- Haberler
- Faydalı Bilgiler
- Sadrazam Ne İş Yapar?
Sadrazam Ne İş Yapar?
Sadrazam, sadr-ı âzam ya da vezîr-i âzamın görev tanımı, Osmanlı İmparatorluğu’nda ki statüsü ve rolü nedir?
Arapça sözlüklerde sığınılacak yer anlamındaki “vezer”, ağır yük anlamındaki “vizr” ve kuvvet anlamında “ezr” kelimelerinden türetilmiştir.
SADRAMAZ TERİMİ 16. YÜZYILDAN SONRA KULLANILMAYA BAŞLANDI
Vezir; Sorumluluk sahibi, yükü çeken anlamına gelirken, azam ise büyük anlamına gelmektedir. Büyük sorumluluk sahibi anlamına gelen vezîr-i âzam tabiri 16. yüzyılın ikinci yarısıyla beraber baş, üst mevki anlamına gelen “sadr” kökeninden türetilip, başta oturan, yüksek makam sahibi anlamına gelen sadrazam terimi olarak kullanılmıştır.
İLK ON PADİŞAHTA BAŞVEZİRLERLER DENEYİMLİ DEVLET ADAMLARIYDI
İlk on padişah devrinde başvezirler gerek devlet gerekse de orduda uzun yıllar farklı görevlerde bulunmuş deneyimli devlet adamlarından seçilmiştir. Ancak ilk kez I. Süleyman devrinde Pargalı Damat İbrahim Paşa bu geleneğe aykırı bir şekilde hasodabaşılıktan başvezirliğe yükseltildi. Bunun gibi uygulamalar daha sonraki dönemlerde de sıkça görüldü. Tanzimat’tan itibaren başvezirler Batılı anlamda hükûmet reisi görevini yürüterek kimi zaman padişaha muhalif bir güç oldular. Sadrazam ya da vezir-i azam, padişah adına devlet işlerini yöneten en yüksek derecede ki devlet görevlisidir. Padişahtan sonra gelen kişidir.