Sadrazam Ve Vezir Aynı Mı?

Sadrazam ya da aşka bir deyişle Vezir-i Azam  Başbakan konumundaki devlet yöneticisidir. Sadrazam, padişahın mutlak vekili olup yönetimde padişahtan sonra en yetkili kişidir. Vezir ile sadrazam aynı statüde ki devlet erkânı mıdır?

Sadrazam deevletin en yüksek rütbeli memuru durumundadır. İstanbul’un Fatihi olan Fatih Sultan Mehmet Han döneminden itibaren Divan’ın da başkanı olan sadrazam çoğu zaman padişah adına devleti idare etmiştir.

SADRAZAM VEZİR NE ANLAMA GELİR?

Osmanlı Devletinde, devlet işlerinin gerçek başı, “sadrazam” denen devletin bir numaralı memurudur. “Sadr-ı azam” yerine bilhassa ilk asırlarda “vezir-i azam” da denmiştir. Başbakan konumundadır, ancak yetkileri, günümüz başbakanlara göre oldukça fazladır.

VEZİR NE DEMEKTİR?

İslam tarihinde de sonrasındaki devletlerde olduğu şekilde Dört Halife dönemiyle birlikte devlet teşkilâtında vezîrlik görülür. Vezirlerin İslâm devletlerinde temel görevi, hükümdara danışmanlık ve yardım etmektir. Önemli devlet görevlileri, bu makama gelmektedirler. Sadrazamdan sonraki en yetkili kişi Vezir’dir ve Sadrazam tarafından verilen görevleri yapar.  İslâm devletlerinde ise hükümdardan sonra gelen en yetkili yöneticidir. Birinci Murat zamanında ikinci bir vezir daha atanınca birincisine vezir-i âzam denmeye başlanmıştır1. Bu makama şehzadelerden sonra dışarıdan vezir yapılan ilk kişi Çandarlı Kara Halil Paşa olmuştur.

Bakmadan Geçme