“Ruhunu kaybeden kişiliğini de kaybeder”
AKÜ Devlet Konservatuvarının geleneksel hale getirdiği 'Müzik Eğitimi Çalıştayı'nın bu yıl altıncısı düzenlendi. Çalıştay programı kapsamında konferans veren Prof. Dr. Mim Kemal Öke, insanı insan yapanın ruhu olduğunu, ruhunu kaybetmiş insan kişiliğini de kaybedeceğini söyledi Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konsevatuvarının İl Milli Eğitim Müdürlüğü, AKÜ Müzik Uygulama ve Araştırma Merkezi, Müzik Eğitimcileri Derneği ve [&hellip]
AKÜ Devlet Konservatuvarının geleneksel hale getirdiği “Müzik Eğitimi Çalıştayı”nın bu yıl altıncısı düzenlendi. Çalıştay programı kapsamında konferans veren Prof. Dr. Mim Kemal Öke, insanı insan yapanın ruhu olduğunu, ruhunu kaybetmiş insan kişiliğini de kaybedeceğini söyledi
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konsevatuvarının İl Milli Eğitim Müdürlüğü, AKÜ Müzik Uygulama ve Araştırma Merkezi, Müzik Eğitimcileri Derneği ve AKÜ Devlet Konservatuvarı Mezunlarının ortaklaşa düzenlediği “VI. Müzik Eğitimi Çalıştayı” dün başladı.
11-13 Eylül 2012 tarihleri arasında düzenlenen çalıştay, Ahmet Karahisari Kampusü Hayrettin Barut Konferans Salonunda AKÜ Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Tutuş ve Okutman F. Can Yürük ile öğrencilerden Filiz Yıldız, Firuze Cansöz, Tuğba Kardeş tarafından sunulan müzik dinletisinin ardından açılış konuşmaları ve sunumlarla devam etti. Çalıştayın açılış programına AKÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Uğur Türkmen, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Yusuf Tuğlu’nun yanı sıra AKÜ Devlet Konservatuvarı öğretim elemanları ve Afyonkarahisar’da görev yapan müzik öğretmenleri ile sınıf öğretmenleri katıldılar.
AMAÇ MÜZİK BİLGİSİNİN ARTTIRILMASI
Çalıştayın açılış konuşmalarını İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Yusuf Tuğlu ve AKÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Uğur Türkmen yaptı. Açılış konuşmalarının ardından çalıştay programı ile ilgili bilgiler veren Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Emel Funda Türkmen, çalıştayın amacının müzik eğitimcilerini ve sınıf öğretmenlerinin müzik konusundaki bilgilerini arttırmak ve bu konuda onları bilinçlendirmek olduğunu söyledi. AKÜ Müzik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yardımcısı Doç. Dr. Duygu Sözekoğlu da AKÜ Devlet Konservatuvarı tarafından ilköğretim öğrencilerine yönelik yürütülen müzik pedogojisi kapsamındaki çalışmalar ve koro çalışmaları hakkında bilgiler vererek, bu tür çalışmalar sonucunda velilerden ve öğrencilerden olmulu geri dönüşler aldıklarını ifade etti.
SORUNLAR YAZILI OLARAK İLETİLECEK
Afyonkarahisar’da görev yapan Sınıf Öğretmeni Tuncer Güvendik, müzik eğitiminin önemi ile ilgili bilgi ve tecrübelerini katılımcılarla paylaştı. Çalıştayın sabahki programının sonunda, müzik eğitimi konusunda okullarında yaşadıkları sorunlara çözüm bulunması için İl Milli Eğitim Müdürlüğüne iletilmek üzere katılımcı öğretmenlerden yaşadıkları sorunlar yazılı olarak alındı. Çalıştayın öğleden sonraki programı İstanbul Ticaret Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mim Kemal Öke’nin “Aşkla Dans: Türkler ve Müzik Terapi” başlıklı konferansı ile devam etti.
