• Haberler
  • Genel
  • “Rize’ye vali olacaktım dönemin idarecisi bizi çağdaş bulmadı”

“Rize’ye vali olacaktım dönemin idarecisi bizi çağdaş bulmadı”

Yılın idareci ödülüne layık görüldüğünde Başbakan R. Tayyip Erdoğan tarafından Rize Valiliği görevine uygun görüldüğünü belirten Vali İrfan Balkanlıoğlu “Sayın Başbakanımız bizi o zaman kayda almış ki önce memleketi Rize’ye vermek istedi. Dönemin idarecisi bizi yeterince çağdaş bulmadığından kararnamemizi imzalamadılar gidemedik.” dedi. Vali Balkanlıoğlu 'Sizin gibi düşünmeyen insanları döverek sağlamak mümkün değildir. İzah ederek ve [&hellip]

"Rize'ye vali olacaktım dönemin idarecisi bizi çağdaş bulmadı"

Yılın idareci ödülüne layık görüldüğünde Başbakan R. Tayyip Erdoğan tarafından Rize Valiliği görevine uygun görüldüğünü belirten Vali İrfan Balkanlıoğlu; “Sayın Başbakanımız bizi o zaman kayda almış ki önce memleketi Rize’ye vermek istedi. Dönemin idarecisi bizi yeterince çağdaş bulmadığından kararnamemizi imzalamadılar gidemedik.” dedi. Vali Balkanlıoğlu “Sizin gibi düşünmeyen insanları döverek sağlamak mümkün değildir. İzah ederek ve ikna ile gelecekte belki büyük hizmetler yapabilirsiniz.” dedi

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Ali Çetikaya Kampusu’nda bulunan Afyon Meslek Yüksekokulu öğrencileri ile söyleşti. Balkanlıoğlu söyleşi sonrası öğrencilerin sorularını cevaplandırdı. Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun konuştuğu esnada ve soruları cevaplandırırken ki samimi yaklaşımı dikkat çekti.
MYO’da hocalık da yaptı
Afyon Meslek Yüksekokulu’nda Muhasebe ve Vergi Uygulamaları programı yönlendirilmiş çalışma ikinci dersi kapsamında Vali İrfan Balkanlıoğlu ile söyleşi programı düzenlendi. Özgeçmişi hakkında bilgi verildikten sonra söz Vali İrfan Balkanlıoğlu’na bırakıldı. Vali Balkanlıoğlu, üniversite öğrencileri ile görüşmek için yapılan daveti tereddütsüz kabul ettiğini aktardı. Sındırgı Kaymakamlık görevi sırasında hukuk fakültesi mezunu olduğundan MYO’da hukuk derslerine girdiğini belirten Vali İrfan Balkanlıoğlu, bir yıl boyunca ders verdiğini belirtti. Meslek Yüksek Okullarının kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu ara elemanları temin eden iyi okullar olduğunu kaydeden Balkanlıoğlu; “MYO’larına çok ihtiyaç var. Ben biliyorum ki okullarınız iki yıllık olmakla beraber 4 yılık bir programın sıkıştırılmış olarak verilmesidir. Dört yıllık fakülte mezunundan teorik anlamda hiçbir eksikliğiniz aslında yok. Ancak fiilen iki yıl okula devam ettiğiniz böyle anılıyor.” dedi.
“Elit kesimden değilim”
MYO öğrencileri arasında dersleri iyi olan öğrencilerin dikey geçiş hakkını kullanarak dört yıllık fakülte mezunu olan ve içlerinde Kaymakam olabilen kişilerin çıktığını söyleyen Vali İrfan Balkanlıoğlu, Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde çalıştığını kaydetti. Afyonkarahisar Valilik görevine Bingöl Valiliği’nden geldiğini anlatan Balkanlıoğlu; “Yetiştiğimiz koşullar ve okuma standartları açısından toplumun elit kesiminden, aristokrat ailesinden gelmiyorum. Babam köyde ilkokul öğretmeniydi. Biz çok küçükken rahmetli olmuştu. O zaman 2 yaşında kardeşim vardı beş kardeşdik. Ben ilköğretim 5. sınıfı bitirmiştim. Köy ilkokulunda okurken ilçede öğrenimimi tamamladım. Liseyi Çorum’da okudum. Çorum’da okuduğum lisede pansiyonumuz 60 kişilikti. Mezun olduğumuz sene hukuk fakültesine girmiştim. Önümüzde bizi okumaya zorlayan bir otorite yoktu. Tamamen kendi kendimizle baş başaydık. Derslerime dikkat eder dersi dertse öğrenmeye çalışırdım. Her girdiğim sınavı da Allah’ın izniyle kazanmıştım.” diye konuştu.
Donanım kabiliyet tecrübe şart
Kaymakamlık ve idarecilik dönemleri sırasında bir çok kişinin işe girmesine açtıkları sınavlarla vesile olduğundan söz eden Vali İrfan Balkanlıoğlu, geçmişte KPSS olmadığını, ihtiyaç halinde idareye verilen yetki ile sınav açılıp personel alındığını ifade etti. Donanımı iyi olan, kendi meramını iyi izah edebilen, cesaretli insanların özel sektörde ve kamuda iş bulma şanslarının daha fazla olduğu gözlemini bildiren Balkanlıoğlu; “Bazen şuna da şahit oluyoruz. Çocuk iyi bir üniversite mezunu olsa da, medeni cesaret sahibi, ayaklarının üzerinde durma yetisi olmadan mezun oluyor. Böylesi çocukların aileleri gelip iş talebinde bulunuyorlardı. Zaman gösterdi ki kimse kimseye acıdığı için iş vermiyor. İnsanlar acıdığında sadece yardım yaparlar. O anlık ihtiyacı giderip, sadaka gibi şeyler veriliyor. İşe alımda donanım ve kabiliyet bekleniyor. Okuduğunuz süre zarfında çok kaliteli bir eğitim alabilmişseniz, dersleriniz fevkalade iyi ise teoride kalmayıp biraz da staj yapıp, mesleğinizde tecrübe sahibi olarak gelirseniz her zaman şansınız yüksek olur.” şeklinde konuştu.
Kişi iyi donanımlı, yararlı olmalı
Kendisinin vali ya da kaymakamlık görevine atandığında sadece atandığı görev koltuğunun boş olduğuna dikkat çeken Vali İrfan Balkanlıoğlu, diğer görevlere atamanın yapıldığını belirtti. Mevcut atanmış kadro ile başarılı olmak zorunda olduğuna değinen Balkanlıoğlu, dürüst, çalışkan, namuslu çalışanların rahatsız edilmeyeceğini ifade etti. İşe girerken kimi insanların bazen yardımcı olduklarını ancak işe girdikten sonra orada tutunmanın kişiye kaldığını vurgulayan Vali Balkanlıoğlu; “İşe girdikten sonra yükselmek kişinin başarı ve becerisiyle olmalıdır. Her zaman size yardımcı olan insanların sırtına binemezsiniz. Tembellik, işe geç gelme, sorunlu personel olma durumlarında işe girişe vesile olan insanları tekrar arayıp ‘Müdür şucu bucu, Vali şu görüşten’ gibi ifadeler kullanılır. Bazen derste iken de durum böyledir. İyi notları öğrenci alır kötü notları hocalar verir anlayışı hakimdir. Talebeliğimden de hatırlıyorum. Eğer kişi iyi ise mesleki donanıma sahipse, çalıştığı kuruma yararlıysa yükselen bir trendle yukarıya doğru ilerler.” ifadelerini kullandı.
“Köy tarihinde ilk vali ziyaretini yaptım”
Çalıştığı her yerde sürekli vatandaşla diyalog halinde bir tavır sergilediğini dile getiren Vali İrfan Balkanlıoğlu, doğudan batıya kadar her yerden hala pek çok dost ve arkadaşının kendisini aradığını söyledi. Halkla bütünleşmeye gayret ettiğini ifade eden Vali Balkanlıoğlu; “Modern kamu yönetiminde de trend yavaş yavaş halkla bütünleşmeye doğru gidiyor. AB normlarının benimsenmesi, şeffaflaşma, sivil toplum örgütleri, vatandaşlarla diyalog yolunun açılmasını bizden istiyor. Hükümetin almış olduğu tedbirler, kararlar, emirler bu yönde. Basına yansır, Başbakan biz valileri topladığında ‘Biz yerinde oturan vali istemiyoruz.’ der. Bingöl Valisi iken gitmediğim köy kalmadı. En ücra köylere kadar gittim. Birçok yerde vatandaşlar köy tarihinde köylerine ilk defa bir valinin geldiğini söylediler. Yılın idarecisi seçilmemi sağlayan şeyde de Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde Kaymakamken özürlüler rehabilitasyon merkezi binası yaptırmamdı. Diğer yörelerde de benzeri çalışmalarımız oldu. Bu merkez bir nevi özürlüler huzurevi gibi oldu. Şu anda 70 civarında özürlü orada halen rehabilite ediliyor. Bizzat kendi ellerimle diktiğim ağaçlarında büyüdüklerini gördüm.” ifadelerini kullandı.
“Torpille makama gelmedim”
Vali İrfan Balkanlıoğlu, insanları kalkındıran çok sayıda çalışma yaptıklarını, fakirler için 40 adet konutu 10’ar bin TL’ye mal ederek yaptırdığını ifade etti. Esmer vatandaş olarak tanımlanan Romenler’in insanca barınabilecekleri konutlar yaptırdığını, o kişilerden çok dua aldığını anlatan Balkanlıloğu şöyle konuştu: “Bunlar herhalde büyüklerimin gözünden kaçmamış olacak ki üç kategoride üç arkadaşımızla yılın idarecisi seçildik. İkimiz vali olduk. Bizi Bakanlar Kurulu’ndan çağırdılar. Cumhuriyet tarihinde ilk defa Başbakan dahil Bakanlar Kurulu’nun hemen hemen tamamı çalışamalarımızı izledi. Çalışmalarımız profesyonel bir ekip çalışmalarımızı kayda alındı. Bir iki soru sordular cevaplandırdık. Demekki Sayın Başbakanımız bizi o zaman kayda almış ki önce Rize’ye vermek istedi. Dönemin idarecisi bizi yeterince çağdaş bulmadığından kararnamemizi imzalamadılar gidemedik. Sonradan yönetim değişince vali olduk. Bingöl’e vali olarak verdiler oradan da buraya geldik. Demek ki hiçbir çalışma zayi olmuyor. Siyasi bir torpil ya da birilerinin yakını olarak ben bu makamlara gelmedim. Bizim kısaca hayat hikayemiz bu.”
“Kamu yönetimi küçülecek”
Kamu yönetiminde gelecek 10 yıldaki beklentileri sorulan Vali Balkanlıoğlu bu soruyu: “Kamu denilince önceden kamu ve yönettiği kesim ayrımı vardı. Halen daha valiler ve müdürlerin halkın seviyesine inmesi gerektiği şeklinde söylenen yanlış bir söz var. Sanki biz yukarıda halkta aşağıda, onların seviyesine inmeliyiz gibi. Sanki valilik ya da başkaca makamlar halka değilde o personele hizmet için ihdas edilmiş gibi bir algılama vardı. Eskiden böyle bir anlayış vardı. Memurlar vatandaşı azarlar, aşağılama hakkını görürlerdi. Bu anlayış büyük oranda değişti. Finansı vatandaş vergisi ile sağlanan o makamlar halka hizmet edilmesi için vardır. Eğer bir kamu kuruluşu faydasızsa kaldırılacak. Avrupa’da bırakın valiyi bir bakanı elinde market arabasıyla alışveriş yaparken görmek mümkün. Koruma ordusu önünde arkasında bir sürü insanların ona hizmet eder yapıdan uzaklaşmışlar. Bizde de yavaş yavaş sistemimizi revize ettikçe, kapalı kapıları açtıkça, şeffaflaştıkça ona doğru gidiyoruz. Kamu yönetimi bence böyle olacak. Biraz daha küçülecek gibi görünüyor.” sözleriyle cevaplandırdı.
Size yumurta atılsa ne yaparsınız?
AKÜ Afyon Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin sorularını cevaplandıran Vali İrfan Balkanlıoğlu, bir öğrencinin “Size yumurta atılsa ne hissedersiniz?” sorusunu; “Sana yumurta atıldığında ne hissedersen biz de onu hissederiz. Sonuçta biz de insanız.” sözleri alkışlandı. Sorunların medenice konuşulması gerektiğini, slogancı bir gençliğin hiç kimseye yarar sağlamayacağını belirten Vali Balkanlıoğlu; “Ben herhangi birinizi göz altına aldırıp karakolda işkence yaptırsam, ‘Valiyi sev lan’ falan desem valiyi sever misiniz? Dolayısıyla ikna etmek lazım. Memleketin kurtuluşu ve geleceği açısından faydalı gördüğünüz görüşleriniz de olabilir. Bunu benimsetmenin yolu sizin gibi düşünmeyen insanları döverek sağlamak mümkün değildir. İzah ederek ve ikna ile gelecekte belki büyük hizmetler yapabilirsiniz.” dedi.
Zamanla valilerde seçilecek
Valilerin seçimle göreve gelmesi hakkındaki düşünceleri sorulan Vali İrfan Balkanlıoğlu, aklın tek yolu olduğunu zaman içerisinde bunun gerçekleşeceğine inandığını açıkladı. Balkanlıoğlu şunları söyledi: “SSCB yıkılmadan bir zamanlar komünist olan ülkelerde sistem yıkıldı sözde demokrasi kuruldu. Azerbaycan seyahatimde Valilik, belediye var mı diye sordum. İkisinin de olduğu, tayinle göreve getirildiği söylendi. Belediye Başkanı ve muhtarı dahi bu tür ülkelerde seçimle gelmiyor. Biz Bakanlar Kurulu kararıyla geliyoruz. İdare yöntemimizi biz Fransa’dan almışız. İl sistemi onlarda da var. İnşallah ilerleyen dönemlerde sadece valiler değil, ben ABD’de gördüm, emniyet müdürleri, hakimlerin bir bölümü dahi seçimle iş başına geliyor. İnşallah bu aşamaya geleceğiz. Öğrencilerin devlet yurtlarında yemek ve ısınma problemlerini dinleyen Vali Balkanlıoğlu, konu ile bizzat ilgileneceğini, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın tüm valilere devlet yurtları konusunda hassasiyet göstermeleri telkininde bulunduğunu ifade etti. Programın ardından Vali Balkanlıoğlu, öğrencilerle birlikte öğle yemeği yedi ve atölyeleri gezdi. Söyleşi programına öğrencilerin yanı sıra; AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Conkar, Meslek Yüksek Okul Müdürü Doç. Dr. Ahmet Yaramış hazır bulundular. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme