'Reformlar dert çözmekten uzak' – Kocatepe Gazetesi
Türk Sağlık-Sen Şube Başkanı M. Ali Çakal, 14 Mart Tıp Bayramında sağlık çalışanlarının hatırlanmak bir tarafa tam bir çözümsüzlük sarmalı içerisine düşmüş bulunduklarını söyledi. Çakal düzenlediği basın toplantısında sağlık alanındaki sorunlara değindi Türk Sağlık-Sen Şube Başkanı Mehmet Ali Çakal sendikada düzenlediği basın toplantısında Türkiye'de modern tıp eğitiminin başlangıcı sayılan 14 Mart 1827 tarihinden bugüne kadar [&hellip]
Türk Sağlık-Sen Şube Başkanı M. Ali Çakal, 14 Mart Tıp Bayramında sağlık çalışanlarının hatırlanmak bir tarafa tam bir çözümsüzlük sarmalı içerisine düşmüş bulunduklarını söyledi. Çakal düzenlediği basın toplantısında sağlık alanındaki sorunlara değindi
Türk Sağlık-Sen Şube Başkanı Mehmet Ali Çakal sendikada düzenlediği basın toplantısında Türkiye’de modern tıp eğitiminin başlangıcı sayılan 14 Mart 1827 tarihinden bugüne kadar Tıp Bayramı olarak bir bayram havasında kutlandığını, sağlık çalışanları tarafından özel bir gün olarak benimsendiğini kaydetti. Bugünü kendileri için özel kılanın hatırlanmak ve sorunlara çare bulunması olduğuna temas eden Şube Başkanı Çakal; “Ancak bu gün bizler bırakın hatırlanmayı tam bir çözümsüzlük sarmalı içerisine düşmüş bulunmaktayız. Hükümet göreve geldiği günden beri Sağlıkta Dönüşüm Programı adı altında bir çok reform programı gerçekleştirmeye çalışmaktadır.Ancak bu reformlar biz sağlık çalışanlarının ve vatandaşımızın dertlerini çözmekten çok uzak kalmıştır. Artık sağlık kuruluşuna başvuran her hastadan katkı payı alınmaktadır. Bu katkı payları sadece muayeneden değil yatan hastalardan ve yeşil kartlı muhtaç insanlarımızdan bile alınmaktadır”dedi.
Katkı payları arttırıldı
On sekiz yaş altı herkesin sağlık alımına kavuşturulduğunun insanlara anlatıldığına işaret eden Türk Sağlık-Sen Şube Başkanı Mehmet Ali Çakal; “Anne-babası sigortalı olmayan 18 yaş altı çocuklar için kısıtlamalar getirilmiştir Birçok ilaç ödeme kapsamından çıkarılarak. İlaçta devletin ödediği pay düşürülmüş, vatandaşın ödemedeki katkı payı arttırılmıştır. Hastanelerde ve sağlık ocaklarında muayene olmak artık katılım payı vermeden mümkün değildir.Özel hastaneler sınıflandırılmış, parası olanlar 1. sınıf hastanelerde tedavi olurken, fakir- fukara 5. sınıf hastanelerde bakılacak hale getirilmiştir. Koruyucu sağlık hizmetlerinin temel sağlık göstergelerine olumsuz etkileri ve açtığı yaralar önümüzdeki yıllarda daha iyi görülecektir. Keza aile hekimliğine geçilen illerde koruyucu sağlık hizmetleri göstergeleri düşüş göstermiştir”diye konuştu.
Çalışma barışı bozuldu
Türk Sağlık-Sen Şube Başkanı Mehmet Ali Çakal, AK Parti hükümetinin göreve geldiği günden beri Sağlıkta Dönüşüm Programı adı altında birçok reform programı gerçekleştirmeye çalıştığını belirtti. Çakal; “Ancak bu reformlar biz sağlık çalışanlarının ve vatandaşımızın dertlerini çözmekten çok uzak kalmıştır. Sağlık çalışanları aynı bakanlık içerisinde dünyanın benzeri olmayan bir biçimde 7 farklı istihdam modeli ile çalıştırılmaktadırlar.Göreve geldikleri günden bu güne kadar eşit işe eşit ücret ilkesini dilinden düşürmeyen sayın bakan, bu eşitsizliğe göz yummakla kalmamış aynı zamanda çalışma barışının bozulmasına seyirci kalmıştır” şeklinde konuştu. (Kocatepe)