Reklam, günlük yaşamı şekillendirmeye başladı
Afyon Kocatepe Üniversitesi Afyon MYO Müdür Yardımcısı Öğr. Grv. Elif Cönk'ün yürütücülüğünü yaptığı Yeni Pazarlama Teknikleri dersi kapsamında gerçekleşen seminerlerde, Prof. Dr. Şuayıp Özdemir tarafından 'Reklam Ahlakı', Doç. Dr. Yusuf Karaca tarafından ise 'Geleceğin Meslekleri' ve 'Ağızdan Ağza Pazarlama' konuları ile ilgili öğrencilere bilgiler verildi.Reklam ahlakı hakkında konuşan Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, günlük yaşamı şekillendiren [&hellip]
Afyon Kocatepe Üniversitesi Afyon MYO Müdür Yardımcısı Öğr. Grv. Elif Cönk’ün yürütücülüğünü yaptığı Yeni Pazarlama Teknikleri dersi kapsamında gerçekleşen seminerlerde, Prof. Dr. Şuayıp Özdemir tarafından ‘Reklam Ahlakı’, Doç. Dr. Yusuf Karaca tarafından ise ‘Geleceğin Meslekleri’ ve ‘Ağızdan Ağza Pazarlama’ konuları ile ilgili öğrencilere bilgiler verildi.
Reklam ahlakı hakkında konuşan Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, günlük yaşamı şekillendiren en önemli faktörlerden birinin reklamlar olduğunu söyleyerek, Türkiye’de reklam ahlakı, sorunları ve çözüm önerileri hakkında bilgiler verdi. Reklamların içeriğinin, bir bedel ödendiği için önemli ölçüde reklam verenler tarafından oluşturulduğunu dile getiren Özdemir, şunları kaydetti:
“Reklam ahlakı; reklam ile ilgili paydaşların reklam hazırlama ve sunma sırasında uyması gereken ilkeler bütününü seçmesi ve ona uygun davranmasıdır. Reklam ahlakı; hazırlık aşamasında meşru yol ve yöntemler kullanmayı, sunma aşamasında ise tüketiciyi istismar etmemeyi içerir. Ahlaki yaklaşımlar genel olarak üç temel başlık altında toplanabilmektedir. Bunlar teolojik yaklaşım, deontolojik yaklaşım ve görecelik yaklaşımıdır.”
Geleceğin meslekleri hakkında öğrencileri bilgilendiren Doç. Dr. Yusuf Karaca ise, farklı iletişim yöntemleri ile yeni mesleklerin şekillendiğini dile getirdi. Ağızdan ağıza iletişimin pazarlama alanındaki önemini belirten Karaca şöyle konuştu:
“Ağızdan ağıza iletişim bir ürün hakkında hedef alıcılar ile komşu aile üyeleri, arkadaş, iş ortağı gibi gruplar arasında gerçekleşen bir kişisel iletişim türüdür. Bu tür kişisel iletişim kanalları geri bildirim imkânı olduğundan ve kişiye hitaben gerçekleştiğinden dolayı daha etkilidir. Ağızdan ağıza iletişimi insanlar arasında görünmeyen bir bilgi ağı gibi düşünmek mümkündür. Bu ağ sayesinde insanlar bir bedel ödeyerek satın aldıkları ürünler hakkında diğer insanları olumlu ya da olumsuz bir şekilde bilgilendirmektedirler. Bu açıdan ele aldığımızda artık işletmelerin kişilere değil müşterilerin oluşturduğu bir ağa satış yaptıklarının farkına varma zorunluluğu ortadadır.” (Kocatepe Haber Merkezi)