'Safran Afyon tarımı için alternatif olabilir'

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Safran Afyonkarahisar tarımı için güzel bir alternatif olabilir.' dedi.

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Sahasında incelemede bulundu.

Haber

KİLOGRAN FİYATI YAKLAŞIK 5 BİN DOLAR

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, üniversitenin Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Sahasında ilk ekimi geçen yıl yapılan ve olumlu sonuç alınınca yetiştirilmeye devam edilen safran ve tıbbi amaçlı yetiştirilen diğer bitki türleri hakkında Vali Kübra Güran Yiğitbaşı’nı bilgilendirdi. AFSü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adem Aslan, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Sarıkürkcü, Atatürk SHMYO Müdürü Doç. Dr. Pakize Özyürek, İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan Parlak, Atatürk SHMYO Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Başkanı Öğretim Görevlisi Sedef Özliman, Dr. Öğr. Üyesi Amir Soltanbeigi ve ilgili kurum amirlerinin hazır bulunduğu incelemede Prof. Dr. Nurullah Okumuş, toptan kilogram fiyatı yaklaşık 5 bin dolar; ambalajlı gram fiyatı ise 20-30 dolar aralığındaki dünyanın en pahalı baharatı safranın, yaklaşık 20 santimetre boyunda çok yıllık bir tıbbi, aromatik baharat bitkisi olduğunu söyledi. Türkiye’nin yanı sıra İran, Afganistan ve İspanya dâhil birçok coğrafyada yetiştirilen safranın üç parçalı tepeciklerinin, kendi ağırlığının 100.000 katı renk ve aroma kaynağı içerdiğine dikkat çeken Okumuş, soğanla çoğaltılması mümkün safranın, besin ve su açısından çok az isteği olan bir bitki olduğunun altını çizdi.

Haber

“SAFRAN İLİMİZDE YETİŞTİRİLEBİLİR ALTERNATİF BİR ÜRÜN”

AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, konu hakkında şunları söyledi: “Kışı çok sert geçirmeyen, yazı kuru ve sıcak bölgelerde iyi gelişim gösteren safran, gelişme ve büyüme süresince bol ışık ve yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duyar. Tuzlu olmayan, orta yapılı ve verimli topraklarda bu değerli bitkinin su ihtiyacı duyduğu evreler, diğer zirai ürünlerin su istemediği zamanlardır. Yaz uykusu döneminde de çok fazla su ihtiyacı olmayan safran, bir zirai sezonda dört kez sulanır ve ekimi, bahar sonundan sonbahar başına kadar gerçekleştirilebilir. Küresel iklim krizi, etkileri ve sonuçları itibariyle dünyadaki herkesi yakından ilgilendiren önemli bir sorun niteliğindedir. İklim değişikliğinin tarım sektörü üzerindeki olumsuz etkileri; daha sıcak ve az yağışlı iklim koşulları, aşırı meteorolojik olaylardaki artış, su kaynaklarında azalma, şiddetli kuraklıklar, su ve toprak kalitesinde bozulma ve biyolojik çeşitliliğin azalması gibi hususlar olarak sıralanabilir. İklim değişikliği ve tarımsal kuraklığın olumsuz etkilerini azaltma doğrultusunda, söz konusu aşırı şartlara dirençli ve bununla birlikte ekonomik getirisi yüksek bitki türlerinin seçimi stratejik bir adımdır. Bu kapsamda ilimizde bir ilk olarak 2022 yılında, safran soğanları uzman akademisyenlerimiz tarafından uyum ve deneme amaçlı ekimi gerçekleştirilmek üzere AFSÜ Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Sahasında toprakla buluşturulmuş ve ümit verici sonuçlar elde edilmiştir. Deneme ekimini yaptığımız safranlarımızın ikinci yılında gösterdiği gelişim ve verim, safranın ilimizde yetiştirilebileceğinin ve alternatif bir tarım ürünü olacağının tescili olmuştur.”

Haber

“SAFRAN BÖLGE TARIMINA KAZANDIRILMALI”

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı da AFSÜ’de tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda yürütülen çalışmalardan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Vali Yiğitbaşı, ilim değişikliği göz önünde bulundurulduğunda, su kullanımının az olduğu safranın verimliliğinin ve kalitesinin Afyonkarahisar koşullarındaki durumunun incelenmesinin önemine dikkat çekti. Yiğitbaşı, şunları kaydetti: “Safran, Afyonkarahisar tarımı için güzel bir alternatif olabilir. Safranın bölge tarımına kazandırılması halinde üreticiler için alternatif ürün portföyü oluşturulmasının, çiftçinin ekonomik değeri yüksek bitkilerin üretimine geçerek Afyonkarahisar ekonomisine katkı sağlanması bakımından da son derece yararlı bir adım olacaktır.”

Bakmadan Geçme