri tercih etmeye başladılar. Aynı zamanda teşvikler de gelecek zaten. Şu anda mevzuatta ne kadar teşvik varsa hepsinden yararlanacaklar. Bu da ciddi cezbedici bir nokta. Afyon’un birçok alanda 6. Bölge teşviklerinden yararlanması büyük bir avantaj. Hızlı bir şekilde hemen buradaki altyapı tamamlanıp ondan sonra şirketlere buyurun, gelin, çalışmalarınıza başlayın diyebilecek durumdayız” ifadelerini kullandı.

Haber

“YATIRIMCILARA DESTEK VERMEYE HAZIRIZ”

Rektör Okumuş, değerlendirmesine şöyle devam etti:

“Özellikle termal ve sağlık turizmi konusunda üniversite olarak başından beri söylüyoruz. Burada yatırım yapacak, yatırım planlayan tüm şirketlere, kuruluşlara, yatırımcılara sağlık alanında ve personel alanında destek vermeye hazırız. Mevzuatlarımız hazır zaten. Bu kapsamda biz gerçekten bu işi yapacağına inandığımız tüm yatırımcılara üniversite olarak destek vermeye hazırız. Ta başından söyledik, ‘elimizi taşın altına koymaya hazırız’ dedik. Biraz bekleyelim, belli kıstaslar koyalım gibi bir amacımız yok. Biz yatırım yapacak, Afyon’a, bu ülkeye faydası alacak herkese destek olmaya hazırız. Başından söyledik, şimdi de söylemeye devam ediyoruz. Türkiye’de 100 tane Sağlık Endüstri Bölgesi kurulsa, buradan 1-2-3-5 tanesinden gerçekten teknolojik olarak sağlık alanında, ilaç biyoteknoloji alanında, tıbbi cihaz alanında birer ikişer tane gerçekten kullanışlı ekonomik getirisi olan iyi olan ürün çıksa, o kârdır bizim için. Bunu da ilk Afyonkarahisar alacak inşallah. Bütün altyapısı hazır. Her şey hazır. Sadece bir kararnameye bakıyor aslında. Hatta yatırımcılar da bu konuda istekliler. Çok talep var. Yarış başlayacak. Biz pistin başına geçtik. Pozisyonumuzu aldık. Tabancanın patlamasını bekliyoruz.”

SAĞLIK VADİSİ, SAĞLIK ENDÜSTRİ BÖLGESİ’Nİ BESLER

Ankara’da kurulması planlanan Türkiye Sağlık Vadisi’nin Afyonkarahisar Sağlık Endüstri Bölgesi’ne engel olup olmayacağı sorusu üzerine Rektör Okumuş, şu cevabı verdi:

“Aslında Resmi Gazete’de yayınlanan Sağlık Vadisi projesinin neleri kapsadığını anlatan ifadeler hem de bizim Sağlık Endüstri Bölgesine baktığımızda birbiriyle isim olarak, ifade olarak benzeşen şeyler olmasına rağmen, görev olarak birbirinden farklı. Dezavantaj olmayı bırakın, Sağlık Vadisi tam tersi avantaj olacak. Sağlık Endüstri Bölgesi ile Sağlık Vadisi’nin kuruluyor olması aslında birbirlerini tamamlayacak iki proje. Çünkü orada dikkat ederseniz aynen şöyle yazıyor: Sağlık alandaki eğitim, araştırma, geliştirme, biyoteknoloji ve bilişim kapasitesinin arttırılması kapsamında ilaç ve tıbbi teknoloji alanında ARGE araştırma geliştirme faaliyetleri, klinik araştırmalar ve üretim hazırlık aşamalarını içeren entegre bir sağlık sistemi, prototip üretim alanları, büyük veri araştırma merkezleri… Orası araştırma, geliştirme yapacak. Araştırma, geliştirme yapacak şirketleri istihdam edecek. Ondan sonra o ürünü prototip ve ön üretim aşamalarına kadar getirecek bir vadi orası. Bir merkez. Endüstri Bölgesi ise üretim merkezi. Birisi hazırlığını yapacak. İlk aşaması Sağlık Vadisi’nde olacak; fakat bunun üretim hatta belki pazarlanmasına çıkması artık bizde olacak. Afyonkarahisar Sağlık Endüstri Bölgesi’nin Türkiye’de ilk örnek olması da bizi bir adım öne çıkarıyor.”

Bakmadan Geçme