• Haberler
  • Genel
  • 'Raylı sistem haricindeki sistemleri inceliyoruz'

'Raylı sistem haricindeki sistemleri inceliyoruz'

Afyonkarahisar'daki caddelerin raylı sistemi kaldırmayacağının öngörüldüğünü belirten Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, 'Raylı sistem haricindeki diğer sistemleri inceliyoruz. Elektrik enerjisinden faydalanılan kataner sistem üzerinde çalışıyoruz' dedi. Başkan Zeybek Afyonkarahisar genelinde Kovid-19 vakalarının artış gösterdiğini belirterek, vatandaşları tedbir kurallarına uymaya davet etti. Afyonkarahisar Belediyesi'nin 2020 yılı faaliyet raporu oy çokluğuyla kabul edildi. Meclis'in Millet İttifakı kanadını oluşturan [&hellip]

Afyonkarahisar’daki caddelerin raylı sistemi kaldırmayacağının öngörüldüğünü belirten Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, “Raylı sistem haricindeki diğer sistemleri inceliyoruz. Elektrik enerjisinden faydalanılan kataner sistem üzerinde çalışıyoruz” dedi. Başkan Zeybek Afyonkarahisar genelinde Kovid-19 vakalarının artış gösterdiğini belirterek, vatandaşları tedbir kurallarına uymaya davet etti. Afyonkarahisar Belediyesi’nin 2020 yılı faaliyet raporu oy çokluğuyla kabul edildi. Meclis’in Millet İttifakı kanadını oluşturan CHP ve İYİ Partili Belediye Meclis Üyeleri faaliyet raporu için ret oyu kullandı

Afyonkarahisar Belediye Meclisi Nisan ayı olağan toplantısı dün akşam Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in idaresinde Meclis Toplantı Salonunda yapıldı. Meclisin Mayıs ayı toplantısı 3 Mayıs Pazartesi günü akşam saat 17.30’da başlayacak.
AFYONKARAHİSAR’DA 130 OLAN
VAKA SAYISI 280’E FIRLADI
Toplantı Kovid-19 tedbirleri doğrultusunda gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, salgın haritasında sarı renkte olanAfyonkarahisar’ın bir anda turuncuya dönüştüğünü belirtti. Zeybek, “Salgın haritasında sarıdan turuncuya hatta neredeyse kırmızıya doğru ilerliyoruz. Vakalarda çok ciddi artışlar var. Bu nedenle meclis toplantımızı dikkatli gerçekleştireceğiz. Hemen her toplantıda ifade ettiğimiz gibi aslında hükümetimiz, devletimiz vatandaşımızdan çok fazla bir şey istemiyor. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymak yeterlidir. Hafta sonları neredeyse AVM önlerinde araç park edecek yer bulamaz hale geldik. Pozitif vakalardaki sayıda çok ciddi artışlar oldu. Afyon’daki vaka sayısı 130’larda iken bir anda 280’e fırladı. Böyle giderse tekrar yasakları getirirler mi? Ne olur bilemiyoruz ama bizler yine bu üç kurala uymaya gayret edelim. Belediye olarak bilboardlarda bunu sürekli ilan ediyoruz. Bu salgını atlatabilmek için bu kurallara uymamız gerekiyor. Allah’tan niyazımız yaklaşan mübarek Ramazan ayında ilimizin salgın haritasında mavi renge dönmesidir.” dedi.
TAŞPINAR MAHALLESİNDE TERK EDİLEN YAPI KAMULAŞTIRILACAK
Taşpınar Mahallesi 255 ada, 1 parsel numaralı taşınmazın kamulaştırılmasına ve kamulaştırma şart ve bedellerinin tespiti için Belediye Encümeni’ne yetki verilmesi teklifi oybirliği ile kabul edildi. Belediye Başkanı Mehmet Zeybek konu hakkında yaptığı açıklamada, bu mahallede sözkonusu yolda ciddi sıkıntı yaratan terk edilmiş bir yapının istimlâk edilerek yolun genişletileceğini kaydetti. Şükrü Tunçbilek tarafından Belediye’nin 2020 yılı iş ve işlemlerine ait Denetim Komisyonu Raporu hakkında meclis üyelerine bilgi verildi. Belediye’nin 2020 yılı faaliyet raporu görüşülerek Millet İttifakını oluşturan CHP ve İYİ Partili Üyelerin ret oyuna karşılık, oy çokluğuyla kabul edildi. Oylama öncesi yapılan görüşmede Belediye Başkanı Mehmet Zeybek toplantının yönetimini Belediye Başkan Vekili Murat Öner’e bıraktı.
YOLLARIMIZIN RAYLI SİSTEMİ KALDIRMAYACAĞI SÖYLENİYOR. DİĞER SİSTEMLERİ İNCELİYORUZ
Faaliyet raporu görüşmesinde Millet İttifakı’nın Meclis Üyeleri; Murat Çelikbaş, AlaaddinNakilcioğlu, Hasan Akyalçın tarafından Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’e projeleri, Belediye faaliyetleri hakkında sorular yöneltildi. Zeybek sorulan soruları tek tek cevaplandırdı. Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, işin başında Afyonkarahisar’ın birinci sorununun trafik olduğunu ifade ettiğini bildirdi. Zeybek, “Biz DDY ile yaptığımız istişare toplantılarda da almış olduğumuz kararlar neticesi raylı sistemi düşünmüştük. DDY Genel Müdür Yardımcıları ilimize geldi düşündüğümüz güzergâh üzerinde bir çalışma gerçekleştirdik. Bize ifade edilen caddelerimizin yeterli olmadığı, raylı sistemi kaldıramayacağı ve bu sistemin işletme maliyetinin çok yüksek olduğu yönündeydi. Büyükşehir Belediyesi’nin bile bu sistemi işletmekte zorlandığı örneğini verdiler. Buraya en uygun ulaşım sistemi içintrambüs denildi. Lastik tekerlekli vasıtalarla, bizde bunu Ankara Sincan OSB’de gerçekleştiren bir firma ile irtibata geçtik. Uygulama alanları olarak Malatya Belediyesi’ni söylediler. Malatya’ya gittik. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Genel Sekreterle görüştük. Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanıyla görüştük. Onlar da kataler sistemi değerlendiriyorlar. Elektrikli şarjlı otobüs imal eden firmanın pilot il olarak Antalya’yı seçtiğini öğrendik. Bizde Antalya öncesi pilot il olarak aracı Afyon’a göndermelerini sokaklarımızda denemek istediğimizi söyledik. Elektrikli otobüsü kullanan Elazığ Belediyesi’nin Belediye Başkan Yardımcısı ile bizim Belediye Başkan Yardımcımız görüştüler. Bu otobüsün de çok verimli olmadığını öğrendik. Malatya Belediyesi ile telefonda görüştük. Elektrik enerjisinden faydalanan demiryolu taşıtları yani kataner sistemle çalışan araçlar için birlikte pazarlık payını arttırabileceğimizi ifade ettiler. Arkadaşlarımız kataner sistem üzerinde çalışıyor.” diye konuştu.
ZABITA ÖZVERİYLE ÇALIŞIYOR
Afyonkarahisar Belediye Zabıtası’nın standart kadrodan çok daha az sayıda personelle işlerin yürütüldüğünü belirten Zeybek, “Zabıta arkadaşlarımız çok az sayıda çalışanla son derece özverili şekilde çalışıyor. Zabıtamız Afyon’un her yerine ulaşmaya gayret sarf ediyor. Bazı birimlerdeki arkadaşlarımızı zabıta birimine aktardım. İlave birkaç araçla şehrin çeşitli yerlerine Zabıta Karakolları ihdas etmeye başladık. İnşallah en kısa sürede bunu tamamlayarak halkımıza arkadaşlarımız en iyi hizmeti sunmaya devam edecekler.” şeklinde konuştu.
BU SENE ALT YAPIDA
DEVRİM HEDEFLENİYOR
Yürüttükleri alt yapı çalışmalarının geçmişteki Belediye Başkanlarının yaptığı çalışmalar gibi göze görünmediğini söyleyen Zeybek şunları kaydetti: “Alt yapı çalışmaları bir yatırım şeyi değil. Ama biz bunu hiç düşünmeden bu sene itibariyle planlamalarımız bitti. Geçtiğimiz günlerde Belediyemizin birim müdürleriyle kurum müdürleri birlikte bir toplantı gerçekleştirdik. Nerede alt yapı çalışmamız, hangi cadde asfalt çalışmamız, yer altı çalışmamız varsa arkadaşlarla istişare edildi. Asfalta girmeden önce her türlü yer altındaki çalışmaların bitirilmesini söyledim. Yollar asfaltlandıktan sonra kesinlikle kazı izni vermeyeceğimi belirttim. Arkadaşlarımızın yapacağı programa göre çalışılacak. İnşallah bu sene alt yapıda neredeyse bir devrim gerçekleştireceğiz.”
ŞEHİR MERKEZİNDE YAKLAŞIK 4 NOKTAYA EDS SİSTEMİ YERLEŞTİRİLECEK
Park ve Bahçeler Müdürlüğü çalışanlarının büyük bir gayretle çalıştıklarını aktaran Zeybek, “Büyük küçük demeden bulduğumuz her alan oyun gruplarının yerleşebileceği mini bir park oluşturuyoruz.” dedi. 2020 yılında neden az ödenek oluşturulup, az yatırım yapıldığı sorularını da cevaplandıran Zeybek, “İnşallah bu sene bunu ikiye katlamayı hedefliyoruz.”
İYİ Partili Meclis Üyesi Murat Çelikbaş’ın EDS ile ilgili sorusunu cevaplandıran Zeybek, “Emniyet Genel Müdürlüğü’nden izinler geldi. Emniyet Müdürlüğümüzün tespit ettiği noktalara yani üç ya da dört noktaya EDS yerleştirilecek. Zannederim bu ay içerisinde ihalesi yapılacak. Arkadaşlarımız herşeyi hazırladılar.” ifadelerine yer verdi.
TEKSTİL FABRİKASINDA
350 AFYONLU İŞ SAHİBİ
Mehmet Zeybek, Tekstil Fabrikası faaliyetine yönelik soru hakkında şunları söyledi: “Tekstil Fabrikası için bilindiği üzere atıl vaziyette olan Kapalı Pazar Yerimizin üst katlarını bir tekstil firmasına kiraladık. Kiralayan iş insanı Covid-19 salgını nedenli yurt dışı bağlantılarının düştüğünü ifade etti. Fabrika çalışmaya başladı, makineleri getirdiler. Zannederim şu anda sayısı 350’yi geçen hemşehrimiz orada iş sahibi oldu. Çalışmalar devam ediyor. Piyasalar rahatladığında işinsanı çalışan kişi sayısını 800 ile bine kadar çıkarmayı planlıyor. Yani bu konuda bir sıkıntımız yoktur.”
BELEDİYE’NİN 67 MİLYON LİRA NAKDİ VAR
İYİ Partili Meclis Üyesi Hasan Akyalçın’ın Belediye’nin mevcut para miktarı sorusuna, “Şu anda 67 milyon TL paramız var.” cevabını veren Zeybek ,”İnşallah bu sene ciddi ihalelerimiz var. Her ihtimale karşı düşük faizli kredi bulduğumuzda alabilmek için meclisimizden yetki istiyoruz. Yoksa Afyonkarahisar Belediyesi olarak 67 milyon TL nakit paramız vardır. Elhamdülillah hiçbir kamu kurumuna ve vatandaşa Belediye olarak borcumuz yoktur.” ifadelerini kullandı. Bir üst geçidin yapıldığını yeni bir üst geçit çalışmasına başlanılacağını belirten Zeybek, “Son üst geçit çalışmasının ihalesi yapıldı. Teslim süresi 4 ay olan işi alan firma zannederim işi 2,5 ayda yapıp teslim edeceğini ifade etti. Dünyada tek olan Engelsiz Gastronomi Merkezi Projemizin önceki gün ihalesini yaptık. Yer teslimi yapılacak. Dün itibariyle de Karayolları kavşağına da alt geçit çalışması için yapılan ihaleye 6 firma katıldı. İnşallah oraya bir alt geçit yaparak trafiği rahatlatmayı düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.
GARNİZON MİLLET BAHÇESİNİ
BELEDİYE KENDİSİ YAPACAK
Mehmet Zeybek, Cirit Kayalığı Millet Bahçesi Projesi için bakanlık ve TOKİ yetkilileri ile yapılan son görüşmede itirazlara yönelik incelemenin bittiğini ve arazinin 15 Nisan 2021 tarihi itibariyle müteahhite teslim edileceğini bildirdi. Zeybek sözlerine şöyle sürdürdü: “15 Nisan 2021 tarihi itibariyle inşallah müteahhit Cirit Kayalığı Millet Bahçesi işini yapacak. Garnizon Millet Bahçesi ile ilgili Milli Savunma Bakanlığı’ndan tahsis yazısını dün geldi. Bahsedilen yerdeki mekânların ihalesini aynı anda gerçekleştirerek aynı anda bizde Belediye olarak inşallah kendi ekiplerimizle Garnizon Millet Bahçesi’ni ihaleye çıkmadan kendimiz yapmayı düşünüyoruz. Çok önemli bir proje hazırlandı. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”
AFRAY HIZLI TRENLE ENTEGRE BİR PROJE
AFRAY ile ilgili olarak bakanlık nezdinde en son yapılan görüşmede 2021 yılı için 100 milyon liralık bir ödenek ayrılmasını talep ettiklerini aktaran Zeybek, “Sayın Bakan’ın söylediği hızlı tren hattının ihalesini yaptık. Bu projede bununla entegredir. İnşallah biz bunu da gerçekleştireceğiz.” dedi. Afyonkarahisar Belediyesi’nin ilan ve reklam gelirlerinin pandemi sürecinde düştüğünü açıklayan Zeybek, boş bilboardlarıpandemiyle mücadelede Belediye olarak hazırlayıp tasarladıkları reklamları girerek halkı bilinçlendirmeye çalıştıklarını söyledi. İlan reklam gelirlerinde düşüş olduğunu ancak bu düşüşün yüksek olmadığını ifade etti. Temizlik İşleri Müdürlüğü hizmetlerinde kullanılmak üzere araçlar alındığını aktaran Zeybek, “İki yılda araçların kendisini amorti edeceğini düşünürken araçlara gelen zamlar nedeniyle inşallah bu süre 1,5 yıla kadar düşecek. Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü olarak yeni döşenen içme suyu ana boru hattı toplam 19 bin 529 metredir. Kanalizasyon şebeke hattı 16 bin 693 metredir. Yağmur şebeke hattı toplam 10 bin 526 metredir. Yardım birimimiz 16 bin adet gıda paketi, 124 bin kilo kömür yardımı, 44 bin yüz gram sıcak yemek yardımı, bin 678 aileye meyve dağıtımı, 3 yüz adet kırtasiye yardımı, 500 adet tablet yardımı gerçekleştirdik. Pandemi nedeniyle işini kaybeden 276 esnafımıza da biner TL’lik cansuyu yardımı yaptık.”diye konuştu.
YÜNTAŞ A.Ş. EKMEK FABRİKASI YAPACAK
İmar planlarında katlı otopark alanında kalan merkez Burmalı Mahallesinin 366 ada, 72 parseldeki Bağ-Kur hizmet binasının yıkılması teklifi oybirliği ile kabul edildi. Cami yapılması için Selçuklu Mahallesinde 5226 ada 1 parseldeki taşınmaz cami ve müştemilat yapımı için DİB tahsisine karar verildi. Akçin Mahallesinde de aynı şekilde cami ve müştemilat yapımı için Diyanet İşleri Başkanlığına 25 yıllığına bedelsiz olarak 301 ada, 2 parseldeki taşınmazın tahsisine karar verildi. Beyazıt Mahallesinde mülkiyeti Belediye’ye ait gayrimenkul satışı için Encümen’e yetki verildi. Gümüşkent olarak bilinen yerde ikamet eden vatandaşların taleplerinin değerlendirildiği öğrenildi. Yüntaş A.Ş.’nin ekmek fabrikası yapması için Ertuğrul Gazi Mahallesinde 10 yıl süreli yer tahsisi yapıldı. Riskli yapı olarak tespit edilen Vakıf İşhanı’nın yıkılma teklifi kabul edildi. Zülali Camii yanında Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait taşınmaz restorasyon karşılığı Belediye’nin kiralamasına oybirliği ile karar verildi. 12-19 Haziran 2021 tarihlerinde Afyonkarahisar 20. Klasik Müzik Festivali ve 24-30 Haziran 2021 tarihlerinde 21. Caz Festivali organizasyonu için Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’e Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği arasında işbirliği protokolü için oybirliğiyle yetki verildi.
229 HOBİ BAHÇESİNİN KURASI
NİSAN AYI SONUNDA ÇEKİLECEK
Belediye’nin kamu ve özel bankalardan 25 milyon liralık kredi alabilmesi için Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’e yetki verildi. Zeybek, olası bir ihtiyaca karşı tedbir aldıklarını şu an için böyle bir ihtiyacın olmadığını açıkladı. Fuar Alanı ve Devlet Parkı’ndaki mevcut hobi bahçelerinin tahsis uzatımı ve ücretlerinin tespiti süresi geldiğinde değerlendirilecek. Belediye Başkanı Mehmet Zeybek 229 adet hobi bahçesinin Noter huzurunda Nisan ayı sonunda kura çekilerek sahiplerinin belirleneceğini kaydetti. Zeybek, “Yeni hobi bahçesinin maliyeti 7 bin 200 TL’dir. Aylık kullanım bedelini yüz TL olarak belirledik. Yeni bir yer bulduk bu aldığımız bedellerle inşallah orada da 400 adet yeni hobi bahçesi yapacağız. Daha önceki hobi bahçelerinin kullanım süresini de aynı tarihe rast getirerek onlarında yeniden kullanım süreleri belirlenmesi konusunu Plan ve Bütçe Komisyonumuz değerlendirecek.”
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme