• Haberler
  • Genel
  • “Ruhun Dansı” ilk kez Afyonkarahisar’da sahnelenecek

“Ruhun Dansı” ilk kez Afyonkarahisar’da sahnelenecek

Türk Tasavvuf ve Gösteri Sanatları Topluluğu'nun aylardır yoğun bir tempoda provalarını gerçekleştirdiği 'Ruhun Dansı' gösterisi 8 Kasım Perşembe akşamı AKÜ ANS Kampüsü Atatürk Kongre Merkezi'nde ücretsiz olarak Afyonkarahisar halkı ile buluşacak Alimoğlu Kültür Sanat Araştırma Merkezi (AKSAM) Türk Tasavvuf ve Gösteri Sanatları Topluluğu'nun İslam coğrafyasında süre gelmiş tarikatların ayin ve zikirlerinin ana tema olarak alındığı [&hellip]

"Ruhun Dansı" ilk kez Afyonkarahisar'da sahnelenecek

Türk Tasavvuf ve Gösteri Sanatları Topluluğu’nun aylardır yoğun bir tempoda provalarını gerçekleştirdiği “Ruhun Dansı” gösterisi 8 Kasım Perşembe akşamı AKÜ ANS Kampüsü Atatürk Kongre Merkezi’nde ücretsiz olarak Afyonkarahisar halkı ile buluşacak

Alimoğlu Kültür Sanat Araştırma Merkezi (AKSAM) Türk Tasavvuf ve Gösteri Sanatları Topluluğu’nun İslam coğrafyasında süre gelmiş tarikatların ayin ve zikirlerinin ana tema olarak alındığı ve AKSAM Türk Tasavvuf ve Gösteri Sanatları Topluluğu tarafından sahnelenen dans gösterisi “Ruhun Dansı” isimli gösterisi 8 Kasım Perşembe akşamı Türkiye’de ilk kez Afyonkarahisar halkı ile buluşturacak.
TOPLULUK 70 KİŞİDEN OLUŞUYOR
Gerek içerik ve gerekse sergilenme şekli ile Türkiye’de ilklerden biri olarak gerçekleştirilen gösteri Türkiye’de ilk defa Afyonkarahisar halkı huzurunda sergilenecek. Gösterinin sahneye koyulması için aylardır sürdürülen çalışmalarda sona yaklaşıldı. Çoğunluğunu sahnede yer alan sazende, hanende, naathanlar, kasidehanlar, zakirler ve dansçıların oluşturduğu yaklaşık 70 kişiden oluşan AKSAM Türk Tasavvuf ve Gösteri Sanatları Topluluğu’nun aylardır yoğun bir tempoda provalarını gerçekleştirdiği “Ruhun Dansı”, AKÜ ANS Kampüsü Atatürk Kongre Merkezi’nde ücretsiz olarak Afyonkarahisar halkı ile buluşacak.
TEVHİD İNANCI YORUMLANACAK
Tüm hazırlıkları Afyonkarahisar’da yürütülen ve AKSAM desteği ile bugünlere gelen gösterinin ana amacı, İslam coğrafyasında tarih boyunca süre gelmiş tarikatlerin gerçekleştirdiği zikirli meclisleri, toplantıları bir seçki olarak derleyerek, kendine has ahengi içerisinde bir araya getirerek tanıtmak; izleyicilerin, tüm meclislerin, ayinlerin esasını oluşturan tevhid, Allah’ın birliği fikrini, farklı yorumlar eşliğinde, lahûtî bir ortamda hissetmelerini sağlamak olarak ifade ediliyor.
ANA TEMA HAKK’A KAVUŞMA
Bu amaçtan yola çıkarak, İslam dininin çeşitli yorumlarından ortaya çıkan zikir farklılıklarını, şekilselliği aşan bir anlam bütünlüğü ile sunarak insani paylaşımları en üst düzeye çıkarmak ve bunu gerçekleştirirken, kuûd (oturma) ve kıyam (ayakta) ana bölümleri altında, zikirler, ilahiler, kasideler, sema mukabelesi, semah vb. dinsel törenlerin zenginliklerinin iç içe geçmiş ve Hakk’a kavuşma ana teması etrafında bütünleşmiş olduğunu göstermek üzerine kurulu bu sanatsal tören, tüm gizemli havası ile ilk kez Afyonkarahisar’da yaşanacak.
ENDER GÖSTERİ
TEKRARLANACAK
Tüm koreografi ve kostüm tasarımları, özgün ve aslına sadık kalınarak, uzun araştırmalar ile yapılan “Ruhun Dansı” gösterisi, tüm içeriğiyle bilgilendirici ve tanıtıcı bir rol oynadığı gibi, mistik ve ruhani bir paylaşım ortamı yaratması açısından da ilgi çekici bir performans olacak. Türkiye’de bu içerikte düzenlenen ender gösterilerden biri olan “Ruhun Dansı”, 2012-2013 sezonunda açılış gösterisi, 8. Uluslararası Mermer ve Doğal Taş Kongresi ve Kutlu Doğum Haftası vesileleri ile Afyonkarahisar halkıyla buluşacak. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme