• Haberler
  • Genel
  • Radikal kararlar gündemde – Kocatepe Gazetesi

Radikal kararlar gündemde – Kocatepe Gazetesi

Vali İrfan Balkanlıoğlu, il gündemindeki sorun ve çözüm yollarını değerlendirirken şehir içi toplu taşımacılıkta olduğu gibi ilerleyen dönemde Zafer Haftası etkinliklerinin özüne uygun kutlanması noktasında da radikal kararlar alınacağını işaret etti Vali İrfan Balkanlıoğlu termal suda birlikten, tarihi evlere, Zafer Haftası kutlamalarından, alt yapı çalışmalarına, toplu taşımacılıkta süre gelen sorundan, yatırımcı faaliyetleri, ilin eğitimdeki başarı [&hellip]

Radikal kararlar gündemde

Vali İrfan Balkanlıoğlu, il gündemindeki sorun ve çözüm yollarını değerlendirirken şehir içi toplu taşımacılıkta olduğu gibi ilerleyen dönemde Zafer Haftası etkinliklerinin özüne uygun kutlanması noktasında da radikal kararlar alınacağını işaret etti

Vali İrfan Balkanlıoğlu termal suda birlikten, tarihi evlere, Zafer Haftası kutlamalarından, alt yapı çalışmalarına, toplu taşımacılıkta süre gelen sorundan, yatırımcı faaliyetleri, ilin eğitimdeki başarı durumuna kadar detaylı bir bilgilendirme de bulundu.
“Gazlıgöl’de duruma el koyduk”
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Kocatepe Gazetesi muhabiri Burcu Aydın’ın sorularını cevaplandırdı. Jeotermal enerji de su birliği konusunda ki çalışmalara yönelik düşüncelerini açıklayan Vali İrfan Balkanlıoğlu, bölgede bir kaç termal havzanın yer aldığını belirtti. Bu havzalardan bir tanesinin de Gazlıgöl havzası olduğunu kaydeden Balkanlıoğlu; “Bu havza sadece orada bulunan bir kaç yatırımcıyı ilgilendirmiyor. Kurulan sistem nedeniyle Türkiye çapında geniş kitleleri ilgilendiren bir konuma gelmiş. Bu Türkiye çapında bir konudur. Olası yanlışlıkları önlemek için olayı ele aldık. Çünkü havzada ki su miktarı ne kadar bilinmiyordu. Yapılacak yatırımların su miktarından fazla olduğu, orada oluşacak bir sorunla Afyon Jeotermale zarar vereceği endişesi vardı. Bu duruma el koymak mecburiyetinde kaldık. Termal yatırımcıların tümünü toplayarak belli bir sisteme dâhil etmek istediğimizi, hukuki sorun olan veya kaçak kuyu ve işletmeler varsa müdahale edeceğimizi, buraya bir sistem getireceğimizi belirttik. Büyük bir çoğunlukla yüzde 99 gibi bir oranla bu işe sıcak baktılar. Çünkü gelecekleri biraz bu düzenlemeye bağlı.” dedi.
Gazjet çalışması takibi sürüyor
Vali İrfan Balkanlıoğlu, termal havzada sistem işleyiş geleceğinin sağlıklı olmasının düzen kurulmasına bağlı olduğunu söyledi. Oluşum arayışı içerisinde jeotermal konusunda ki tecrübeli kuruluş AFJET A.Ş’nin devreye girdiğini anlatan Vali Balkanlıoğlu; “Kaymakam ve termalciler bir öneride bulundular. Biz sizin kuracağınız sistemi yerelde kuralım. Birliğimizi kendimiz oluşturalım. Sizin de desteğinizi alalım.’ dediler. Ben de bizim bu işe el koyduğumuzu, durumu basına deklare ettiğimizi bu işi kesin yapacaklarsa devreye girmelerini aksi halde hiç girmemeleri gerektiğini söyledim. Çeşitli alternatif arayışlarla AFJET’le ilgili bir oluşum olarak Gazjet diye bir şirket kurduklarını, yatırımcıların buna destek verdiklerini söylediler. Yeni yatırımcı adayları ile mevcut yatırımcı adayları için su rezervinin yeterli olup olmadığı noktasında sahada rezerv tespitine çabalıyoruz. Bunun için Türkiye’de ki uzmanların yanı sıra İtalya’dan da firmalar, hocalar davet ettik. Onların teknolojisinden faydalanarak bölge de çok yönlü bir araştırma yapıp rezerv tespiti yapacaklarını söylediler. Çalışmalar devam edi-yor. Ancak benim kesin görüşüm bu işi kesin yapın. Yapmazsanız da bunun bir müeyyidesi olacaktır. Biz bu işi yapacakken ortaya çıktınız biz de size güvendik ve bu işi emanet ettik. Biraz somut adımlar görmek istiyoruz. Ara ara soruyoruz. Kaymakam şirketle ilgili incelemeler için İtalya’ya gitmiş. Kaymakam bey döndüğünde soracağım konu ile ilgili takibimiz devam ediyor. ” diye konuştu.
Tarihi evler farklı bir değer
Tarihi doku ile ilgili çalışmaları değerlendiren Vali İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar’ın sadece termal tu-rizmiyle, mermeriyle, yumurta ve meyve üretiminde başta kiraz olmak üzere anılan bir il olduğunu dile getirdi. Şehrin tarihi bir yönü bulunduğunu dile getiren Vali Balkanlıoğlu; “Bölgemizde binlerce yıllık medeniyetler var. Türkiye’nin en büyük arkeolojik müzelerinden biri var. Ayrıca adeta bu yönüyle geçinen tarihi evlerimiz var. Safranbolu gibi Ankara’da ki Beypazarı ilçesinde ki evler, tarihi evler ön plana çıkararak hatırı sayılır bir tu-rizm geliri ortaya çıkarıyorlar. Hatta büyük oranda bu işle geçinir duruma gelen kişiler var. Afyon, diğer yöre-lerden aşağı kalır bir şehir değil. İlimizde daha çok, daha güzel ve düzenli tarihi evler var. Yetersiz olan alt yapı çalışmaları sonradan doğal taşlarla güzel bir çevre düzenlemesi, kaldırım düzenlemeleri yapıldı. Eksik kalan tarihi evlerin tamamlanması, dokuyu bozan evlere müdahale edilebilmesi için onların araştırılması gibi çalışmalar devam edecek. Termal turizm amacıyla dışarıdan gelen insanlarımızın sadece termal turizmle sıkılıp Afyon’u görmeden gitmesi doğru değil.” şeklinde konuştu.
Her gün bir anıta çelenk
Vali İrfan Balkanlıoğlu, Kurtuluş Savaşımızın başlayıp bitirildiği topraklar olan Afyonkarahisar’da Zafer Haftası’nın diğer iller gibi kutlanmasının beklenemeyeceğini söyledi. Afyonkarahisar’da büyük zaferin daha görkemli ve daha detaylı kutlanması gerektiğinin altını çizen Vali Balkanlıoğlu şöyle konuştu: “Daha detaylı ve uzun bir süreye yayılmış bir kutlama sistemi benimsenmiş. Bu devam edecektir. Ancak zaman içerisinde her sene ya da 2-3 sene de bir duruma göre idarecilerin önerileri kabul görerek törenler ve tören yerlerinde ki seremoniler biraz abartılmış gibi geliyor. Dolayısıyla birçok şehitlik ziyaret ediliyor. Bunlar prog-ramlar dahilinde peş peşe yapılıyor. Her ziyaret edilen şehitliğe çelenkler taşınıyor. Bir yere çelenk konuluyor, hemen oradan çelenk kaldırılıyor öbür şehitliğe protokolden önce yetiştirilmeye gayret ediliyor. Her geçen yıl ilavelerle bu biraz abartılmış. İlave edilen hususlarda bölge halkınca benimsenmiş. Kaldırılması sıkıntılı bir duruma gelmiş. Farklı durumlara yol açabilecek. Yeterince milli duygulara sahip olmayan insanlar ‘niye kaldırılıyor’ sözüne muhatap olmak istemeyen idareciler tarafından devam ettirilmiş. Biz bu ziyaret mahallerine gideceğiz ancak her gün bir anıta çelenk sunacağız. Diğer yerlerle ilgili ziyaretlerimiz olacak. O şehitliğin anlamını belirten konuşmalar yapılacak. Bazı ilave revizyonlar yapalım dedik. Şimdilik bölge halkı ve o törenin yapıldığı köyün, ilçenin halkı tarafından dirençle karşılanabileceğini düşündük. Yanlış anlaşılmalar olmasın diye bu sene ilk eski tören şeklinde sadece çelenkte ki şekille yetinmeyi düşünüyoruz. Önümüzde ki dönemde radikal düzenlemeler olabilir. Haftanın anlam ve önemine halel getirmeden orada ki insanların kutlamaya katılanları komik duruma düşürmeden, aslına uygun şekilden ziyade samimi bir Zafer Haftası kutlaması yapmayı arzu ediyoruz.”
Halka biraz sabır düşüyor
Alt yapı çalışmalarında koordinasyon eksikliği yönünde ki şikâyetlere ilişkin düşüncelerini aktaran Vali İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın çalışkan ve dürüst bir insan olduğunu vurguladı. Kendisinin 22 sene boyunca idarecilik yapan bir kişi olarak birçok idareci profili gördüğünü, Çoban’ın son derece iyi bir yerel yönetici olduğunu söyleyen Vali Balkanlıoğlu şunları söyledi: “Alt yapı işlerine çok para gider. Vatandaşı sıkıntıya sokar hoşnutsuzluk yaratır. Yere gömülen bir para olarak algılanır. Eziyetli bir iştir. Bunun mutlaka yapılması lazımdır. Çünkü farklı sıkıntılar ortaya çıkar. Yollarımız ve kaldırımlarımız iyi değildi. Belediye Başkanımızla görüştük. Bunların tamamını Afyon’a yakışır güzel bir alt ve üst yapı çalışmaları yapılacağını belirtti. Bunu yapmadan önce de kazı yapma potansiyeli olan bütün kurumlara Başkan çağrıda bulundu. ‘Kardeşim ne kazacaksanız hepsini kazın aynı anda kazın vatandaş bu sıkıntıya bir sefer katlansın ondan sonra uzunca bir süre katlanmak zorunda kalmasın’ diye çağrıda bulundu. Şimdi AFJET kazıyor, Türk Telekom kazıyor, elektrik kazıyor. Bunların hepsi bitince bazı yerlerde kanalizas-yon düzenlemesi Mevlevi Cami ve yukarı kısımlarda yapıldı. Kazı işi bittikten sonra bütün her yer birinci sınıf asfalt ve kaldırıma kavuşacak. Herkes böyle temiz ve güzel bir şehir görmedik diyecek. Ama bir süre sıkıntı olacak. Bazen aksamalar oluyor. Biraz zaman alacak. Afyon halkının biraz daha sabırlı olmasını beklemek lazımdır. İnşallah çok güzel çalışmalar olacak.”
Eber gölünde her şey yolunda
Eber gölünde meydana gelen balık ölümlerine yönelik çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü kaydeden Vali İrfan Balkanlıoğlu Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ilgili birimlerince talimat beklemeden olay üzerine inceleme-ler yapıldığını bildirdi. Balık ve kuşlar üzerinden gerekli örneklerin alındığını aktaran Balkanlıoğlu; “Aşırı sıcaklara bağlı su tabanında ki oksijen yetersizliğine bağlı bazı ölümlerin gerçekleştiğini öğrendik. İlk bulgular normal değerlerin üzerinde değildi. Anormal bir kirlenme yok. Koskoca göl üzerinde topu top 3-4 kuş cesedi bulundu. O doğal popülasyon da eceliyle ölen canlılardır. Yüz 150 kadar da balık bulundu. O da kaçak avlanan balıkçıların yakalanmamak için balıkları sakladıkları belirlendi. Yani kirliliğe dayalı ölümlerin olmadığı saptandı. SEKA’nın daha önce kamışlık alanları kesmesiyle bir denge sağlanıyormuş. Sazların büyüyüp kesilmemesi sonucu dibe çökmeyle tabanda oksijen azlığı meydana geliyor. Aşırı sıcaklarda normal ölçekte ölümler. Tahlillerde anormal bir durum yok. Abartıldığı gibi toplu balık ölümleri yok. İncelemeler devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
Kamu arazilerine hassas yaklaşım
Teşvik kanunu kapsamında yatırımcılara yapılan arazi tahsislerinin durumunu yorumlayan Vali İrfan Balkanlıoğlu, yatırıma has arazilerin bazen spekülatörlerin eline geçebildiğini söyledi. Bir şekilde hazineden ihale ile ucuza kapatıp, sonradan ihtiyaç halinde fahiş fiyatla satmak için bir kenara konulduğuna işaret eden Vali Balkanlıoğlu şöyle konuştu: “Ben geldiğimde Defterdarlığa bir yazı yazmıştım. Belediye hudutları dâhilinde her türlü pek çok kamu arazisi, hudut haricinde de kamu arazilerini satmadan önce valilikten izin alınmasını belirttim. Yatırımcı var mı, ciddi mi, bir yatırım yapacak mı, spekülasyon amaçlı mı alıyor? Mesela okul yapılacak yer olmayınca arazi parayla alınmak zorunda kalıyor. Birçok sıkıntıya mahal vermemek için böyle bir yol izledik. Yatırım çalışmaları devam ediyor. OSB için yeni bir yer belirledik. Büyük yatırım yapacağız diye durumu abartarak yalan yanlış belgelerle devletten arazi kapatıp sonradan da araziyi uzun süre elinde tutmak Afyon’a yapılabilecek en büyük kötülüklerden biri. Suiistimale geçit vermemeye çalışı-yoruz.” dedi.
Nihai çözüm
tarafların anlaşması
Toplu taşımacılıkta yaşanılan sorunlara ilişkin uygulamaları aktaran Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, şehrin cadde ve sokaklarında verilen toplu taşımacılıkta vatandaşların şikâyetlerini dindirmekde kararlı olduğunu söyledi. Toplu taşımacılıkta ki kötü olaylarla Afyonkarahisar’ın anılmaması gerektiğini belirten Vali Balkanlıoğlu;
“Turex firması tarafından tek yönlü bilgilendirme oldu. Biz dedik ki ayırım yapmayız. Herkes yasalara uyacak. Denetime başladığımız zaman Turex’miş, minibüsmüş herkes payını alacak dedim. Nitekim öyle de oluyor. Şimdi birbirlerinden şikayetleri varsa hemen levyeyi kapıp karşı tarafa saldıramazsınız. Devletin ilgili organlarına şikayetini zaman, plaka, isim, şahit belirterek yap, yasal işlem yapalım. Trafiği yavaşlatma, yol ortasında durup insanların, yayaların rahatsız edilmesi gibi. Denetimler aralıksız kesintisiz devam edecek. İtimat kontrole mani değildir. Nihai çözüm iki firmanın bir araya gelip oturup anlaşmasından geçiyor. Çünkü çeşitli nedenlerle sayı çok fazla. 363 Adet minibüs, 80 otobüs var. Afyon sokaklarında geziyorlar tren katarı gibi peş peşe gidiyorlar. Minibüsçü arkadaşların Turex’le bir pazarlıkları olduğunu duydum. ‘Araç başı bize şu kadar para verin biz Turex olarak bu otobüsleri size devir edelim. ‘ şeklinde. Onları aldıktan sonra minibüsçüler ortak bir oluşumla ellerinde ki minibüsleri tasfiye edip hepsi güzel otobüslerle sayıyı 2 yüze çekmek gibi güzel bir çözüm önerileri var. Biraz rakamlarda anlaşılamamış. Fazla istenmiş öyle gözüküyor. Öbür tarafta az vermiş. Belediye Başkanımızla görüştük. Bunları bir araya getirelim, orta yolda buluşturalım dedik. Sokaklarda vatandaşı rahatsız ettirmemeye kararlıyız. Adam olmaz-larsa zorla adam edeceğiz bunları bu kadar. Herkes yasalara uyacak. Bilindiği üzere emniyet teşkilatı bütün mafyayı, çeteleri bitiriyor. Ulaşılmaz erişilmez denilen insanların hepsini tahtından indirerek hepsi de cezaevine konuldu. Üç beş tane kaba saba insan âli kıran baş kesen pozisyonunda dolaşamazlar.” diye konuştu.
Hedef ilk 10’a girmek
SBS ve LYS sonuçlarında Afyonkarahisar’ın bazı bölümlerde öne doğru çıkmasına karşılık mevcut durumunu yetersiz bulan Vali İrfan Balkanlıoğlu, bu sınav sonuçlarında ilk 10’a girilmesini hedef olarak belirlediklerini açıkladı. İl Milli Eğitim Müdürü Hidayet Yıldırım’la durumu mütaala ettiğini anlatan Balkanlıoğlu; “Milli Eğitim Müdürümüze de talimatlar verdim. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. İl bazında çok gerilerde olup onlarca sıra atlayıp birinci ikinci olan illerimiz var. Onlar ne yapmışlarda bu başarıyı sağlamışlar? Siirt’le ilgili basında çıkan bir yazıyı okumuştum. Birinci gelen illere birçok okul müdürü göndermişler. Yerinde incele-yerek birinci olmalarının kerametini inceletmişler. Deneme yanılma yoluyla. Ne yapılmışsa bizde yapalım. Afyon batıda bir il. Eğitim araç gereçleri açısından eksiklik yok. Araç gereçler mükemmel de olsa insan unsuru önemli. Bu tür çalışmaların başlatılmasına geç bile kalınmış.” şeklinde konuştu.
Hükümet konağında süreç devam ediyor
Eğitim kampusu olarak planlanan eski YSE’nin İl Özel İdaresi’nce farklı değerlendirilebileceğini söz konusu arazinin çok kıymetli bir bedelle satılabileceğini belirten Vali İrfan Balkanlıoğlu şunları söyledi: “Bu arazi eğitim amaçlı arazi olarak tahsis edildi. En fazla gereksinim duyulan okulların yapımı için mutabakata varıldı. Kız Meslek Lisesi gibi, ilköğretim okulu, anaokulu gibi. Onlar için teklifte bulunuldu. Yatırım programına girdiğinde orası bir eğitim kampusu halini alacak.” Hükümet konağının taşınma takvimine yönelik durumu bildiren Balkanlıoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Sit alanında kalan Belediye eski binası ile mevcut hükümet konağının öncelikle takası gerekiyor. Takas için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan izin almak gerekiyor. Bu kurul ayda bir kez toplanıyor. Bu aşamayı geçtik. Proje hazırlanacak, Belediye eski binasında tadilat yapılacak. Her seferinde izin alınıyor. Eksikler gideriliyor. İnşallah yakında buranın ihalesi yapılacak. Tamirat ve tadilat tahmin ede-rim bu sene içerisinde tamamlanır. Kış gelmeden girmeyi hedefliyoruz. En kötü ihtimalle önümüzde ki yaz taşınırız gibi görünüyor. Sit alanında olmasa çok daha kolaydı. Yıllarca sürecek süreçlerin hepsini tamamladık. Valilik bürolarının büyük bir bölümü, Dernekler Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma Vakfı, Nüfus Vatandaşlık Müdürlüğü eski Adliye binasında İdare Mahkemesinin altında ki yere taşınacaklar. Tamirat yapılıyor.”

Bakmadan Geçme