Rahatınıza düşkünseniz bu meslekte durmayın!

Üniversite mezunu gençlere basın sektöründe istihdam sağlamak amacıyla Basın İlan Kurumu (BİK) Afyonkarahisar Şube Müdürlüğü, Zafer Kalkınma Ajansı ve İŞKUR işbirliği ile hazırlanan eğitim programı Mart ayında Afyonkarahisar Valiliği Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. Eğitim sonu düzenlenen sınavda başarılı olan kursiyerlere dün düzenlenen törenle sertifikaları verildi.'EĞİTİM 15 GÜN SÜRDÜ'Sertifika töreninin açılış konuşmasını Basın İlan Kurumu (BİK) İl [&hellip]

Üniversite mezunu gençlere basın sektöründe istihdam sağlamak amacıyla Basın İlan Kurumu (BİK) Afyonkarahisar Şube Müdürlüğü, Zafer Kalkınma Ajansı ve İŞKUR işbirliği ile hazırlanan eğitim programı Mart ayında Afyonkarahisar Valiliği Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. Eğitim sonu düzenlenen sınavda başarılı olan kursiyerlere dün düzenlenen törenle sertifikaları verildi.
“EĞİTİM 15 GÜN SÜRDÜ”
Sertifika töreninin açılış konuşmasını Basın İlan Kurumu (BİK) İl Müdürü Selami Çalışkan yaptı. Nitelikli insan gücü yetiştirmek için Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programının 15 gün sürdüğünü belirten Çalışkan, “15 günlük kurs süresince başta Valilik Toplantı Salonunu bize tahsis eden Valimiz Mustafa Tutulmaz ve ekibine teşekkür ediyorum. Projemize destek veren ZEKA’ya bu projelere önem veren Sayın Genel Müdürümüze ve değerli yardımcılarına teşekkür ediyorum. Ayrıca gazete sahiplerine ve Basın Yayın Dernek Başkanı Sayın Sezer Küçükkurt’a, Basın İletişim Kurulu İl Müdürümüze,  her programımıza katılan daire müdürü arkadaşlarımıza da ayrıca teşekkür ediyorum. AKÜ GSF Sinema Televizyon Bölümünün kıymetli hocalarına fedakârlıkları nedeniyle teşekkürü borç bilirim.” dedi.
“AFYON BASINI CİDDİ VE UYUMLU”
Afyonkarahisar Basın Yayın Dernek Başkanı Sezer Küçükkurt, Basın İlan Kurumu’nun sektörün maddi manevi gelişimine katkı amaçlı gerçekleştirdiği Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim İstihdam kursunun tamamlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Küçükkurt, Afyonkarahisar basının geçmişten bugüne kadar devlet kurumları ile uyumlu bir çalışma sürdürmeye gayret gösteren kurum ve kişilerden oluştuğunu belirtti. Küçükkurt, “Bu kapsamda bu çalışmaya imza atan başta Valiliğimiz olmak üzere, Basın İlan Kurumumuz ve AKÜ’nün değerli hocalarına, maddi destek veren ZEKA’ya biz de sektörümüz adına, meslektaşlarımız adına teşekkür ediyoruz. Bu kurs vasıtasıyla sertifikalarına kavuşan mesleğimize ilk adımlarını atan kardeşlerimize başarılar diliyoruz.” diye konuştu.
“22 KURSİYER EĞİTİMİ TAMAMLADI”
AKÜ GSF Sinema Televizyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nesrin Kula Demir, Yeni Nesil Gazetecilik Kursu kapanışını yaptıklarını kaydetti. Basın İlan Kurumu, İŞKUR ve ZEKÂ işbirliği ile projenin gerçekleştirildiğini açıklayan Demir, “Bizde AKÜ GSF Sinema Televizyon Bölümü hocaları olarak bu programa destek verdik, eğitim içeriği oluşturduk. Bu kapsamda 90 saatlik ve 3 haftalık bir program oluşturduk. Haber toplama teknikleri, dijital fotoğrafçılık, medya tarihi, medya ve etik, televizyon spikerliği, röportaj teknikleri gibi pek çok ders içeriği hazırlandı. Üniversite mezunu olan ama şu anda bir işi olmayan BİK tarafından seçilen 22 arkadaşımıza eğitim verdik. Bu yeni nesil gazetecilik programı çerçevesinde bir iş gücü olması amaçlandı. Biz eğitim kısmını tamamladık. Bundan sonra onların staj ve çalışma hayatı kısmı başlıyor. Yerel basında onlara çalışma imkânı sağlanacak. Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim İstihdam Programı kapsamında 2016 yılından bu yana yaklaşık 500 kişi bu eğitim almıştır. Bunların yarısı da yerel basında istihdam edilmiştir. Sertifika alan arkadaşlarımız için güzel bir fırsat olduğunu düşünüyorum umarım değerlendirebilirler. Destek olan herkese çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
“BİK 41 ŞUBE’DE GÖREV YÜRÜTÜYOR”
Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Cem Elçin törende yaptığı konuşmada, kurumun 1961 yılında, resmî ilân ve reklamların Şubeleri bulunan yerlerde günümüzde süreli yayın olarak nitelendirilen gazete ve dergilerde yayımlatılmasına aracılık etmek üzere 195 sayılı Kanunla kurulduğunu hatırlattı. Elçin şöyle konuştu:
“Söz konusu ilan ve reklamlar Kurumumuz Genel Kurulu tarafından anılan kanuna dayanılarak yapılan yönetmelik ile belirlenen vasıfları taşıyan ve yükletilen ödevleri yerine getiren süreli yayınlarda yayımlatılmaktadır. Kurumumuzun yüklenmiş olduğu bu görev 58 yıldır kesintisiz bir şekilde günümüze kadar sürdürüle gelmiştir. Hali hazırda yurt sathına yayılmış 41 şubesiyle bu asli görevini yerine getirmeye çalışan kurumumuz, kuruluş kanununun kendisine yüklediği diğer görevlerle birlikte, sosyal sorumluluk kapsamında basın sektörünün gelişmesine yönelik projeleri gerçekleştirmek için, kamu kurumlarıyla işbirliği yapmaya da özen göstermektedir.”
“SEKTÖRE
NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ KAZANDIRILDI”
Projenin istihdam yönü hakkında bilgi veren Elçin şunları söyledi:
“Kurum ile İŞKUR arasında imzalanan protokol çerçevesinde, Resmî İlân ve Reklâmlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle İŞKUR İşbaşı Eğitim Programından yararlanacak gazetelerde istihdamı ön görmektedir. Asgarî fikir işçileri kadrosunda 10 kişiye kadar 1, 11 – 20 kişi arasında 2 ve 20’nin üzerinde kişi istihdam etmeleri halinde 3 kişiyle sınırlı olmak üzere katılımcılara asgarî fikir işçileri kadrolarında yer verebilmektedir. Ayrıca, bu konuyla alakalı Kurumumuz Yönetim Kurulu tarafından ‘İŞKUR İşbaşı Eğitim Programından Yararlananların Gazetelerde Çalıştırılmasına İlişkin Tebliğ’ çıkarılmıştır. Dolayısıyla sona eren Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programına katılan öğrencilerimiz resmi ilan yayınıyla alakalı gazetelerin asgari fikir işçileri kadrosunda kıdem şartı aranmaksızın yer alabileceklerdir. Basının ihtiyacı olan nitelikli işgücünün sektöre kazandırılması için, İŞKUR ve Zafer Kalkınma Ajansı ile ortaklaşa yürüttüğümüz 11Mart tarihinde Afyonkarahisar ilinde başlayan ve 29 Mart günü sona eren 22 öğrencinin katıldığı eğitim programının verimli geçtiğini umuyor ve sizler için hayırlara vesile olmasını diliyorum.”
“SÜRESİ KISA, KATKILARI
BÜYÜK BİR PROGRAM”
Törenin son konuşmasını Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz yaptı. Tutulmaz’ın gazeteci adaylarına baba nasihati kıvamında telkinleri dinleyiciler tarafından takdir edildi. Eğitimin kursiyerlere ve sektöre hayırlı olmasını dileyen Tutulmaz sözlerine şöyle devam etti:
“Kamu kurum ve kuruluşlarının kendi aralarında güzel bir işbirliğini görüyoruz. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Aynı amaç etrafında çok güzel şekilde bir araya gelinebildiğini gördük. Bu sinerji sağlandığı sürece her alanda başarıyı artarak devam eder. Medya hem görsel hem yazılı basın demokrasinin olmazsa olmaz şartı olarak ortaya çıkmıştır. Toplumun doğru bilgi ihtiyacı giderilirken bir taraftan da yöneticileri, sorumluluk sahibi insanları doğru yapmaya yönlendirir. Bu yönüyle basını önemsiyoruz. Basının nitelikli olması lazımdır. Bunun yolu da nitelikli personelden geçiyor. Bu kurs 15 gün sürdü. Aslında kısa bir süre ama kısa da olsa önemli katkılar sağlayacaktır.”
“BASIN RAHATINA
DÜŞKÜNLERİN İŞİ OLAMAZ”
Vali Mustafa Tutulmaz, nitelikli kişilerin kursla basına kazandıracaklarını dile getirdi. Sertifika almaya hak kazanan kursiyerlere tavsiyelerde bulunan Vali Tutulmaz, “Bir kere bu mesleği sevin. Bu sevmeden başarılı olunabilecek bir meslek değil. Örneğin bir seçim sonrası sabah 05:00’e kadar iş oluyor. Filan yerde soğukta ya da sıcakta ki bir açılış haberinin toparlanması yapılıyor. Gece yarısı olası bir yangında o saatte oraya gidilecek. Rahatınıza düşkünseniz bu meslekte durmayın. Çok rahat edilebilecek bir iş değil. Basın fedakârlık mesleğidir. İlk günden bunu söylüyorum, iş bulamadık basıncı olalım mantığıyla gelirseniz bunda başarılı olamaz, ulaştırdığınız haberlerle de kamuoyunu doğru şekilde bilgilendiremezsiniz. İyi bir iş yapayım derken aslında kötü de yapabilirsiniz. Toplumda daha çok huzursuzluklara sebep olabilirsiniz. Onun için mesleğinizi bir kere sevin. Kendinizi bu işi gerçekten yapmak isteyip istemediğiniz noktasında sorgulayın. İşsiz kaldıydım bu arada bir sertifika programı açılmış ben gireyim denilecek bir şey değil. Evet, belki denenebilir ama bu işten zevk almıyorsanız ve bu işi 24 saat esasına göre yapabilme becerinizin olduğunu düşünmüyorsanız kesinlikle hemen ayrılın. Çünkü mutsuz olursanız mutsuz yazacağınız her haber toplumu mutsuz eder.” dedi.
Tören sertifikaların dağıtımı ve toplu fotoğraf çekimi ile tamamlandı. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme