• Haberler
  • Genel
  • “PTT’nin yok edilmesine karşıyız” – Kocatepe Gazetesi

“PTT’nin yok edilmesine karşıyız” – Kocatepe Gazetesi

Türk Milletine 173 yıldır haberleşme gibi kutsal hizmeti sunan PTT’nin yok edilmesine karşı olduklarını açıklayan Türk Haber-Sen Şube Başkanı Mehmet Demirel, tüm kamuoyunun PTT’ye sahip çıkmaya ve sendikal mücadelelerine destek olma çağrısında bulundu Türk Haber-Sen Şube Başkanı Mehmet Demirel, sendikada düzenlediği basın toplantısında, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 98. yıldönümünü ve şehitler haftasını kutladı. Demirel, 173 [&hellip]

"PTT'nin yok edilmesine karşıyız"

Türk Milletine 173 yıldır haberleşme gibi kutsal hizmeti sunan PTT’nin yok edilmesine karşı olduklarını açıklayan Türk Haber-Sen Şube Başkanı Mehmet Demirel, tüm kamuoyunun PTT’ye sahip çıkmaya ve sendikal mücadelelerine destek olma çağrısında bulundu

Türk Haber-Sen Şube Başkanı Mehmet Demirel, sendikada düzenlediği basın toplantısında, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 98. yıldönümünü ve şehitler haftasını kutladı. Demirel, 173 yıldır şerefli geçmişi olan PTT’yi A.Ş’ye dönüştürerek posta hizmetlerinin tamamen serbestleştirilmesini ve piyasalaştırılmasını öngören Posta Hizmetleri Kanun Tasarısı’nı protesto etmek amacıyla toplandıklarını söyledi. Demirel’in açıklamasına sendika üyeleride destek verdiler.
DEVLETE PARA AKTARAN KURUM
Şube Başkanı Mehmet Demirel, 1840 yılında Posta Nezareti olarak kurulan PTT’nin, 29 Ocak 2000 tarihinden itibaren 4502 Sayılı Kanun’un 243. maddesi ile TC Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü olarak hizmet vermeye başladığını kaydetti. Demirel; “Yaklaşık iki asırdır Türk Milletinin haberleşme gibi son derece statejik bir görev ifa eden PTT, bankacılık ve kargo hizmetleriyle birlikte vatandaşlarımıza 170 çeşit hizmet sunmaktadır. Ülkemizle aynı coğrafi yapıya ve nüfusa sahip Avrupa ülkelerinde PTT hizmetleri 150-250 bin personelle yapılırken, ülkemizde bu hizmetler 30 bin personelle yapılmaktadır. Bu sayısı az ama, gönlü ve yüreği büyük PTT çalışanları bu kurumu milletimize yük olmaktan çıkarmış ve bugün geldiğimiz noktada ise devlete para aktarır bir kurum haline getirmiştir. Ancak bugün hükümet bütün bunları yok sayarak, sırf Avrupa Birliği istedi diye, PTT’nin ileride özelleştirmenin de yolunu açacak olan Anonim Şirket tasarısını hazırlamış ve meclise göndermiştir.” dedi.
EŞİTLİK İLKESİ YOK
Mehmet Demirel, PTT Genel Müdürlüğü’nün anonim şirket olması yolunu açan Posta Hizmetleri Kanun Tasarısı’nın incelendiğinde; genel olarak Anayasa hükümlerinin yok sayıldığını, kamu yararının göz ardı edildiğini, yalnızca sermaye kesimi taleplerinin dikkate alınıp eşitlik ilkesinin göz ardı edildiği tespitlerini aktardı. Demirel; “Tasarıda mevcut çalışanlarımızın görevde yükselme haklarıyla birlikte diğer kazanılmış hakları gasp edilmekte, özelleştirmenin önündeki engeller kaldırılmaktadır. Tasarıyla, kurumda geleceği siyasilerin ve yöneticilerin iki dudağının arasında olan iş güvencesi olmayan sözleşmeli kölelerin çalıştırılmasının yolu açılmaktadır. Böylece, kurumda çalışanlar arasında ayrımcılığa gidilmekte, iş barışı bozularak, çalışanlar birbirine düşman hale getirilmektedir. Her ne kadar mevcut çalışanlar aynı statülerinde devam eder denilmekte ise de, kanunun bütününe bakıldığında bunun bir aldatmaca ve kandırmaca olduğu görülmektedir. Çalışanlar sözleşmeli statüye geçmeye zorlanmaktadır.” diye konuştu.
KURUMUN AKIBETİ BELİRSİZ
Tasarının mevcut haliyle kanunlaşması halinde, mevcut personelin yok edilip, kurumda tüm insiyatifin yönetim kurulunda olduğu özel mevzuat hükümleriyle yönetileceğine dikkat çeken Mehmet Demirel; “Tasarının gerekçesinde, hizmetin iyileştirilmesi, serbestleştirilmesi gibi kulağa hoş gelen ifadeler bulunmaktadır. Aynı lafları bugüne kadar özelleştirilen bütün kurumlarda duyduk. Özelleştirme, siyasi müdahaleler sonucu, ekonomik rasyonelliğini yitirmiş ve artık devletin üzerinde yük teşkil eden, stratejik olarak da çok büyük önemi olmayan KiT’lerde yapılmalıdır. Ancak ülkemizde özelleştirme, bunun tam tersinden yapılmakta, kar eden, stratejik öneme sahip kurumlar adeta belli çevrelere peşkeş çekilmektedir. Bundan dolayı, devletin güler yüzünü milletimize gösteren adına türküler yakılan tarihi bir kurumun akibetinin ne olacağını bilmediğimiz anonim şirket haline dönüştürülmesine kesinlikle karşıyız.” şeklinde konuştu.
PTT YOK EDİLMESİN
Türk Haber-Sen Şube Başkanı Mehmet Demirel, PTT çalışanları olarak; iş güvencesinin yok edilmesine, idari sözleşme ile getirilen köleliğe, unvan yükselme haklarının gasp edilmesine, işlerin parça parça taşoranlaştırılmasına, eşit işe, eşit ücret hakkının ellerinden alınmasına karşı olduklarını belirtti. Demirel sözlerine şöyle devam etti: “Kısacası, 173 yıldır milletimize haberleşme gibi kutsal bir görevi yerine getiren PTT’mizin yok edilmesine karşıyız. Bu tasarı geri çekilene kadar mücadele etmeye kararlıyız. Bu bakımdan stratejik öneme sahip olan ve bütçeye kaynak kazandıran bir değerimizin daha yok olmaması için bütün kamuoyunu, çalışanlarımızı, sendikaları, dernekleri, vakıfları bu tarihi kuruma sahip çıkmaya ve sendikamızın vermiş olduğu bu mücadeleye destek olmaya çağırıyoruz.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme