Sadık Ahmet Nasıl Öldü?

Yunanistan'da yıllarca süren baskılara rağmen Batı Trakya Türklerinin haklarını savunmaktan vazgeçmeyen Dr. Sadık Ahmet, direnişiyle tarih sayfalarına adını yazdırdı. Batı Trakya'da yaklaşık 150 bin Müslüman-Türk'ün hakları için mücadele eden Sadık Ahmet, tüm baskılara rağmen geri adım atmadı. Özellikle 1980'li yıllarda öncülük ettiği hak mücadelesiyle tanınan Ahmet, Batı Trakya'da bağımsız milletvekili olarak da önemli bir rol üstlendi.

1947 yılında Gümülcine’nin Küçük Sirkeli köyünde doğan Dr. Sadık Ahmet, tıp eğitimini Ankara ve Selanik’te tamamladıktan sonra Batı Trakya’ya hekim olarak döndü. 1985 yılında, Batı Trakya'daki hak ihlallerine dikkat çekmek için başlattığı imza kampanyası, mücadelesinin dönüm noktası oldu. Bu girişimi, Yunan makamlarının tepkisiyle karşılaştı ve Ahmet, 1988’de bu kampanya sebebiyle 30 ay hapis cezasına mahkûm edildi.

Sadık Ahmet Nasıl Öldü?

DOSTLUK, EŞİTLİK VE BARIŞ PARTİSİ’NİN KURULUŞU

1989 yazı ve 1990 baharında Yunanistan'da yapılan genel seçimlerde bağımsız milletvekili seçilen Sadık Ahmet, Batı Trakya Türklerinin haklarını mecliste de savundu. 1991’de Batı Trakya Türklerinin ilk ve tek siyasi partisi olan Dostluk, Eşitlik ve Barış Partisi’ni (DEB) kurarak mücadelesini siyasi arenaya taşıdı. Ancak Yunanistan, Ahmet’in meclise girişini engellemek amacıyla hem partilere hem de bağımsız adaylara yönelik yüzde 3’lük bir seçim barajı koyarak zorluk çıkardı.

"TÜRK'ÜM VE ÖYLE KALACAĞIM"

Sadık Ahmet, Batı Trakya Türklerine "Türk" diye hitap ettiği için 1990’da yeniden hapis cezası aldı. Cezası öncesinde yaptığı, "Sadece Türk olduğum için hapse götürülüyorum. Eğer Türk olmak suçsa, şunu tekrarlıyorum: Türk’üm ve öyle kalacağım." açıklaması hafızalara kazındı. Gümülcine'deki mahkemesi sırasında binlerce Batı Trakya Türkü mahkeme binasının önünde toplanarak Ahmet'e destek verdi.

ŞÜPHELİ TRAFİK KAZASIYLA GELEN ÖLÜM

Batı Trakya Türklerinin hak mücadelesinde öncü olan Sadık Ahmet, 24 Temmuz 1995’te şüpheli bir trafik kazasında yaşamını yitirdi. Lozan Barış Antlaşması'nın 73. yıl dönümüne denk gelen bu kazada, 48 yaşındaki Sadık Ahmet'in hayatını kaybetmesi, Batı Trakya Türkleri arasında derin bir üzüntüye yol açtı. Kazanın belirsizliği ve şüpheli koşulları, arkasında birçok soru işareti bıraktı.

Bakmadan Geçme