• Haberler
  • Gündem
  • Restorasyon çalışmaları 'oldu' – Kocatepe Gazetesi

Restorasyon çalışmaları 'oldu' – Kocatepe Gazetesi

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Vakfı İl Temsilcisi Eyüp Güngör, kontrolörü olduğu Taşhan, Yoncaaltı Camii ve İmaret Hamamı restorasyon çalışmalarını değerlendirdi.Afyonkarahisar'ın korunması tescilli kültürel varlıklarından Taşhan, Yoncaaltı Camii ve İmaret Hamamı restorasyon çalışmaları tamamlandı. Bu üç çalışmanın kontrolörü Eyüp Güngör, restorasyon sürecini anlattı.'BİZ İŞLEMLERİ TAMAMLADIK'Afyonkarahisar'da kontrolörlüğünü yaptığı üç yapının İmaret Hamamı, [&hellip]

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Vakfı İl Temsilcisi Eyüp Güngör, kontrolörü olduğu Taşhan, Yoncaaltı Camii ve İmaret Hamamı restorasyon çalışmalarını değerlendirdi.
Afyonkarahisar’ın korunması tescilli kültürel varlıklarından Taşhan, Yoncaaltı Camii ve İmaret Hamamı restorasyon çalışmaları tamamlandı. Bu üç çalışmanın kontrolörü Eyüp Güngör, restorasyon sürecini anlattı.
“BİZ İŞLEMLERİ TAMAMLADIK”
Afyonkarahisar’da kontrolörlüğünü yaptığı üç yapının İmaret Hamamı, Yoncaaltı Camii ve Taşhan olduğunu belirten Güngör, “Taşhan ile Yoncaltı Camii bitti. İmaret Hamamı hizmete açıldı. Müstecir tarafından işletiliyor. Fakat Yoncaltı Camii ile Taşhan’ın bizim tarafından işlemleri tamamlanmış olup sadece geçici kabulü yapılmamıştır. Geçici kabulü yapıldıktan sonra oralarda Allah’ın izniyle işletmeye açılacaktır” dedi.
TAŞHAN ESNAF
BİRLİKTELİĞİNİN ÜRÜNÜ
Taşhan’ın geçici kabulünün Kütahya’da bulunan Vakıflar Bölge Müdürlüğüne devir edileceğini belirten Eyüp Güngör, “Zannederim Taşhan’ın geçici kabulü bir ay içinde gerçekleşir. Çünkü yakın zamanda kiraya verilecek. Taşhan’ın restorasyonu konusunu ilk günden beri çok önemsiyorum. Çünkü orası 1700’lü yıllarda kooperatif şeklinde zamanın valisi tarafından esnafın toplayıp oranın inşa edilmesiyle, ortaya çıkmış bir çalışmadır. Çok enteresandır Taşhan’da her dükkânın ayrı bir tapusu vardı. Çok vereseli idi. Her dükkân başka bir şahsa aitti. Toparlamak zor oldu. Sağ olsun Vakıflar Genel Müdürlüğü önce tapuları topladı. Genel müdürlük tapuların tamamını satın aldıktan sonra proje ve restorasyon işlerine girişildi. İyi bir müteahhitte işi becerdi. Bana göre çok uygun bir konumda” diye konuştu.
KORUMACILIK DÜNÜ BUGÜNÜN ŞARTLARINDA YAŞATIR
Eyüp Güngör, Taşhan’ın kullanım esasının Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile kiralayıcı arasında yapılacak ihale sonucu yapılacak kiralama sırasında netleşeceğini söyledi. Bu tür yapılarda insanın restorasyon çalışmalarında bir takım düşünce ve hayallerin de gündeme geldiğini belirten Güngör, “Taşhan çalışmasında önemli olan pozisyon olarak o günün esnafının bugünkü versiyonlarının yerine getirilmesi isteğidir. Korumacı anlayışla eskinin bu dönem şartlarında yaşatılması amaçlandı. Korumacılık ruhunun bugünün şartlarında yaşatılması demektir.” şeklinde konuştu.
RESTORE EDİLEN YAPI ASLINA UYGUN KULLANILMALI
“Eğer bir binayı restore edip onu korumuyor, onu kullanmıyorsanız bana göre restorasyonun hiçbir anlamı yok” diyen Güngör şöyle konuştu: “Kazandırılıp korunan yapının ruhaniyetine uygun kullanımı esastır. Maalesef bu durum bizde pek mümkün olmuyor. Çünkü yapı kiralayıcısı kendi amaçlarına göre kullanmak zorunda kalıyor. Veya o yapıyı tutması gereken, beklenen, istenilen sanat grubu yapıyı kiralamadığından istenilen kullanım olmuyor. İşin içine ticaret girdiğinde her şey bir noktada değişiyor. Mutlaka insanlar ticari düşünmek zorunda. Çünkü restorasyonu yapılan boş yapı bana göre en kötü yapıdır. Onu bir şekilde değerlendirmek hayatın olağan akışına katmak gerekir. Bunu yaparken de eskiye saygılı eskinin yaşama şartlarını bizlere hatırlatan bir mekân anlayışının orada yaşanması gerekir diye düşünüyorum. Sanat gruplarının belirli bir yere toplanması. Ama biz daha onu sağlayamadık. Arasta olarak tabir ettiğimiz belli meslek ve sanat grupları eski doku da nostaljik şekilde yaşatılmasıdır. Bu durum daha turizme yöneliktir”
“CAMİİYE UYGUN PARK DÜZENLENMELİ”
Yoncaaltı Caminin de teslim ettiği restorasyon çalışmalarından biri olduğunu belirten Güngör şunları söyledi: “Bu çalışmamızda alüminyum doğramalar çok şikayet ediliyor. Projesinde öyle olduğu için yapıldı. Aslında eskisinde ki mevcut açıklık fazla genişti. Bu durum eski resimlerde de görülür. Açıklık fazla olduğundan doğramaları proje müellifi alüminyum olarak düşünmüş. Kuruldan da o şekilde geçmiş. Biz de şantiye şefi olarak aynısın uygulamak zorunda kaldık. İçimize sinmese de yapmak zorunda kaldık. Caminin bulunduğu alan vakfa aittir. Diğer kısımlar ise Belediye aittir. Belediyemiz caminin ruhuna uygun bir park düzenlemesi yaparak orayı insanımızın kullanımına sunmasının çok yararlı olacağı düşüncesindeyim.”
“BİZE GÖRE UYGUN ÇALIŞMALARDI”
İmaret Hamamı restorasyonun da bitirilip Bayan ve Bay şeklinde iki ayrı kısımda kullanıma açıldığını söyleyen Güngör sözlerine şöyle devam etti: “İmaret Hamamı yap-işlet-devret karşılığında kiraya verildi. Gerek Taşhan gerek Yoncaaltı Camii restorasyon çalışmaları bize göre uygun çalışmalardı. İçime sindiğimi gerçek anlamda söyleyebilirim. Taşhan’da çok uygun restorasyon yapılmıştır. Sıva altından çıkan bazı şeyler muhafaza edilmiştir. Bu konuda vakıfların ve müteahhidin çabaları takdire şayandır” >> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Bakmadan Geçme