Roboski Katliamı Ne Zaman Oldu?

Trajik sonuçları ile uzun yıllardır devam eden bir tartışma konusu, Roboski Katliamı ne zaman oldu? Perde arkasında neler var?

Türkiye-Irak sınırı, onlarca yıldır devam eden kaçak geçişlerin odak noktalarından biri oldu. Bu noktada PKK terör örgütü mensuplarının da Irak’ın kuzeyinden Türkiye’ye geçiş yapma çabalarının kesintisiz sürdüğü bir dönemde, gelen istihbarat ile birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından savaş uçakları ile Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyüne bomba atıldı. Ancak olayın hemen ardından anlaşıldı ki bombalar terör örgütü mensuplarına isabet etmemişti. Perde arkası aralandığında trajik detaylar ile karşı karşıya kalındı. Peki neler yaşandı, Roboski katliamı ne zaman oldu?

 ROBOSKİ KATLİAMI NE ZAMAN OLDU?

Roboski katliamı ne zaman oldu sorusunun yanıtından önce olayın gerçekleştiği bölge ve detaylar. Roboski, Türkiye-Irak sınırında, Şırnak ilinin güneyinde, Uludere ilçe sınırlarında yakınından Ortası Deresi’nin geçtiği az nüfuslu bir köy. Ortasu olarak da bilinen Roboski ile Irak sınırı arasındaki mesafe 2-3 km ve yürüme mesafesi söz konusu. Roboski katliamı ne zaman oldu sorusunun net bir yanıtı var. Olay, 28 Aralık 2011’de akşam saatlerinde yaşandı. Roboski köyü üzerinden Irak sınırına yürüyerek geçmek isteyen büyük bir grubun tespit edilmesi üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait uçaklar bölgeye havalanarak resmi açıklama göre 21:37-22:24 saatleri arasında dört adet bomba bıraktı. Daha sonra Roboski Katliamı şeklinde anılan olay sonucu 34 sivil hayatını kaybetti. 34 kişiden 28’inin Encü ailesine mensup olduğu ortaya çıkarken ölenlerin 17’sinin çocuk olduğu kaydedildi. Sonradan anlaşıldı ki 34 kişi, Irak’a kaçak geçiş yapmak istemekteydi, ancak terör örgütü mensubu olarak değerlendirildiler.

YETKİLİLER NE DEDİ?

Olayın sonrasında TSK tarafından yayımlanan açıklama şöyleydi: “Bölgenin teröristler tarafından sıkça kullanılan bir yer olması ve geceleyin hududumuza doğru bir hareketin tespit edilmesi üzerine hava kuvvetleri uçakları ile ateş altına alınması gerektiği değerlendirilmiş ve saat 21:37-22:24 arasında hedef ateş altına alınmıştır.”

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, “…34 vatandaşımız ebediyete intikal etti. Üzüntümüz büyük” dedi. Başbakanlık tarafından olayın ardından kişi başına 123 bin TL ödeneceği açıklanırken ailelerin ilk yıllarda parayı kabul etmediği, ancak halihazırda parayı almayan çok az aile kaldığı belirtildi.

Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan ilk açıklamada Irak’tan Türkiye’ye doğru bir grubun hareket halinde olduğunun, İnsansız Hava Aracı görüntüleri ile tespit edildiği ve bu bölgenin PKK’lılar tarafından geçiş için sıkça kullanılan bir alan olduğu vurgulandı.

Olayın ardından TBMM araştırma komisyonu kurarken ölenlerin yakınları Savcılık tarafından soruşturmaya yer yoktur kararı sonrası Anayasa Mahkemesi’ne ve ardından da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurularda bulundu, ancak sonuç alınmadı. AİHM, iç hukuk yolları tüketilmediği için dosyayı kabul etmedi.

Bakmadan Geçme