- Haberler
- Faydalı Bilgiler
- Rumeli Feneri Kalesi Ne Amaçla Yapılmıştır?
Rumeli Feneri Kalesi Ne Amaçla Yapılmıştır?
İstanbul'un Sarıyer İlçesine bağlı balıkçı köyünde yer alan Rumeli Feneri Kalesi ne amaçla yapılmıştır? Sizleri için araştırdık…
İstanbul’un yanı başında yer alan Garipçe köyü doğal ve eşsiz güzellikleri le tüm ziyaretçilerini büyülemektedir. Balıkçı köyünde yer alan Rumeli Feneri ise köye adeta bir güzellik katmaktadır. Peki, Rumeli Feneri Kalesi ne amaçla yapılmıştır? Rumeli Feneri Kalesi’ni kim yapmıştır. Sorularının yanıtı haberimizde…
RUMELİ FENERİ KALESİ NE AMAÇLA YAPILMIŞTIR?
Rumeli Feneri olarak adlandırılan Türkeli Feneri aslında İstanbul’un Avrupa yakasında bulunana ve İstanbul Boğazı’nın Karadeniz ile birleştiği kuzey kesiminde yer alan bir deniz feneridir. 18. Yüzyılda Rum mimar tarafından inşa edilmiştir. Türkeli Feneri Kırım savaşında Fransız’lara ve İngiliz’lere ait olan gemilerin boğaza girişini gözlemlemek için yapılan bir deniz feneridir. 15 Mayıs 1856 yılında Fransızların karşı sahilinde yer alan fener ile birlikte kule kısmı yapılmış ve faaliyete geçmiştir. Fransızların işletmesinde olan Türkeli Feneri 100 senenin ardından iptal edilmiş ve Türklere verilmiştir. Türkeli Feneri deniz seviyesinden 58 metre yükseklikte olurken, 30 metre boyundadır. Rum mimar tarafından 3 bölümde inşa edilen Türkeli Feneri’nin ilk lambası gazyağından daha sonra asetilen ile faaliyete geçirilmiştir. Son yıllarda sıklıkla kullanılan elektrik enerjisi ile aydınlanmayı sağlayan fener de aynı zamanda bütan gazı ile yedeği de bulunmaktadır. Türkeli Feneri beyaz ışığı sayesinde yaklaşık 18 deniz mili uzaktan görebilmektedir. Türkeli Fenerinin içinde aynı zamanda Sarı Saltuk’un türbesi bulunmaktadır.