• Haberler
  • Genel
  • Psikolojik şiddet uygulanıyor – Kocatepe Gazetesi

Psikolojik şiddet uygulanıyor – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyoloji Kulübü ile Türk Anneler Derneği Afyonkarahisar Şubesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Atatürk Kültür Merkezi’nde bir konferans düzenledi. Konferansta konuşan AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Aydın, Türk kadının fedakârlık yapmaktan çekinmediğini söyledi. Aydın, kadınlara psikolojik şiddet uygulandığını kaydetti Afyon Kocatepe Üniversitesi öğrenci kulüplerinden Sosyoloji Kulubü [&hellip]

Psikolojik şiddet uygulanıyor

Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyoloji Kulübü ile Türk Anneler Derneği Afyonkarahisar Şubesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Atatürk Kültür Merkezi’nde bir konferans düzenledi. Konferansta konuşan AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Aydın, Türk kadının fedakârlık yapmaktan çekinmediğini söyledi. Aydın, kadınlara psikolojik şiddet uygulandığını kaydetti

Afyon Kocatepe Üniversitesi öğrenci kulüplerinden Sosyoloji Kulubü ile, kadınlara ve çocuklara yönelik eğitim-öğretim ve sosyal etkinliklerle dikkat çeken Türk Anneler Derneği Afyonkarahisar Şubesi, ortak etkinlik düzenleyerek Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Atatürk Kültür Merkezi Ahmet Tunçer Salonu’nda gerçekleştirilen konferansın açış konuşmasını yapan Türk Anneler Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Şeyda Çetinbaş, 8 Mart’ın dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de kutlandığını belirtti.
Konferansın konuşmacısı Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Aydın, Türk tarihindeki kadının yerinin 3 grupta incelenebileceğini söyledi.
Aydın, “İslâmiyet’in kabul edilmesinden önce kadınlar, yönetimde söz sahibiydi. Emirlerin altında ‘Han ve Hatun buyurdu ki’ ibaresi bulunuyordu. Han ya da Hakan, savaştayken Hatun’un devlet adına karar alma yetkisi vardı” dedi.
İslamiyet’ten sonra da kadınların yeni haklara kavuştuğunu bildiren Aydın, “Arabistan’da kız çocuklar diri diri gömülürken İslamiyet’in gelmesiyle birlikte kadınlara değer verilmeye başlandı. İslam, kadın eşine, eşinin de kadına karşı, yani eşlerin birbiren karşı sorumluluklarının olduğu bir sistemi getirdi” diye konuştu.
Türk tarihindeki kadınlara bakıldığında Milli Mücadele ve Cumhuriyet dönemini de incelemek gerektiğini bildiren Aydın, “Milli Mücadele’de kadınlar hiçbir fedakârlıktan çekinmemiş, cepheye koşmuştur. Cepheye koşan kadınların birçok örneği var. Cumhuriyet döneminde de kadınlar, seçme ve seçilme hakkına sahip olmuştur. Bununla birlikte 21’inci yüzyıl Türkiyesi’nde bile kadınlar Meclis’te yeteri kadar temsil edilmemektedir” ifadelerini kullandı.
Kadınların sosyal hayatta ayrımcılığa ve şiddete maruz kaldığını hatırlatan Aydın, şöyle devam etti:
“Kadınlara fiziksel şiddetten çok psikolojik şiddet uygulanı-yor. Bunda biz kadınların da etkisi vardır diye düşünüyorum. Çünkü erkek çocuklarımızı ‘Paşam sen otur, ablan su getirsin’ gibi cümlelerle büyütü-yoruz. Erkek çocuk büyüyünce, annesinden gördüğü davranışı, başka kadınlardan da bekliyor. Şiddet gören kadınların çoğu üniversite mezunu. Çünkü üniversite bitiren kadın, ‘Paşam, sen bilirsin’ demiyor. Kadına şiddetin engellenmesinde okuma-yazma seviyesinin düşük olması da başka bir etken. Türkiye’de okuma-yazma oranı yüzde 77’lerdeyken Azerbaycan’da okuma-yazma oranı yüzde 99’larda.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme