Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

SABAH NAMAZI ŞAHİTLİDİR – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 28 Nisan 2019 Pazar 14:40:41
 

İsra suresi 78. Âyete göre sabah namazı şahitlidir. Sabah namazında gece ve gündüz melekleri hazır bulunurlar. Bu melekler bizim duamıza, rükû ve secdemize, tesbihatımıza şahit olur ve bizimle birlikte dua ve niyazda bulunurlar.
— Resûlüllah (s.a.v.) buyuruyor ki  
“Ey imanlı kişi, sabah ve yatsı karanlıklarında camilere gidenleri,  kıyamet gününde kendisine verilecek olan tam bir nur ile müjdele.” (Ebu Davut. İmâm Suyuti, Camiu’s-Sağir, Aydın Yayınevi: 1/688)
 Resûlullah (s.a.v.) buyuruyor ki  
“Ey imanlı muhataplar, (evinizi, yurdunuzu ) sabah namazıyla nurlandırınız. Çünkü sabah namazının ecri çok büyüktür.” (Taberani. İmâm Suyuti, Camiu’s-Sağir, Aydın Yayınevi: 1/688)
— Resûlüllah (s.a.v.) buyuruyor ki
“Kim sabah namazını (cemaatle) kılmaya devam ederse, daima Allah’ın himayesi altında olur. Bundan dolayı ona hakarette bulunursanız,  Hz. Allah da sizi günün birinde yakalayıp cezalarınızı verir.” (Ebu Hüreyre. İmâm Suyuti, Camiu’s-Sağir, Aydın Yayınevi: 1/740)
“Kim sabah namazını kılarsa o Allah’ın himayesindedir.” (en-Nihaye 21/168)
—Resûlüllah buyuruyor ki:
“Kim sabah namazını cemaatle kılarsa bütün gece namaz kılmış gibidir.” (Müslim)
Peygamber Efendimiz bir hadis-şeriflerinde:
“Her kim, kırk gün sabah namazını ilk tekbiri kaçırmadan imam ile kılarsa, ona iki tane beraat verilir. Birisi nârdan, yani; cehennemden berâ’at, birisi de münafıklıktan berâ’attır” buyurmuştur.
“Allah katında en faziletli namaz cuma gününün cemaatle kılınan sabah namazıdır.” (Silsilet-ü sahiha)
“Sabah namazının iki rekât sünneti dünyadan ve onun içerisindeki her şeyden daha hayırlıdır.” (Müslim)
Resûlullah (s.a.v.) buyuruyor ki
“Kim sabah ve yatsı namazlarını cemaatle kılmaya devam eder ise, bu kimseye Kadir gecesinde kazanılan sevap kadar (83 yıl 4 ay ibadet etmiş gibi) sevap verilir.” (Taberani)
Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki:
“Farz namazlarınızı kıldıktan sonra şu duayı on kere okuyunuz “ La ilahe illalahü vahdehu la şerikeleh, lehül mülkü velehül hamdü, (yühyî ve yümît) ve hüve ala külli şey’in kadir.” manası: Allah’tan başka hiç bir ilah yoktur. (O tektir.) Ortağı eşi ve benzeri yoktur. Her varlığın mülkiyeti onundur.  O, her şeye hakkiyle kadirdir.  (Kim bu duayı okursa, bir köle azat etmiş gibi sevap alır.”  (İmâm Suyuti, Camiu’s-Sağir, Aydın Yayınevi: 1/714)
Bu duanın onuncusunu “…Yuhyi ve yümît vehüve hayyün lâ yemût biyedihil hayr vehüve alâ külli şeyin kadir” şeklinde okumak daha faziletlidir.
Resûlullah (s.a.v.) buyuruyor ki
“Sabah namazını kılıp hiç bir şey konuşmadan şu duayı yedi kere oku. “Allahümme ecirnâ minennar” (Allah’ım bizi cehennem azâbından koru) akşam namazını kıldıktan sonra da yine konuşmadan bu duayı yedi defa okursan, o gece öldüğün takdirde yüce Allah senin için cehennemden kurtuluş beraatı yazılmasını emredecektir. (Ahmet. İmâm Suyuti, Camiu’s-Sağir, Aydın Yayınevi: 1/714)
Bu duaların ikisini birlikte sabah ve akşam namazının farzını kılıp, “Allahümme en tesselamü ve min kesselâm tebârekte yazelcelâli vel ikram” dedikten sonra arkasından dünya kelamı etmeden on defa ““ La ilahe illalahü vahdehu la şerikeleh, lehül mülkü velehül hamdü ve hüve ala külli şey’in kadir.” duasını okuruz, ardından yedi defa “Allahümme ecirna minennâr” duasını okuruz. Allahümme ecirnâ minennar duasının yedincisinin sonuna “ve edhılnel cennete meal ebrar”ı ekleriz. Camide cemaat halinde namaz kılarken aynı duaları müezzin de sesli olarak okuyabilir, cemaat halinde de topluca okuyabiliriz.
Bilhassa sabah ve yatsı namazını kılmaya gayret edelim. Bu iki vakit namazını kılmada isteksizlik göstermek, peygamberimiz tarafından münafıklık alametleri içerisinde gösterilmiştir. Namazı terk edenlerin durumları ile ilgili olarak peygamber efendimiz şöyle buyurmuşlardır:
“Kim ikindi namazını terk ederse ameli boşa gider.” (Buhari, Mevâkıt, 15, I, 138) ikindi namazını güneş sararmadan ilk vaktinde kılmak gerekir. Güneş sarardıktan sonra kılınan namaza Peygamber Efendimizin “münafık namazı” dediği rivayet edilmektedir. (Buhari ve ibn Mâce)
— Resûlüllah (s.a.v.) buyuruyor ki:
“Bizimle (amel) bakımından münafıkların arasında fark ve delil,  sabah ve yatsı namazlarına gidip gitmemektir.” (Said. İmâm Suyuti, Camiu’s-Sağir, Aydın Yayınevi: 1/692)
“Namazı kasten terk etmeyin. Kim kasten namazı terk ederse, Allah’ın ve Rasûlünün zimmetinden berî olur” (Ahmed, vı, 421)
Bir hadislerinde Sevgili Peygamberimiz şöyle buyuruyor:
“Allah beş vakit namazı (kullarına) farz kılmıştır. Kim abdesti güzelce alır, beş vakit namazı vaktinde kılar, rükûunu, secdesini ve huşûunu tam yaparsa, bu kimseye Allah’ın onu bağışlayacağı (ve cennete koyacağına) dair ahdi (sözü) vardır. Namazlarını kılmayan kimseye ise Allah’ın bir sözü yoktur. Dilerse onu bağışlar (ve cennetine koyar), dilerse ona azap eder.” (Ebu Davud, salât, 9; I, 295–296)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti