• Haberler
  • Sağlık
  • “Ramazan’da sağlığımızı koruyalım” – Kocatepe Gazetesi

“Ramazan’da sağlığımızı koruyalım” – Kocatepe Gazetesi

İftarı ve sahuru ile, teravih ve mukabeleleri ile, eş dost ziyaretleri, sabrı ve hoşgörüsü ile gerçekten farklı bir manevî iklimin bezleri beklediğini belirten Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici “Bu manevî iklimden de azami ölçüde istifade etmeyi 7’den 70’e hepimiz çok istiyoruz. Fakat Ramazan’a dair önemli noktaları her sene olduğu gibi bu sene de hatırlatmak ve [&hellip]

İftarı ve sahuru ile, teravih ve mukabeleleri ile, eş dost ziyaretleri, sabrı ve hoşgörüsü ile gerçekten farklı bir manevî iklimin bezleri beklediğini belirten Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici “Bu manevî iklimden de azami ölçüde istifade etmeyi 7’den 70’e hepimiz çok istiyoruz. Fakat Ramazan’a dair önemli noktaları her sene olduğu gibi bu sene de hatırlatmak ve ikaz etmek istiyoruz” dedi.
FAST FOOD VE
ÇAY-KAHVEYİ TERCİH ETMEYİN
Ramazan Ayı’nda beklenen hava sıcaklığının çok yüksek olma ihtimali ve yaklaşık 17 saat oruç tutulacak olmasının ilk başta kronik hastalıkları bulunan vatandaşlar için bir tehlike arz ettiğini belirten Sağlık Müdürü Necip Yemenici Ramazan ayına yönelik uyarılarını şöyle sıraladı:
“Şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği gibi kronik hastalıklarımız ya da hamilelik ve emziklilik gibi özel durumlarımız varsa uzman hekime danışmadan oruç tutmayı önermiyoruz. Son yıllarda toplumumuzda yaygınlaşan bir beslenme alışkanlığı olan fast food türü beslenmeye de Ramazan’da daha çok dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü, Ramazan’da yanlış beslenmeye dair pek çok olumsuz şeyi fast food’ta görebiliyoruz. Fast food ürünlerindeki en önemli sorun yüksek enerji içermeleridir. İftar sofralarında yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Yine fast food ürünleri ile beraber gazlı içecekler, çay ve kahve tüketiliyor ki Ramazan Ayı’nda kafeinli içecekler yerine süt, meyve suyu ile ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih etmeyi öneriyoruz. Çünkü gazlı içecekler, çay ve kahve fazla miktarda tüketildiğinde vücutta demir emilimi azalmakta ve demir eksikliğine yol açmaktadır. Bunun yanında fast food ürünlere renklendirici, tatlandırıcı ve aroma artırıcı katkı maddeleri eklenebilmekte, bu ürünlerin uygun kullanılmamaları ve sık tüketimleri uzun dönemde kanser riskini artırmaktadır.
İFTAR VE SAHURU SUSUZ GEÇİRMEYİN
Bunlar gibi nedenler sebebiyle Ramazan Ayı’nda fast food türü beslenmemeye daha çok dikkat etmeli, iftar ve sahur sofralarında şu tavsiyeleri yerine getirmeliyiz: Vücudun su dengesini korumak için susama hissi duyulmasa bile iftar ve sahur arasında sık sık en az 2-2,5 lt (yaklaşık 12-14 su bardağı) su içilmelidir.  İftarda ağır yemeklerden kaçınıp peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği (kırmızı ya da beyaz et olabilir), sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi daha uygundur.  Kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten ve enerji veren besinler (bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler) tercih edilebilir.  Tatlı olarak sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları gibi hafif tatlılar tercih edilmelidir. Özellikle iftarda hızlı yemekten kaçınmalı, lokmalar yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yutulmalıdır. İftar sonrası biraz fiziksel aktivitede bulunulmalı, kısa yürüyüşler yapılmalıdır. Izgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. Sağlıklı, huzurlu bir Ramazan Ayı geçirmeniz temennisiyle başta sağlık camiamız olmak üzere bütün halkımızın Ramazan Ayı’nı tebrik ediyorum.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme