Rektör Okumuş: 'Organ ve doku nakline başlıyoruz'

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş Gün FM'de Gazeteci İsmail Akar'ın konuğu oldu. Rektör Okumuş AFSÜ'de bir hafta-on günlük süre içinde ilk kornea naklini yapacaklarını söyledi.

Gün FM’de Gazeteci İsmail Akar’ın konuğu olan Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Hastanesinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. 2023-2024 eğitim-öğretim yıldönümü için üniversitede 2186 kontenjan açıldığını belirten Okumuş, “Bu kontenjanın tamamına başvuru oldu. Yüzde 95’in üzerinde öğrenci kayıt yaptırdı. Kalan yüzde 5’lik kesim ek kontenjanla tamamlanacak. Bu ilimiz için güzel haber. Gelen öğrencilerle 7500’e yakın bir sayıda öğrencimiz var. Bu sene yatay geçişle 442 öğrenci başvurdu. Yatay geçişte çok fazla artış var. Bu öğrenciler bizden üst sıradaki üniversitelerde öğrenim görüyor. Her sene 40-50 öğrenci başvururdu. Bu durum üniversitemizin tercih edilirliğini gösteriyor. Şu anda öğretim üyesi sıkıntımız yok. Hem Fakülte hem de Meslek Yüksek Okullarımızda herhangi bir Hoca açığımız yok.” diye konuştu.

Haber

“100 YATAKLI FİZİK TEDAVİ HASTANESİNİN TEMELİNİ ATMAYI PLANLIYORUZ”

Fiziki ve teknik şartlar açısından AFSÜ’nün iyi bir seviyede olduğunu ifade den Okumuş, “Üniversitemizin sağlık temalı üniversite olması nedeniyle vatandaşa eğitim-öğretim sunmamızın yanı sıra bir de sağlık sunumumuz var. Eskiden hastanemizin fiziki şartlarıyla ilgili şikayetler varken şu anda yer ve yatak bulamıyoruz şikayetleri söz konusu. 4-5 aydan beri ciddi doluluk var. Biz vatandaşlarımızın sağlıkla ilgili il dışına gitmemelerini hedeflemiştik. Bunu büyük oranda başardık. Uşak, Kütahya, Sivrihisar, Akşehir ve Denizli gibi çevre il ve ilçelerden hastanemizi tercih ediyorlar. Yine Diş Hekimliği Fakültemize çok talep var. Hoca sayısını arttırmamıza rağmen vatandaşlarımız randevu almada sıkıntı yaşıyorlar. Çünkü talep çok fazla. Yine ülkemizin dört bir yanında Fizik Tedavi alanındaki hastaların birçoğu hastanemize gelerek tedavi oluyorlar. Termal Fizik Tedavi Hastanesi başka yerde yok. Tüm hastaların yanına birer Fizyoterapist veriyoruz. Başvuru çok fazla. Bu bölüme de randevu almak zor. Yakın bir zamanda bu yıl bitmeden 100 yataklı Fizik Tedavi Hastanesinin temelini atmayı planlıyoruz” dedi.

“BİR HAFTA-ON GÜNLÜK SÜRE İÇİNDE İLK KORNEA NAKLİMİZİ YAPACAĞIZ”

Organ ve doku nakillerini yapabilmek için çalışmaların sürdüğünü söyleyen Okumuş, “Kornea nakli için Sağlık bakanlığından ruhsatımızı aldık. Bir hafta-on günlük süre içinde ilk kornea naklimizi yapacağız. Bir ekibimiz de böbrek ve karaciğer nakli için eğitimde. İnşallah bunu da yakın zamanda başlatmak istiyoruz. Palyatif bakım merkezimiz beş yıldızlı otel konseptinde hizmet veriyor. Ülkenin en nezih merkezlerinden biri. Yine Diş hastanemizi de kampüs içerisine alarak diş hastanemizin temelini de önümüzdeki süreçte atmayı planlıyoruz. Böylece yoğun talepler karşılanmış olacak” diye konuştu.

“KAMPÜS İÇERİSİNE BİN CİVARINDA ÖĞRENCİYİ KAPSAYAN BİR YURT PLANLIYORUZ”

Öğrencilerin barınma ihtiyaçlarına değinen Okumuş, “Kampüs içerisine bin civarında öğrenciyi kapsayan bir yurt planlıyoruz. Öğrencilerimizin uzun saatler okulda bulunmaları gerektiği için bizim kampüs içerisinde bir yurda ihtiyacımız var. Bunu da gerçekleştirmek istiyoruz” diye konuştu.

“ÇOCUK ACİL SERVİSİ BİTMEK ÜZERE”

AFSÜ’de 5 yıldan bu yana Rektörlük görevini sürdürdüğünü söyleyen Okumuş, “Çocuk Hekimi olmam nedeniyle çocukların acil sağlık hizmetlerini alabilecekleri bir çocuk acil servisi bitmek üzere. Yıl sonuna kadar açılacak. Bu beni çok mutlu ediyor” dedi.
Yayının ardından Gün FM Yönetim Kurulu Başkanı Fadime Akar Rektör Okumuş’a teşekkür etti. Okumuş ise Gün FM’in başarılı yayınlarının devamını diledi.

Bakmadan Geçme