Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

REVÂTİB SÜNNETLER

Belirli bir vakte ve farz namazlara bağlı olarak kılınan nafile namazlara revâtib sünnetler denir. Bunlar belli bir düzen ve tertip içinde, beş vakit farz namazlarla birlikte kılındığı için bu şekilde adlandırılmıştır. Bunların bazılarına sünnet-i müekkede (kuvvetli sünnet) bazılarına gayr-i müekked sünnet denir. Hanefî ler sünnet-i müekkede olan nafile namazları kısaca “sünnet” diye, gayr-i müekked olanları ise “müstehap” veya “mendup” diye adlandırılmışlardır. Ramazan ayında yatsı namazından sonra kılman teravih namazı da, sünnet-i müekkede türündendir ve ramazan ayına mahsus olmak üzere teravihten sonra düzenli olarak kılındığı için aynı zamanda revâtib kapsamında yer alır.
a) Vakit Namazlarıyla Birlikte Düzenli Olarak Kılınan Sünnetler (Farzlara Tâbi Olan Nafile Namazlar)
Farzlara tâbi nafile namazlar; sabah namazının farzından önce iki; öğle namazının farzından önce dört, farzından sonra iki; ikindi namazının farzından önce dört; akşamın farzından sonra iki; yatsının farzından önce dört, farzdan sonra iki olmak üzere toplam 20 rek’attır. Cuma namazının farzından önce ve sonra kılınan nafile namazlar da farzlara tâbi nafile kapsamında yer alır.
Müekked Sünnetler
Sabah, öğle, akşam ve cuma namazının sünnetleri ile yatsının son sünneti müekked (kuvvetli) sünnettir. Hz. Peygamberimiz bunları daima kılmış, ender olarak terk etmiştir.
Bu sünnetler müekket sünnetlerdir. Bu sünnetler müekket yâni kuvvetli sünnetler olup bir selam ile kılınır. Yirmi rekât olarak kıldığımız Teravih namazı da müekket sünnettir. Fakat bu namaz iki rekâtta selam verildiği gibi dört rekâtta selam verilerek te kılınabilir. İki rekâtta selam verilerek kılınırsa sabah namazının sünneti gibi, dört rekâtta bir selam verilerek kılınırsa ikindi ve yatsı namazını dört rekâtlık sünneti gibi kılınır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti