Sağbilge, Fıkh-ı Ekber kitabını ele aldı

Ramazanda İkindi Sohbetlerinin 26'ncı gün konuşmacısı Emekli Öğretmen Fehmi Sağbilge, 'İmam-ı Azam ve Fıkhı Ekber' konusunda sunum yaptı. Sunum öncesi Kur'an-ı Kerim tilavetini Gazeteci- Yazar Şaban Korkmaz gerçekleştirdi.'ÖZEL ZAMAN DİLİMİNDE ÖZEL KONU''İmam-ı Azam ve Fıkhı Ekber' konulu sunumu yapan Emekli Öğretmen Fehmi Sağbilge, mübarek bir ay olan Ramazan ayında, mübarek Cuma gününde ve kutlu bir [&hellip]

Ramazanda İkindi Sohbetlerinin 26’ncı gün konuşmacısı Emekli Öğretmen Fehmi Sağbilge, “İmam-ı Azam ve Fıkhı Ekber” konusunda sunum yaptı. Sunum öncesi Kur’an-ı Kerim tilavetini Gazeteci- Yazar Şaban Korkmaz gerçekleştirdi.
“ÖZEL ZAMAN DİLİMİNDE ÖZEL KONU”
“İmam-ı Azam ve Fıkhı Ekber” konulu sunumu yapan Emekli Öğretmen Fehmi Sağbilge, mübarek bir ay olan Ramazan ayında, mübarek Cuma gününde ve kutlu bir gece olan Kadir Gecesi’nde sunum yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kendisine tevdi edilen sohbet konusunun İmam-ı Azam Ebu Hanefi Efendi kitabı olan Fıkhı Ekber kitabı hakkında bilgiler veren Sağbilge, “İmam-ı Azam Ebu Hanefi Hazretlerini ortaya çıkaran unsurları öncelikle düşünmemiz gerekir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) 610 yılında Peygamber oldu. 622 yılında Hicret etti. Fakat öncesinde 610 yılına kadar Mekke de yaşadı. 610 yılında Peygamber oldu. 622 yılından 632 yılına kadar Medene-i Münevvere de yaşadı. Bu esnada çeşitli oluşumlar geldi geçti.” dedi.
“İTİKADİ MEZHEPLER ZUHUR ETTİ”
Peygamberimizin 632 yılında vefatı sonrası yerine Hz. Ebubekir’in halife olduğunu belirten Sağbilge, “Ebubekir Efendimizin halife olması sahabenin biatı şeklinde vuku buldu. Ondan sonra Hz. Ömer Efendimiz hilafete geldi. Bu Hz. Ebubekir’in Hz. Ömer’i atamasıyla sözkonusu oldu. Daha sonra Hz. Osman Efendimiz seçimle hilafete geldi. Onda da 6 kişilik sahabeden oluşan bir jüri oluşturuldu. Bunların hepsi Müslümanlar arasında fıkhi, duygusal, düşünce itibariyle ihtilaflara sebep olan olaylardı. Ondan sonra Hz. Ali Efendimizin hilafet makamına getirilmesi ve şehit edilmesi sonrasında Hz. Hasan’ın da eşi tarafından zehirlenerek şehit edilmesi, Hz. Hüseyin’in Kerbela’da ki şehadeti ve Sıffin Olayı, Cemel olayı ve itikadi mezheplerin zuhur edişi var.” diye konuştu.
“EHLİSÜNNET İTİKADI TOPLAMDA 6 UNSURDAN OLUŞUR”
İmam-ı Azam Ebu Hanefi Hazretlerine gelindiğinde ortaya bir cebriye, bir mültezile, bir mürciye, bir hariciye gibi çeşitli oluşumların ortaya çıktığını dile getiren Sağbilge şöyle konuştu:
“Müslümanlar arasında ki fikri görüş ayrılıklarının zaman içerisinde meşru nema bulması Müslümanlar arasında Müslüman coğrafyasında fikri ayrılıkların ortaya çıkmasına sebep olmuştu. Birde hadisi şeriflerin tebliği hususunda, Kur’an-ı Kerimin celbi hususunda yapılan çalışmalar yine Müslümanlar arasında birlik ve beraberliğin sağlanması için tebliğ çalışmalarıyla birlikte İmam-ı Azam Ebu Hanife gibi büyük bir şahsiyetin ortaya çıkmasına zemin hazırladı. Bunu bilmekte yarar var. Biz meslekleri tasnif ederken bir ehlisünnet vel cemaat diyoruz. Bunu da amelde dört mezhep; İmam-ı Azam Ebu Hanefi’nin mezhebi olan Hanefi, İmam-ı Şafi’nin mezhebi Şafi, İmam Malik’in mezhebi Malik, Ahmed İbn-i Hanbelî’nin Hanbelî mezhebidir. İtikatta İmam-ı Maturidi ve İmam-ı Eşari’nin ortaya koyduğu duygu, düşünce ve felsefenin ortaya koyduğu mezhep olarak ehlisünneti itikatta iki amelde dört toplam 6 unsur şemsiyesi altında topluyoruz. Bunun haricinde olanları da Ehli Şia, Mürtezile, Cebriye, Mürciye veya Hariciye gibi olan oluşumları da ehli bidat olarak olumlu manada klasik mezhepler tarihinde bu şekilde değerlendirmiş oluyoruz.” >> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Bakmadan Geçme