ENGELLİLERE BAKIŞ MEDENİLEŞME ÖLÇÜSÜ
Konferansta müziğe 50 yaşından sonra, downsendromlu kızı Nazlı sayesinde başladığını belirten siyaset ve uygarlık tarihi profesörü Prof. Dr. Mim Kemal Öke; “Nazlı ile birlikte önce bir musiki eğitim derneğine yazıldık ve müzik eğitimi almaya başladık. Ardından Nazlı ile korolara gitmeye başladık.” diyerek, müzik ile olan serüvenini özetledi. Her şeyi kızı Nazlı için yaptığını belirten Prof. Dr. Öke, bütün akademik çalışmaları boyunca yaptığı işin insanın özgeçmişini araştırmak olduğunu ifade ederek; “Uygarlaşmanın neresindeyiz? Uygarlaşmayı ne ile ölçeceğiz.” sorusunu hayatı boyunca sorguladığını söyledi. Prof. Dr. Öke engellilere bakış açısı ve davranış biçiminin bir medenileşme ölçüsü olduğunu belirterek, “Medenileşmenin arkasında farklılıkları kabul etmek, farklılıkların sorumluluklarını almak, engellileri dışlamamak ve onlarla bazı şeyleri paylaşmayı öğrenmek yatmaktadır. Hayatın çoğulcu ve katılımcı olduğuna inanmanız gerekir.” dedi.
RUHUNU KAYBEDEN KİŞİLİĞİNİDE KAYBEDER
21. yüzyılın kaygı çağı olduğunu ifade eden Prof. Öke, insanoğlunun ATM ile AVM arasında gidip gelen müşteriler haline dönüştüğünü ve böyle bir neslin her şeyin fiyatını bildiğini fakat değerini bilmediğini dile getirdi. Mutluluğun ilerleme ve medenileşme ilgisi olduğunu belirten Prof. Dr. Mim Kemal Öke; “İnsan ne kadar medeni olursa o kadar mutlu olur. Medenileşmeden kasıt ise 21. yüzyılda ne kadar insancıllaştığımızdır. Bunun öncesinde ise insanın ne olduğunu sorgulamak ve anlamak gerekir. İnsanı insan yapan ruhudur. Ruhun nereden geldiğini, nereye ait olduğunu, derinliklerini bilmek önemlidir. Ruhunu kaybetmiş insan kişiliğini de kaybetmiştir. İnsan mutluluğu, 3 A’nın (Adem, Alem, Allah) rabıtalarının doğru kurulmasıyla mümkündür. Ne olduğunu ve ne işe yaradığını bilen insan mutlu olur.” diye konuştu. Konuşmasında müziğin ve müzik eğitiminin önemine de değinen Prof. Dr. Mim Kemal Öke, müziğin insanlar üzerindeki psikolojik etkilerinin yanı sıra fizyolojik etkilerinin de yapılan araştırmalarla ortaya koyulduğunu ifade etti. Öke konferasın sonunda kızı Nazlı ile birlikte davulla ritim performansı sergilediler.
İKİNCİ GÜN PROGRAMI BUGÜN
Çalıştayın ilk gün programı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mete Gökçe’nin uygulamalı koro çalışması ve seminerinin ardından sona erdi. Çalıştayın ikinci gün programı, bugün sabah saat 09.00’da, eşzamanlı olarak, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. İlknur Özal Göncü’nün Ahmet Karahisari Kampusü Hayrettin Barut Konferans Salonunda sınıf öğretmenlerine yönelik vereceği “İlkokulda Müzik Eğitimi” ve Uşak Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi’nden Seyhan Canyakan’ın da Üzeyir Hacıbeyli Sınıfında müzik öğretmenlerine yönelik vereceği “Müzik Teknolojileri ve Müzik Eğitiminde Kullanımı” ile “Müzik Derslerinde Bilgisayar Kullanımı” başlıklı çalıştaylarıyla başlayacak.
ÇALIŞTAY SUNUMLARLA SÜRECEK
Çalıştay, Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Bülent Alaner’in “Farklı Öğrenenler ve Müzik Eğitimi” konulu sunumunun ardından müzik eğitimi ile ilgili çeşitli konulardaki sunumlarla devam edecek. Konferansa Vali Yardımcısı Ahmet Ertürk, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kemalettin Çonkar, Prof. Dr. Hakkı Yazıcı, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Abdullah Demir, ESOB Başkanı Abdülkadir Konak ile müzik öğretmenleri, sınıf öğretmenleri ve vatandaşlar katıldılar. (Kocatepe)