Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

RECEP AYINDA NAMAZ KILMAK VE ORUÇ TUTMAK

Muharrem Günay 30 Mart 2017 Perşembe 12:42:58
 

Recep Ayı Namazı Recep ayı içinde otuz rekât namaz kılınır. Bu otuz rekâtın on rekâtı Recep ayının ilk on günü içinde kılınır. İkinci on rekâtı da ikinci on günü içinde kılınır. Üçüncü on rekâtı da üçüncü on günü içinde kılınır. Her rekâtta Fatiha okunduktan sonra üç kere ihlâs suresi okunur, ihlâsı okuduktan sonra da üç kere de Kâfirun suresi okunur. Bütün rekâtlar bu şekilde okunarak tamamlanır. Bu namazın kılınma zamanı nafile namazların kılınacağı vakitlerdir. Belli bir vakti yoktur
Selman-ı Farisi –radıyallahu anh- hazretleri şöyle anlatmıştır: Rasulullah –sallallahu aleyhi ve sellem- Recep ayının hilalini görünce, Selman-ı Farisi –radıyallahu anh-‘e hitaben buyurdular ki: “Ey Selman, erkek ve kadın müminlerden biri Recep’de otuz rekat namaz kılsa, her rekatında bir Fatiha  üç İhlas ve üç Kafirun surelerini okusa  Allah Teala onun günahlarını siler ve ona ayın tamamında oruç tutmuş gibi sevap verir. O kimse gelecek yıla kadar namazlarını (bırakmadan) kılanlardan olur. Her gün için Bedir şehitlerinden bir şehidin ameli miktarı ameli yükseltilir. Recep ayında tuttuğu bir gün oruç için bir senelik iki gün tuttuğu oruç için iki senelik günah  yedi gün tuttuğu oruç için cehennemin yedi kapısı o kişiye kapatılır sekiz gün tuttuğu oruç için Cennetin sekiz kapısı o kişiye açılır, onbeş gün tuttuğu oruç ise o kişiye sema ve gök arasında nurdan bir merdiven hasıl olur ecirleri oldukça yüksek olur. Eğer Recep ayının tamamını oruçlu geçirir ve bu namazı kılarsa, Allah onu Cehennemden kurtarır, Cennete nail eder ve orada Hakk’ın yakınında olur. Bunu bana Cebrail –aleyhisselam- bildirdi ve şöyle dedi:  “Ya Muhammed –sallallahu aleyhi ve sellem- ! Bu namaz sizinle müşrikler ve münafıklar arasında bir alamettir Çünkü münafıklar bu namazı kılmazlar.” (Bu namaz her iki rekâtta bir selam verilerek kılınır on rekât bitince duası okunur)
Selman –radıyallahu anh- der ki: “Ya Rasullallah! Bu namazı nasıl ve ne zaman kılmalıyım?’ -Ya Selman! Recebin başında on rekât kılarsın. Her rekâtta bir Fatiha, üç İhlâs ve üç Kafirun sürelerini okursun. Selam verdiğinde ellerini kaldırıp ; “La ilahe illallahu vahdehu laşerikelehLehülmülkü ve lehül hamdü yuhyi ve yümitü ve hüve hayyün la yemütü, biyedihil hayr ve hüve ala külli şey’in kadir.  Der ve ellerini yüzüne sürersin Ayın ortasında on rekat daha kılar ve onun da her rekatında bir Fatiha, üç İhlas ve üç Kafirun surelerini okursun. Selam verince iki elini semaya kaldırır ve: ‘La ilahe illallahu vahdehu laşerikelehLehülmülkü ve lehül hamdü yuhyi ve yümitü ve hüve hayyün la yemütü, biyedihil hayr ve hüve ala külli şey’in kadir İlahen vahiden ferden sameden vitren ve lem yettehız sahibeten vela veleda’ deyip ellerini yüzüne sürersin Ayın sonunda da, on rekat kılar, her rekatta bir Fatiha, üç İhlas ve üç Kafirun surelerini okur, selam verdiğinde ellerini kaldırıp: ‘La ilahe illallahu vahdehu laşerikelehLehülmülkü ve lehül hamdü yuhyi ve yümitü ve hüve hayyün la yemütü, biyedihil hayr ve hüve ala külli şey’in kadir Ve sallallahu ala seyyidina Muhammedin ve ala alihittahiriyne vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim’diye dua edersin Bu duanın sonunda dilediğini Allah –azze ve celle-‘den iste duan kabul edicektir. Allah Teala seninle Cehennem arasında yetmiş hendek hasıl eder, her hendeğin arası  yer ile gök arası mesafe kadardır. Cehennemden afv beratı yazılır Sırattan geçmene yol verilir. (Gunyetüttâlibin)
Recep ayı, Regaip kandilinden sonra ayrıca Miraç Kandili ile şereflendirilmiş bir aydır. Receb’in 27. gecesi Miraç, Şaban’ın 15. gecesi ise Beraat Kandilidir. Ramazanın 27. gecesini de “Bizzat Kur’an-ı Kerim’de “leyletü’l Kadri hayrün min elfi şehr” “O Kadir gecesi ki bin aydan daha hayırlıdır” denen günü Kadir Gecesi olarak kutlamaktayız.
Sevgili Peygamberimiz bir hadisi şeriflerinde:
“Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geri dönmez: Recebin ilk gecesi, Şabanın yarısında olan gece (Beraat Kandili ) Cuma gecesi, Ramazan ve Kurban bayramı geceleri” buyurmuşlardır.
Cenab-ı Allah, zaman zaman kendisini unutan, nefsinin esiri olan biz kullarına bazı fırsatlar vermiştir. “İnsan” sözcüğü ile “Nisyan- Unutmak” sözcüğü aynı kökten gelir. “Hafıza-ı beşer nisyan ile maluldur” diye boşuna denmemiştir. Unutmak dünya işleri ile ilgili olunca o kadar önemli değildir. Fakat kulluk ve kulluğun gerekleri ile ilgiliyse Allah korusun bizi felakete götürür. Bu aylar, unutkanlıktan, gafletten kurtuluş için birer fırsattır. Bu ayları unutmayıp, bu aylarda farklı olmaya ve diğer aylardan farklı bir şekilde yaşamaya gayret gösterelim. Recep ve Şaban’la temizlenip, Ramazanla inşallah kurtuluşa erelim.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER