- Haberler
- Faydalı Bilgiler
- Ruhsatlı Silah Taşıma Cezası Ne Kadar?
Ruhsatlı Silah Taşıma Cezası Ne Kadar?
Silah ruhsatları taşıma ve bulundurma olarak ikiye ayrılırken, birçok kişi bulundurma ruhsatı ile de silah taşıyabileceğini düşünüyor. Bu konuyu bizde sizler için derledik. Ruhsatlı Silah Taşıma Cezası Ne Kadar? Ruhsatsız Silah Taşıma Cezası Ne Kadar?
Ülkemizde insanlar silah alabilmek için ruhsat çıkartmak zorunda. Bunlar taşıma ruhsatı ve bulundurma ruhsatı olarak ikiye ayrılıyor. Kanunen ruhsatsız bir şekilde silah taşımak ve bulundurmak suç teşkil etmekte.
Ruhsatsız Silah Taşıma Cezası Ne Kadar?
Ruhsatsız silah bulundurma ve taşıma Türk Ceza Hukukuna göre suç teşkil etmektedir. 6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu uyarınca ruhsatsız silah taşımanın cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve otuz günden yüz güne kadar adli para cezası olarak uygulanmaktadır. Bu suçlardan yargılanan sanığa hem hapis cezası hem de adli para cezası verilir.
Herkesin en çok merak ettiği konuların başında ise bulundurma ruhsatlı silah yakalatmanın cezasının ne olduğu geliyor. Bulundurma ruhsatlı silah yakalatma cezası da bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile ve buna ek olarak 30 gün ila 100 günlük para cezası ile cezalandırılmaktadır. 6136 Sayılı Kanuna göre, yasak kabul edilen ateşli silahlar ve mermilerinin satın alınması, taşınması ve bulundurulması suçları belirlenmiştir. Bu suçların yaptırımları da aynı kanunda belirtilmiş. Bulundurma ruhsatlı silah yakalatma cezası konusunda silahla ilgili bazı nitelikler de cezayı belirleyen unsurlar arasında. Silahın ateşe hazır bir halde olup olmadığı, kullanılıp kullanılmadığı da önemli bir kriter. Eğer silahın üzerinde mekanizması yoksa bu durum Yargıtay kararlarında işlevsel bir eksiklik kabul edilir ve bu kanunla ilgili maddeler suç sayılamaz. Silah ile ilgili bulundurma cezasının uygulanabilmesi için, silahın ve mermilerinin birlikte taşınıyor olması gerekmektedir. Bu yüzden bulundurma ruhsatlı silah yakalatma cezası verilebilmesi için silah ve mermilerin bir yerde taşınıyor olması gerekir. Örneğin çantada, arabada veya kişinin üzerinde bulundurma ruhsatı dışında bir yerde silah ve mermilerinin birlikte taşınıyor olması gerekmektedir. Bulundurma ruhsatlı bir silah başka bir adreste yakalanırsa, 6136 Sayılı Kanuna muhalefet edilmiş sayılır. Bu sebeple bu suça ruhsatsız silah bulundurma suçu olarak işlem yapılır. Öncelikle silahın bulundurma ruhsatı iptal edilir ve silaha ruhsatsız silah işlemi yapılır. Aynı zamanda silahın sahibi para cezasına çarptırılır.